Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum

Diskusija => Općenito => Autor teme: Gulliver na 13-05-2012, 21:11:57Naslov: "Chess History Project"
Autor: Gulliver na 13-05-2012, 21:11:57
Prije samog uvodnika još jedna riječ zahvale vsadeku, čija mi je (uobičajeno) nesebična pomoć omogućila da ovaj projekt ugleda (ili bolje reći, "počne ugledavati", s obzirom da joj ovo predstavlja samo početak!), kao što vele, "svjetlo dana".  :hi:

Dakle, osnovnu ideju inspirirao je svestrani šahovski entuzijast, autor, novinar  i šahovski povjesničar (sa karakterističnim/prepoznatljivim "njuhom" za sve što je u šahu zanimljivo i "kuriozno") Bill Wall, točnije njegova tekstualna "Povijest šaha" (u .doc formatu), krcata vrijednim saznanjima o osobama i događajima koji su pisali i "crtali" šahovsku povijest.
Radeći manje projekte u "timeline" programu "Timeline Maker Professional" (v.2), iskrsla mi je ideja o "integraciji" ploda ogromnog Wallovog truda u "vremensku traku"...dakle, sve je počelo "heureka" pitanjem: "Zašto ne?"

I "Chess History Project" počeo je dobivati prve obrise... a sada se pred vama nalazi sam njegov začetak; tj. ubacio sam Wallove podatke u vremensku crtu, počev od najranijih zabilježenih spomena o "Čaturangi" nadalje. Vremenska crta za sada je "zapela" na godini 1200-toj, a to znači da je u nju uneseno, nisam baš brojao, ali čini mi se više od 200-tinjak relevantnih podataka koji se tiču teme, a koji će vam, nadam se, biti zabavni koliko i informativni.
"Traka", naravno, neće stati na 1200. godini; recimo da je ovo tek vrsta testa za ovu vjerujem zanimljivu ideju, i ona će se s vremenom širiti i popunjavati, kako budem nastavio raditi na "Projektu".

I još jedna napomena: Molim vas da uvažite činjenicu što je "Projekt" pisan u originalnom jeziku dokunenta, tj.engleskom; Projekt je naime poprilično obiman i zahtijeva vremena, no s vremenom (a to će biti najvjerojatnije onda kad stignem do kraja vremenske crte tj.naših dana) ću se potruditi prevesti je.

Projekt je, naravno, u .jpg slikovnom formatu, dakle slika je s obzirom na količinu unesenih podataka ispala poprilično velika - kako biste je mogli razgledavati u punoj širini, koristite se kliznim trakama na dnu.

Nadam se da će vam se ideja svidjeti i da trud nije bio uzaludan...  :) ;)

(http://newgulliver.smugmug.com/Other/Everything/i-WBskFND/0/O/Chess-History.jpg)


Naslov: Odg: "Chess History Project"
Autor: Gulliver na 13-05-2012, 21:13:08
Hmm, ispalo je maleno...pls pričekajte da je malo "sredim" u Photoshopu...  :-[


Naslov: Odg: "Chess History Project"
Autor: Gulliver na 13-05-2012, 21:43:36
Hmm, slika je bila "uploadana" u 100% veličini, izgleda da ju je "Photobucket" (gdje sam je uploadao) valjda automatski smanjio na (njemu) najveću prihvatljivu veličinu...
Pokušat ću nešto smislit...u međuvremenu svaka je ideja dobrodošla!  :)


Naslov: Odg: "Chess History Project"
Autor: Gulliver na 13-05-2012, 23:05:21
Evo, nakon malo "kemijanja" s moje strane, slika je ipak uspjela osvanuti na postu, ali još uvijek dosta manja od originala; vjerovatno ju je forumski software smanjio na najveću prihvatljivu veličinu.
Ukoliko je tako, to obeshrabruje nastavak Projekta, čiji će se image, kako se povećava, na Forumu smanjivati do nečitljivosti...

Nadam se da će ipak biti dovoljno čitljivo (alternativno, može se povećati slika u samom browseru; npr. u "Firefoxu" View>Zoom>Zoom In (ili kraticom: Ctrl i +, u isto vrijeme)


Naslov: Odg: "Chess History Project"
Autor: vsadek na 14-05-2012, 08:00:46
Za korisnike Internet Explorera vrijede iste tipkovničke kratice za povećanje (Ctrl +) i smanjenje (Ctrl -). Opcija je dostupna i na statusnoj traci, dolje desno.


Naslov: Povijest šahovskih turnira viđena "očima" Timeline-makera
Autor: Gulliver na 13-10-2017, 16:35:30
Već je evo 5 godina ova tema o prebacivanju povijesnih šahovskih događaja u "vremensku traku" uz pomoć sjajnog programa "Timeline maker pro" iz više razloga ostao "na ledu" (počevši od tada "srušenog" mog hard-diska s pripremljenim vremenskim grafovima pa na dalje).
Škicnuvši" malo ovih dana na najnoviju (četvrtu) inačicu "Timeline maker", oduševila me hrpa novih, zanimljivih opcija, pa si rekoh: "Šteta bi bila ne pokušati na neki način još jednom testirati "Timeline Maker" i oživiti čitavu ovu staru ideju." Odlučio sam stvar isprobati s temom "Povijest šahovskih turnira" (koja je ipak nešto manje ambiciozna od "povijesti šaha") prebačenih na vremensku skalu. Iako se još, kroz dobru zabavu s ovim izvrsnim programom, "uigravam", za sada sam više nego zadovoljan početnim rezultatima ovog malog "timeline-pokusa".  :yahoo: Evo kako prvi zabilježeni turniri izgledaju prebačeni na vremensku skalu.  :za_kompjutorom:


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail