Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum

Diskusija => Općenito => Autor teme: Gothic Romance na 10-06-2018, 10:37:11Naslov: Kako se nosite s porazom...
Autor: Gothic Romance na 10-06-2018, 10:37:11
Hajde bando, da vidimo, kako reagirate kad vam protivnik lijepo zasoli život na vašem dijelu table i krene papati figuru po figuru, ili još ljepše, kad vam uklinči kralja i to onako "na blef"?  :rofl2:
Ovako:  :bomb: :aggressive: :mad:
Ovako:  :fool2: :scare3: :help:
Ili možda ovako:  :hang: (iliti totalna flegma mood)


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: dyda na 18-07-2018, 13:28:09
Nitko nije flegma kad izgubi partiju , čak ni ja  ;D
Tko kaže da jeste, taj laže  :negative:
Ja sama sebi idem na živce što se nerviram zbog neke tamo glupe partije koju ću zaboraviti za 3-4- sata, ali to je valjda ono ljudsko u nama  :girl_angel:.
Nitko ne voli gubiti i točka. 8)


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: Gothic Romance na 22-07-2018, 07:22:24
Ma ljudi, meni zbilja treba neki dobar savjet/pomoc. Ja jednostavno poludim kad gubim. Pocinjem plakati, bijesniti, nakon poraza cijeli mi je ne dan, nego tjedan unisten... Eto, neki dan sam po prvi put u zivotu odustala od turnira zbog vise poraza zaredom od igraca triput slabijih od mene...


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: Gothic Romance na 22-07-2018, 07:25:48
... a koje sam dosad rjesavala bez problema. Izgubila sam 17,2 rejting boda, a rejting mi je vrlo vazan i sah moja ogromna strast. Prije partija se inace jako bojim i srce mi lupa, sva sam preznojena vec nakon 5.poteza... Moze li mi itko tko je prosao isto dati savjet kako se tog rijesiti? Meni je sah zivot!!  :help:


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: dyda na 23-07-2018, 09:35:48
Lara...jesi to ti?  ;D :ciscenje_naocala:


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: perovk na 23-07-2018, 10:24:19
Igram da pobijedim ili remiziram al uglavnom slijede porazi. Sve je to igra kao i svaka druga. Poslije poraza nikad si nepredbacujem. Zaspim normalno. Odbio sam remi ili nisam htio remizirat, zašto bih si prigovarao što sam izgubio...


Larsenova filozofija kad je išao svjesno u poraz!?  ...Tokom turnira 5 igrača mi nudi remi što bi značilo da bih imao 2,5 boda. Ja sam jači igrač i svih pet remija ću otkloniti. Pobijedit ću u 3 ili više, a dva puta ću biti pobijeđen. To je ipak 3 boda!!!


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: Danijel Domazet na 23-07-2018, 11:02:05
po pitanju treme, slažem se s Larom, t.j. razumijem ju i čak suosjećam... i meni je trema velik protivnik. i nije mi toliko žao zbog rezultata, koliko zbog činjenice da mi trema upropasti užitak. a igram rijetko, pogotovo s igračima preko 2100 ili 2200, i onda umjesto da mi je taj dan praznik, mene okupi trema,,, bezveze.  :fool:
no..., kod mene je to zadnjih par godina puno bolje, jer sam u jednom trenu postao dosta zadovoljniji svojom igrom. kao da sam imao kvantni skok, kao da sam prešao jedan nivo... to mi je valjda dalo više samopouzdanja.

naravoučenije: uči i radi, a nagrada će doći (valjda)  :good2:


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: Gothic Romance na 23-07-2018, 13:02:28
Da, slažem se da je trema velika prepreka na putu do uspjeha jer značajno umanjuje nivo koncentracije toliko nužne za dobar šah, i utješno mi je čuti da nisam jedina s tim problemom, ali može li mi itko reći kako tome doskočiti? Kako se vi smirujete prije turnirskih partija? Ima li neka mantra koja pomaže u velikoj većini slučajeva? Pokušala sam sve, od pojačane fizičke aktivnosti prije partije, zdravog načina života općenito, tehnike dubokog disanja i otklanjanja negativnih misli, racionaliziranja i objektiviziranja, emotivnog "pražnjenja" tijekom turnira u izoliranim prostorima u trenucima snažne uznemirenosti, slušanja agresivne glazbe ili pak one smirujuće, zamišljanja da sam netko drugi tko igra tu nesretnu partiju (tehnika sagledavanja situacije "sa strane"), čak sam isprobala i molitvu... I ništa ne pomaže.  :(
Kad sam se povjerila osobama od najvećeg povjerenja, rekli su mi da se ostavim šaha, da jednostavno nemam talenta ni smisla, pa da zbog toga nemam ni samopouzdanja. To me ubilo još više.  :dash2:
Inače, imam osmogodišnju karijeru u ozbiljnom šahu no nikad nisam proučavala igru ozbiljnije, a zadnjih šest godina sam je u tom pogledu i posve zanemarila. Onda se, iz ne znam kojeg razloga, ove zime dogodilo da mi se volja za tom divnom igrom vratila, te sam čvrsto odlučila postati odlična šahistica s visokim rejtingom i od 1.1. ove godine uči u cijelu stvar vrlo ozbiljno. To sam i učinila na način da nema dana kad ne riješim dvadesetak taktičkih problema od kojih mnogi nisu baš laki, i da proučavam teoriju otvaranja i završnica (većinom preko lichess sitea gdje je trening za manje iskusne igrače za pet, a meni kao osobi odlično odgovara). Također, uz sve to ponovno igram po desetak rapid i blitz partija dnevno preko interneta, sa Stockfishem ili pak čovjekom od krvi i mesa.
Jasno, rezultati su odmah došli na vidjelo, veoma sam se ohrabrila i razveselila kad sam vidjela porast rejtinga za više od 60 bodova u tom kratkom razdoblju, no zbog tog velikog truda i napretka, moja oćekivanja u vezi šaha postala su velika kao sam svemir, a trema, umjesto da - s pojavom većeg uspjeha - pada, počela eksponencijalno rasti...
Strašno se bojim gubitka rejtinga - pogotovo nacionalnog koji je sad već jako visok, pa lakše i brže može pasti - čak i u partijama protiv slabijih igrača. Sram me i reći da gutam knedle prilikom povlačenja skoro svakog poteza protiv bilokoga, srce mi lupa sto na sat, a u izgubljenim pozicijama mi čak suze dolaze na oči tako da me sram maknuti ruke s čela kako svi okolo - uključujući i mog protivnika - to ne bi primijetili. Tu ne moram ni reći da sam uvjerena da su oni svi to već jasno primijetili, i da samo šute o tome predamnom da me ne posrame do kraja, a iza mojih leđa se sigurno smiju i naslađuju.  :dash2:
Znam da vam je ove patetike već sad previše, ali samo tražim pomoć i savjet, a potreban mi je i ventil jer u mojem "stvarnom" svijetu nema osobe od povjerenja koja bi to mogla razumijeti, unatoč tome što imam i obitelj i prijatelje.  :-\


Naslov: Odg: Kako se nosite s porazom...
Autor: dgundic na 26-09-2018, 21:32:56
"All I want to do, ever, is just play Chess. -- B.Fischer"

Super je kad čovjek može igrati šah samo radi šaha. Ne radi pobjede, radi dokazivanja nekome nečaga, radi titula, rivalizma ili sličnog. Onda njegova koncentracija može biti tamo gdje treba, kada treba. Samo što je ovo mnogo lakše reći nego učiniti.


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail