Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum

Škola => Kutak za početnike => Autor teme: moSSad na 29-11-2011, 20:58:06Naslov: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: moSSad na 29-11-2011, 20:58:06
Pozdrav,

novi sam na forumu i naravno strastveni igrač šaha već 2 mjeseca što znači da sam totalni početnik.
Zanima me koji su najefektivniji načini da učim i da razvijam strategiju i igru?
Jedan prijatelj šahista mi je također preporučio da nabavim par "početnica" i da ih dobro svarim ali tako dobro
da mi se te neke osnove usade u glavu da ih znam u svako doba dana i noći, a kasnije onda krenuti sa otvaranjima.
Pa mi trebaju i preporuke dobrih početnica.

Unaprijed zahvaljujem...


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: vsadek na 29-11-2011, 23:18:30
Dobrodošao na forum!

Od novijih izdanja šahovskih početnica na hrvatskom jeziku svakako je odlična: "Šah i kako ga lako naučiti igrati" (Alfa, Zagreb, 2005.) autora Vladimira Cvetnića (nekoliko puta spominjana na forumu).

Knjiga je namijenjena prvenstveno potpunim početnicima i mlađem uzrastu pa je u skladu s tim autor povremeno prilagodio i svoj stil pisanja (Dragi prijatelji, do sada smo upoznali šahovsku ploču i figure ... itd.). Neka te to ne smeta jer su u knjizi odlično obrađene teme koje tebe zanimaju i koje, vidim, želiš svladati.

Jedina zamjerka koju imam na ovo izdanje (a koje ide više na dušu izdavača, jer se očito nije previše potrudio, nego autora) je dosta loše napravljen proofreading i provjera dijagrama (kojih ne nedostaje + zadaci za vježbu). Zbog toga u knjizi ima štamparskih pogreška (više nego što ja osobno mogu tolerirati ozbiljnom izdavaču), povremenih grešaka u notaciji i dijagramima.

Šahovska notacija i dijagrami su specifičan (i važan) sadržaj šahovskih knjiga i zahtijevaju temeljitu (i mukotrpnu) provjeru prije nego li se konačna verzija šalje u tisak želi li se raditi profesionalno.

 :hi:

P.S.

Knjigu ti doista od srca preporučam bez obzira na moje lamentacije oko proofreadinga. Ja sam, jednostavno, osjetljiv na te stvari i smeta me takav diletantizam a nažalost upravo je to velika boljka hrvatskih izdavača (općenito, bez obzira na žanr – beletristika, stručna literatura itd.) unatrag 15-20 godina.


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: perovk na 29-11-2011, 23:37:31
Vsadek, zašto toliko tehnikih pogrešaka jer ja sve automatski povlačim iz baze: dijagram i notaciju, pa su pogreške teško napravljive. Ovdje se vjerovatno radi o ručnom radu...


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: vsadek na 29-11-2011, 23:59:19
Pretpostavljam i ja da se radi o dosta "ručnog rada" gdje je mogućnost greške veća. Korektura šahovskih knjiga zahtijeva da onaj koji je vrši također bude šahovski verziran. Ti si Pero upravo to!  :good:

Mislim da je ova knjiga upravo idealna za njega bez obzira na moje primjedbe. Pa, i sam je vrlo rado konzultiram. Ja sam samo osjetljiv na pogreške za koje znam da su se mogle izbjeći.


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: perovk na 30-11-2011, 00:11:19
Nisam vidio knjigu no vidio sam autora više puta. Mislim da ima i drugi dio kao Šah u 100 lekcija. Čuo sam od mnogih da su jako dobre. Odlične su knjige za početnike od Vukovića Uvod u šah i Škola kombiniranja, Andrićeva Šah igra miliona, Laskerov Uđbenik šaha, Capablancina početnica...

Problem su korekturi, taj posao nitko neće raditi. Nitko se više ne sjeća kako je Vuković uspio toliko izdati knjiga i godišta ŠG kad se sve radilo ručno. Taj posao je u Zagrebu radio Djuro Beš, al za njega nitko ne zna...


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: vsadek na 30-11-2011, 00:33:51
Ova druga knjiga se zove: "Šah u 100 lekcija (kombinacije, strategija, završnice)" i namijenjena je naprednijim igračima. Ima i treću knjigu: "Viša škola šaha." Pozdravi Cvetnića sljedeći put kada ga vidiš, knjige su mu stvarno dobre.

Je, korektura je težak posao. Čak i uz pomoć računala. Supruga mi radi taj posao pa znam kako je mukotrpno.


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: moSSad na 30-11-2011, 05:58:40
Cvetnić naručen, stiže mi knjiga u petak  :dance2:
can't wait...

usput hvala na preporukama!


Naslov: Odg: Početnik, trebam savjete i preporuke?!
Autor: OKikiriki na 30-11-2011, 16:45:37
he-he....ja Cveleta osobno znam mnoooogoooo godina :)
Knjige su solidne i preporučujem tu prvu obzirom da si totalni početnik...
Nakon toga preporučujem Strategiju i Taktiku od Lisicina (3 dijela...) i naravno, ŠTTTOOOOO VIŠEEEEE ODIGRANIH PARTIJAAAAA :)
Još po mogućnosti ako ćeš to analizirati...hm...uspon je zagarantiran...nafarsky uz čelične živce.. :mail:


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail