Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum

Diskusija => Općenito => Autor teme: Zoran Ostric na 23-08-2020, 09:55:49Naslov: Žene i šah
Autor: Zoran Ostric na 23-08-2020, 09:55:49
Nisam vidio da postoji tema. Ne krećem s općom diskusijom, nego s jednim svojim upisom na facebooku prije četiri godine na ovaj dan (fb podsjeća svaki dan na tekstove koje ste na taj datum objavili).

krenuli su mi pažnju na povijesni roman "Rat vojvotkinja" autorice Courtney Milan, zato jer šah ima važnu ulogu. Na prvom međunarodnom turniru u Londonu 1851. (koji je stvarno održan, samo se u romanu naziva "svjetsko prvenstvo") djevojčica od 12 godina gotovo pobjedi (ali je preobučena u dječaka, pa kad to otkriju, izbace je).

Vrlo nevjerojatan scenarij. NIje bilo (bar koliko znam - a čitao sam dosta) žene koja je igrala majstorskom snagom sve do Vere Menčik 1920-ih godina.

(Inače, upravo u to vrijeme je u SAD 12-godišnji Paul Morphy pobijedio u jednoj partiji koju je igrao protiv majstora, koji je posjetio njegov grad. S 21, to je bilo 1857.-1858., poharao je Europu, uvjerljivo pobjedivši sve vodeće majstore u mečevima, uključivo i Adolfa Andersena, koji je bio pobijedio na turniru u Londonu 1851.)

Ipak, nije posve nezamislivo, s obzirom na nedavnu priču o sestrama Polgar, koje je njihov otac bio podvrgao šahovskom drilu od ranog djetinjstva, nastojeći dokazati svoju tezu se genij ne rađa, nego nastaje (Nature versus nurture - gotovo "torture"...). Sve tri su postale odlične šahistice, a najmlađa, Judith, daleko najbola žena u povijesti: prije nekoliko godina bila je osma na svijetu i igrala je na takmičenjima za prvaka svijeta. Fascinatan dokaz teorije njihovog oca, naročito imajući u vidu da su u posljednjih 45 godina, otkad postoji Ello sustav ratinga, samo još tri žene osim Judith bile u prvih 100, a nijedna u prvih 50!

U romanu, otac glavne junakinje je šahovski majstor, koji ju je podvrgao intenzivnom treningu od pete godine. Pa, iako nije vjerojatno nije nezamislivo.

Inače je roman iritatno ženski, ono, osječajćići i spletke....


Naslov: Odg: Žene i šah
Autor: cameosis na 27-10-2020, 01:13:04
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Queen%27s_Gambit_(miniseries)

https://www.youtube.com/watch?v=oIMaTKOZG-8


Naslov: Odg: Žene i šah
Autor: Zoran Ostric na 15-03-2021, 16:22:37
Moj članak na blogu:

Serija “Damin gambit” je fantazija: žene su u šahu i dalje mnogo slabije (https://zoranostric.wordpress.com/2021/03/15/serija-damin-gambit-je-fantazija-zene-su-u-sahu-i-dalje-mnogo-slabije/)

Beth Harmon, junakinja mini-serije "The Queen's Gambit", uvelike je prikazana kao ženska verzija Roberta Fischera, stvarnog wunderkinda iz 1950-ih. I on je imao ozbiljne mentalne probleme, koji su ga i uništili kad je postigao svoj cilj da postane svjetski prvak.

Proteklih desetljeća snimljeni su brojni filmovi u kojima su žene opake štemerice i ratnice, ravne ili bolje od najboljih muškaraca. To velikom većinom gledaju dečki, a ne cure.

Tek se sad pojavila fantazija u kojoj je žena superiorna muškarcima u mind sport.

Međutim, s obzirom na stvarnost, priča je jednako nerealna kao one s Larom Kroft i slične.

U posljednjih 50 godina, otkad postoji elo sistem šahovskog rejtinga, samo je šest žena bilo među sto najboljih - i samo jedna među 50 najboljih (bila je čak osma).

A ta jedna, Mađarica Judith Polgar, bila je proizvod intenzivnog treninga njenog oca. Trening je počeo od ranog djetinjstva. Njenom razvoju pomagale su i njezine dvije starije sestre, koje je otac podvrgao istom treningu, u želji da dokaže svoje teorije o tome kako odgojiti genije (o čemu je napisao knjigu). Teorije je dokazao, jer sve tri su postale izvrsne šahistice (godine 1988. i 1990. osvojile su olimpijsko zlato za Mađarsku, ispred desetljećima neprikosnovenog SSSR).

Na drugim intelektualnim područjima, žene ne moraju više dokazivati da su ravnopravne muškarcima (pa čak i superiorne po nekim mjerilima: svuda u svijetu danas ima više studentica na sveučilištima, polažu i više doktorata).

Šah je ostao neobična iznimka.

Nije to samo zato jer navodno okolina ne stimulira žene da se bave šahom. U SSSR, a i u Jugoslaviji, jako se nastojalo poticati žene da igraju šah,  ali bez mnogo uspjeha.

Danas, koliko znam, relativno najviše šahistica i najuspješnijih u odnosu na muškarce, ima u Kini. U posljednjih 30 godina, kineskinje su bile svjetske prvakinje 21 godinu (doduše, zahvaljujući i tome što se Judith Polgar nije natjecala u ženskoj konkurenciji).

Najbolja žena, Hou Yifan, na kineskoj rating listi je deveta. Na svjetskoj listi je osamdeset peta.
Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail