Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum

Diskusija => Općenito => Autor teme: Fonaroff na 19-09-2017, 20:45:48Naslov: Koliko su veliki današnji velikani?
Autor: Fonaroff na 19-09-2017, 20:45:48
U toku je polufinale FIDE World Cupa, izuzetno zanimljivog turnira u kome su učestvovali brojni velemajstori. Svedoci smo ranog ispadanja brojnih renomiranih imena, kao što su Carlsen, Karjakin, Anand, Nakamura, itd. Sa druge strane, igrači koji su nominalno slabiji iskazali su veliki borbeni duh i šahovski umeće, maltene s lakoćom eliminišući sam krem svetskog šaha. Takođe, kad se setimo meča Carlsen-Karjakin, nameće se utisak da je u pitanju možda i najslabiji svetski šampionat do sada; pri tom, "veličina" Carlsen jedva je preživeo regularni deo meča suočen sa Karjakinom koji je objektivno ipak slabiji igrač. Nameće se pitanje koliko su današnji velikani zaista veliki? Da li su astronomski rejtinzi Carlsena, Nakamure, itd, zaista opravdani? Da li sadašnji igrači mogu stati rame uz rame sa prošlim?

Vaše mišljenje?


Naslov: Odg: Koliko su veliki današnji velikani?
Autor: Gulliver na 19-09-2017, 22:36:16
Vrlo zanimljiva tema fonaroff, mislim da bi bilo zgodno pridodati i anketu uz nju.

Mislim da sam se u postu o Aronianovoj "brljotini" gdje nije bio u stanju realizirati jednu od elementarnih završnica T+P protiv L+P  https://sah.hr/forum/index.php?topic=2612.msg41083#msg41083  u neku ruku dobrim dijelom izjasnio o svom dojmu na temu "mogu li današnji GM-ovi s "napumpanim" rejtinzima, sve i ovako oboružani čitavim arsenalom šahovskih strojeva monstruozne snage i milijunskim bazama (jesu li "usput" postali "ovisni" o tim istim strojevima i "Nalimov-tablicama" koje na kraju ne znaju "pretočiti" na ploču?), parirati velikanima prošlosti?". Samo dan kasnije pojavila se slična završnica u partiji 2 "super-GM"-a (Griščuk-VLC) - i opet se dogodilo isto u teoretski dobivenoj završnici - Griščuk je "bauljao" tamo-amo bez najblažeg pojma kako tu stvar dobiti! Ako se jednom amateru i/ili MK-u i može oprostiti takav propust, ljudima koji posjeduju 2700+ rejtinga, žele li ga dostojno opravdati, to se sasvim sigurno ne može!

Tako da, eto, sad slobodno mogu reći - ako do tog trenutka i nisam sa sigurnošću mogao odgovoriti na tvoje tematsko pitanje, ta mi je pozicija definitivno pomogla da do kraja "otvorim oči" i uvidim svu šupljikavost i "napuhanost" današnjih "šatro-zvijezda" šahovske "estrade".

Što se tiče te neslavne Aronianove završnice - ne zaboravimo, radi se o službenom br.2 na svijetu! - mislim da je objektivnom šahovskom promatraču dovoljno postaviti samo jedno jedno pitanje - ima li šanse da bi jedan Fischer u takvoj poziciji propustio dobitak? Ili recmo, jedan Capablanca? Rubinstein? Aljehin? Tarrasch? Ili, pođemo li još par koraka "dalje" u prošlost, jedan Anderssen ili Morphy? Pa čak i, recimo - Filidor!?

Po meni je odgovor jasan kao sunčan dan - ni u snu! Niti jedan od navedenih nije od šahovskog "oružja" imao pri sebi ništa osim sveobuhvatnog šahovskog razumijevanja, "osjećaja" za poziciju, zdravog razuma i duboke i jasne šahovske intuicije, pa ipak, apsolutno sam uvjeren, ne bi ni za trenutak izgubili iz vida precizan dobitnički plan. I izveli ga rutinski!

Ne pada mi, jasno, ni na pamet tvrditi da su bili nepogrešivi i da katkad nisu činiti manje pa i grublje previde - bili su ipak od krvi i mesa a ne "roboti", na kraju krajeva - ali u onakvim bi se pozicijama, svaki ponaosob,  snalazili "k'o riba u vodi"! Isto tako NE tvrdim da super-GM-ovi našeg doba ne raspolažu zavidnom šahovskom snagom i kolosalnom memorijom. Ono što, međutim tvrdim je da je evidentno da je prekomjerna ovisnost o strojevima  rezultirala rapidnim padom uloge intuicije u velemajstorskim procjenama pozicije, i da se šah više-manje pretvorio u oslanjanje na "pluseve i minuse" s ekrana šahovskih strojeva - s tim "epilogom" da je u svemu tome intuitivno i duboko strateško razumijevanje izvuklo deblji kraj. A svi mi dobro znamo "dobitnu formulu" kompletnog šahovskog znalca: znanje x intuicija (i iskustvo pomaže, naravno ... a Fischer je tvrdio da de ni famozni "killer instinct" ne može izostaviti iz te formule). Nedostaje li u toj formuli jedan od elemenata, i ne djeluje li ovo dvoje u savršenoj sinergiji, baš kao i u životu, nešto će neminovno gadno "zaškripiti". A dječak iz poznate priče prije ili kasnije će povikati: "Car je gol!"

Ukratko, moja "presuda" glasi rezolutno NE - usporedbe nema (osim u pogledu "gomilanja znanja" u teoriji otvaranja)! Bolje rečeno, ima je - ali ona glasi apsolutno u korist "starih" velemajstora (ma koliko šahovska javnost bila "zaslijepljivana" rekordnim rejtizima)!


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail