Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
11-07-2020, 12:58:22 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
  Forum Pomoć Traži Prijava Registracija  
  Postovi
 Str: [1] 2 3 ... 508
1  Škola / Kutak za početnike / "Bilo jednom u Ravnoj Gori" (2018) - youtube dokumentarac o "Goranki" na: 19-05-2019, 19:28:15

"Bilo jednom u Ravnoj Gori" (73 min. 2018.) - youtube dokumentarac o "Goranki" jučer-danas-sutra;  za sve šahovske "afficionadose", simpatizere i ostale!

Autor Rasim Karalić
Glazba Damir Zagoršćak Zagor


Sjajan dokumentarac koji će bez imalo sumnje zaintrigirati sve one brojne generacije šahista i šahovskih simpatizera (a i širu šahovsku i ostalu publiku) čije je šahovsko odrastanje bilo ili je i dalje "vezano" za fenomen Ravnogorskog Šahovskog Kluba "Goranka". Redatelj i autor ovog sjajnog informativnog uradka je Rasim Karalić, čiji su dokumentarci bili već višestruko nagrađivani.

Riječima autora: "Ovo je priča o jednom vremenu, o ljudima koji su pokazali da i mali mogu biti veliki. Ovo je priča koja se ne može ponoviti, može se samo prepričati..."


   

Ugodno gledanje - i slobodno "lajkajte" na youtube-u! (prilgodom pregledavanja filma kliknite na "YouTube" simbol, desno dolje) yes good2
2  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 22-11-2017, 15:11:39
dip08, VM Luke McShane (1984- ), bivši Omladinski Prvak svijeta, studirao je matematiku i filozofiju na Oxfordu; stažirao na Goldman Sachsu a nakon studija radio u Londonskom financijskom sektoru.
Kad god naletiš na pojmove poput "Goldman Sachs" i Londonski "CitiBank" (u prijevodu: Luke ima debele i moćne veze, jer na spomenuta mjesta ne može baš svatko), znaj da nešto "smrdi" i da stvari nisu baš djevičanski čiste (nije baš ni da se oko "sitnijih" banaka širi miri ruža, btw...)

Gull, pa ovo su predrasude... i obezvrijeđivanje našeg Luka, da budem blag...
Luke je pametan, i to je jedino što mu je otvorilo vrata GSachsa.
Na Wallstreetu se zapošljavaju samo najpametniji matematičari, a u GSachsu najpametniji od najpametnijih... nije to Elektroprimorje...  Wink

A propos "obezvrijeđivanja" i svjesnog te, da budem blag, krajnje drskog i bezobraznog ignoriranja forumaških "utisaka, savjeta, prijedloga i obavijesti" - evo ti mali memento: https://sah.hr/forum/index.php?topic=2631.0 ; https://sah.hr/forum/index.php?topic=2619.msg41123#msg41123. Moje primjedbe još čekaju da ih se udostojiš počastiti suvislim odgovorom. Molim da se izjasniš o spomenutim pitanjima u doglednom roku.

Ako ti Forum služi - na što svi pokazatelji upućuju - isključivo za javno kanaliziranje vlastitih verbalnih ******** u smjeru onih koji ga nekako nastoje održati u životu i imaš li namjeru nastaviti svoju "misiju" u istom stilu tj. da prostiš uporno ***** po mojim komentarima, soleći mi pamet ********** prigovorima i zanemarivati forumaške sugestije, radije ga ukini jer tvoje ******* samo gura ono što je preostalo od ovog forumskog "vlaka duhova" nizbrdo. Ovo govorim u ime nas bijedne šačice forumaša koji mu još uvijek isključivo iz ljubavi prema šahu posvećuju svoje vrijeme i trud, samo da bi u konačnici bili počašćeni tvojim nesuvislim klipovima koje nam neumorno bacaš pod kotače.

Btw zašto ti je navodni broj registriranih forumaša zapeo na istom broju (757) već mjesecima ako ne i godinu dana pa gledam jedno te isto ime "najnovijeg člana" već mjesecima? Jesi li i to, kao i štošta drugo u rubrici "statistika", isfabricirao?

Ti znaš zašto je ovaj post adresiran baš na tebe, jel'da?

I još samo riječ-dvije: ako ti slučajno padne na pamet sankcionirati "slobodu preispitivanja tvoje veleuvažene ličnosti i djela" od strane moje malenkosti mojim prislinim "izgonom" tj de-registriranjem sa foruma, samo izvoli, uživaj - ali u tom slučaju također izvoli poništiti SVE moje postove. Toliko.
3  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 21-11-2017, 22:25:46
Guli i McShane je nekakav burzovni mešetar,nije šahovski profesionalac iako je čalan engleske reprezentacije

dip08, VM Luke McShane (1984- ), bivši Omladinski Prvak svijeta, studirao je matematiku i filozofiju na Oxfordu; stažirao na Goldman Sachsu a nakon studija radio u Londonskom financijskom sektoru.
Kad god naletiš na pojmove poput "Goldman Sachs" i Londonski "CitiBank" (u prijevodu: Luke ima debele i moćne veze, jer na spomenuta mjesta ne može baš svatko), znaj da nešto "smrdi" i da stvari nisu baš djevičanski čiste (nije baš ni da se oko "sitnijih" banaka širi miri ruža, btw...)
4  Diskusija / ismgak01 / Odg: Zasada najbolja moja partija. na: 21-11-2017, 19:59:45
Dobra partija s tvoje strane; 20.a3 djeluje kao dobar i ispravan plan. Crni je naprotiv od 20.poteza nadalje djelovao poprilično bezglavo i bez konkretnog plana. Izabrao si i ispravan nastavak tj. prebacivanje teških figura na c-liniju. 25...Lg5? samo sipa vodu na tvoj mlin. Po meni crni propušta zadnji vlak za izjednačenje sa mogućim 26...Tc8; umjesto toga crni vrluda, dok bijeli već prijeti po 7.redu. Nakon previda 30...Ke7? 31.Lh3! zavjesa je već spuštena na tri frtalja...
Najzanimljivi je kraj partije: crni bira "najjači" nastavak - napušta partiju, tj. "zdravo seljački" rečeno - "hvata maglu"!    biciklistShocked Huh? CoolGrin lol clapping rofl
5  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 21-11-2017, 19:36:44
Renomirani međunarodni majstor Buljovčić je bio profesionalni glazbenik! Zanimljivo će biti što će pisati Rossolimu.

Piše: Nicolas Rossolimo bio je taksist, a to je bio i Victor Frias.
6  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 21-11-2017, 19:34:22
Pomorci: Arthur Dake i William Evans (kapetan trgovačke mornarice).

VM Simen Agdestein svojevremeno je bio profesionalni nogometaš (neko vrijeme igrao je i za norvešku reprezentaciju) Sada poučava nogomet i šah na sportskoj Gimnaziji u Norveškoj.

Emil Schallopp bio je stenograf.

Ilya Gurevich postao je burzovni mešetar. Bio je to i Ron Henley
Larry Kaufman bio je uspješan burzovni broker, trgovac i mešetar.

John Roycroft bio je 26 godina sistemski inženjer za IBM.

Učitelji/predavači među šahistima: Adolf Anderssen (matematika), Gedeon Barcza (matematika), Ludwig Bledow (matematika), Donald Byrne (engleski jezik), Robert Byrne (filozofija), Arpad Elo (fizika i astronomija), Max Euwe (matematika), Paul Keres (matematika), Lionel Kieseritzky (matematika), Danny Kopec (računalne znanosti), Geza Maroczy (matematika), Stuart Rachels, Ken Regan (računalne znanosti), Ken Rogoff (ekonomija), i Anthony Santasiere.

Vlastimil Hort radio je za jedan magazin kao prevoditelj.

Walter Korn vodio je U.N. -ovu Administraciju za Pomoć i Rehabilitaciju nakon II Svjetskog rata, pomažući kod relokacije preživjelih iz koncentracijskih logora.

Sir Philip Milner-Barry postao je pod-tajnik engleske Državne Blagajne.

Geza Maroczy bio je inženjer vodovoda/vodovodnih mreža.

Fred Reinfeld bio je plodan pisac.
7  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 21-11-2017, 19:09:33
Nekoliko je (vele)majstora posjedovalo doktorske (Ph.D.) diplome: Lev Alburt (fizika), Aleksandar Aljehin (pravo), Lajos Azstalos (filozofija), Gedeon Barcza (matematika),Friedrich Baumbach (kemija), Hans Berliner (računalna znanost), Ludwig Bledow (matematika), Viorel Bologan (fizička kultura?), Mihail Botvinik (elektroinženjerstvo), Leroy Dubeck (fizika) Arpad Elo (fizika), Max Euwe (matematika), Miroslav Filip (pravne znanosti), Reuben Fine (psihologija), Robert Huebner (papirologija!  Smiley - da, yes ta znanost ODISTA postoji; prema Websteru Papirologija je studija drevnih tekstova pisanih na papirusu), Charles Kalme (matematika), Danny Kopec (AI tj. Umjetna inteligencija), Edward Lasker, Emanuel Lasker (matematika), Neil McKelvie (kemija), John Nunn (matematika), Victor Palciauskas (fizika), Jonathan Penrose (psihologija), Ken Regan (matematika), Ken Rogoff (ekonomija), Alessandro Salvio, Eric Schiller (lingvistika), Paul Schmidt (znanost), Tartakower (pravo), Milan Vidmar (elekroinženjerstvo), i Milan Vukcevich (kemija).

Robert Huebner radio je kao papirolog (kako je već objašnjeno, Papirologija je studija drevnih tekstova pisanih na papirusu).

Marmaduke Wyvill bio je član engleskog Parlamenta..

Alexander Kevitz bio je apotekar.

Nick de Firmian (1957- ) posjeduje diplomu iz fizike s University of California, Berkeley.

Albert Sandrin bio je jedan od najboljih slijepih igrača na svijetu. Bio je također i ugađač klavira ("Klavierstimmer")

Miguel Najdorf bio je uvoznik porculana.

Josef Klinger
odustao je od šaha da bi postao profesionalni igrač pokera.
Ken Smith je također bio profesionalni igrač pokera.

Martin From bio je zatvorski inspektor.

Reuben Fine je bio prevoditelj tijekom II Svjetskog rata. Napustio je profesionalni šah da bi radio kao psihoanalitičar.

Nikolai Krogius bio je sportski psiholog.

Kim Commons bila je agentica za nekretnine.

Henry Atkins, 9-ostruki osvajač britanskog prvenstva, bio je ravnatelj u školi.

Howard Staunton je bio stručnjak za Shakespearea.
8  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 21-11-2017, 10:27:10
Milan Vukcevich bio je profesor metalurgije i glavni inženjer u General Electric-u. Bio je nominiran za Nobelovu nagradu iz kemije.

Lev Aronin bio je meteorolog.

Neki su (vele)majstori ostvarili vojnu karijeru;

C.H. O'D Alexander bio je pukovnik britanske vojske i razbijač kodova.
Savielly Tartakower je bio poručnik francuskog Pokreta otpora (znan i pod kodnim imenom "Poručnik Cartier") za vrijeme II Svjetskog rata.
Johann Allgaier je bio intendant u austrijskoj vojsci.
Jose Araiza, meksički prvak od 1924. do 1949, bio je potpukovnik meksičke vojske.
Paul Rudolf von Bilguer je bio poručnik.  
John Cochrane bio je poručnik u britanskoj ratnoj mornarici.
Alexander Deschapelles izgubio je svoju desnu ruku u ratu protiv Prusije.
Oldrich Duras je služio u Austro-Ugarskoj vojsci tijekom I Svjetskog rata.
Svetozar Gligorić je došao do čina partizanskog kapetana i zaslužio dvije ratne medalje tijekom II Svjetskog rata.
Klaus Junge bio je poručnik njemačke vojske u II Svjetskom ratu. Ustrijeljen je pred sam kraj rata.
Grigorij Koshnitsky služio je u protu-tenkovskoj artiljeriji u II Svjetskom ratu.
George Mackenzie bio je kapetan Sjevernjačke vojske u američkom građanskom ratu.
Gavriil Veresov bio je kapetan u sovjetskoj Crvenoj Armiji.
Eugene Znosko-Borovsky bio je ranjen i u Rusko-Japanskom i u I Svjetskom ratu.

Glazbenici među šahovskim majstorima: Armand Blackmar (glazbeni profesor i izdavač), Hans Johner (dirigent Zurich-ške Filharmonije), Philidor, Mark Taimanov (koncertni pijanist), Eileen Tranmer i Eugene Znosko-Borovsky (glazbeni kritičar).

Jean Dufresne bio je urednik Berlinskih dnevnih novina.

Slikari: Samuel Boden, Marcel Duchamp, Henry Grob, Bernhard Horwitz.

Irving Chernev
radio je u tvornici papira.
9  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 20-11-2017, 17:33:09
Hvala na prilogu, Pero. Bilo bi super ako bi u ovu temu mogao ubaciti još ponešto o originalnim zanimanjima šahista iz ovih podneblja tj. iz Hrvatske i ex-yu, a što je tema u kojoj si.kao što svi na forumu dobro znamo, savršeno "potkovan"...  Smiley hi good za_kompjutorom Read
10  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 20-11-2017, 15:10:39
Prodavaći osiguranja: Al Horowitz, Isaac Kashdan, Miguel Najdorf i William Napier (podpresjednik osiguravajuće tvrtke "Scranton Life Insurance").

Novinari / žurnalisti: Lajos Asztalos, Robert Byrne, Emil Diemer, Isaac Kashdan, Lubomir Kavalek, George Koltanowski, Mario Monticelli, Andy Soltis i Boris Spaski.

Richard Teichmann bio je učitelj jezika.

Pravnici: Gerald Abrahams, Aleksandar Aljehin, Rosendo Balinas, Curt von Bardeleben, Ossip Bernstein, Miroslav Filip, Johann Hjartarson, Paul Lipke, Paul Morphy (nije nikad prakticirao pravo), Bill Martz (nikad prakticirao pravo; umjesto toga postao prodavač automobila), Meindert Niemeijer, Fredrik Olafsson, Julius Perlis, Harold Phillips, Domenico Ponziani, Folke Rogard, Alexander Rueb, James Sherwin, Saviely Tartakower, Karel Treybal (sudac), Mijo Udovčić i Daniel Yanofsky (gradonačelnik predgrađa Winnipega, Kanada).

James Tarjan odustao je od šaha (sve do turnira na Isle of Manu ove godine gdje je, kao što smo vidjeli, pobijedio Kramnika) da bi radio kao bibliotekar.
Carl Ahlhausen bio je bibliotekar za Berlinski Šahovski Savez..

I.S. Turover osnovao je pilanu/tesarsku tvrtku i postao milijunaš.

Paul Keres svojevremeno je predavao kao profesor matematike u Tallinu, Estonija.
Matematičari: C.H.O'D Alexander, Adolf Anderssen, Magdy Assem, George Atwood, Christoph Bandelow, John Beasley, Otto Blathy, Hans Boumeester, Nathan Divinsky, Noam Elkies, Arpad Elo, Max Euwe, Ed Formanek, William Hartston, Paul Keres, Martin Kreuzer, Emanuel Lasker, Anatoly Lein, Lev Loshinksi, Vladimir Makogonov, Geza Maroczy, Vania Mascioni, J. Mauldon, Jonathan Mestel, Walter Morris, John Nunn, Nick Patterson, Miodrag Petković, Ken Regan, Hans-Peter Rehm, Ken Rogoff, i Duncan Suttles.

Inženjeri mehanike: Aleksandar Kotov i Edward Lasker.

Doktori medicine: Jana Bellin, Fedor Bogartičuk (također i profesor radiološke anatomije), Karl Burger, Ricardo Calvo, Yona Kosashvili, Ariel Mengarini (psihijatar), Joseph Platz, Helmut Pfleger, Christine Rosenfeld, Anthony Saidy (specijalist za tuberkulozu), Siegbert Tarrasch i Johannes Zukertort.
11  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 19-11-2017, 20:06:18
Ovih dana u velikoj bijedi umro je Lombardy. Nikola Karaklajić uređivao je subotom navečer jednu zanimljivu i slušanu emisiju na Radio Beogradu do mirovine...

Dodao sam opasku "voditelj emisije" uz svoj komentar o Karaklajiću.
12  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 19-11-2017, 11:43:46
Nikola Karaklajić bio je DJ i voditelj emisije na Beogradskom radiju..

Louis Paulsen
osnovao je destileriju, a bio je i uzgajivač duhana.

Elijah Williams radio je kao apotekar.

Ekonomisti: Igor Bondarevski, Ivan Farago, Gyozo Forintos, Aivars Gipslis, Yair Kraidman i Ken Rogoff (glavni ekonomist u Svjetskoj banci).

Inženjeri elektrotehnike: Milan Vidmar st, Mihail Botvinik, Vladimir Liberzon. John Watson je diplomirani elektro-tehničar.

Donald Byrne bio je izvanredni profesor engleskog jezika na Penn state Sveučilištu.

Grigorij Levenfish (1889-1961) bio je inženjer u proizvodnji stakla s diplomom iz kemije.

Julio Granda-Zuniga je poljoprivrednik u Peruu.

Aleksej Troicki bio je šumar u Sibiru..

Bukhuti Gurgenidze je geolog.

Johann Berger bio je srednjoškolski upravitelj u Austriji.

Henry Buckle bio je britanski povjesničar i pisac.
13  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 18-11-2017, 13:18:50
Predastavnici klera među majstorima (bil)i su: William (Bill) Lombardy (1937- ), George MacDonnell (1830-1899), Ruy Lopez (1540-1580), John Owen (1827-1901), Domenico Ponziani (1719-1796), Charles Ranken (1828-1905), Arthur Skipworth (1830-1898), i William Wayte (1829-1898).  
Lombardy je bio ex-katolički svećenik.
Ruy Lopez bio je španjolski svećenik, a kasnije i biskup u Seguri.
Owen je bio engleski vikar (župnik)
Ponziani je bio profesor prava i svećenik koji je kasnije postao i kanonik Modenske katedrale, a potom i glavni župnik.
Ranken je bio svećenik anglikanske crkve, koji je zajedno s Lordom Randolphom Churchillom (Winstonovim ocem) osnovao šahovski klub Oxfordskog Sveučilišta.
Wayte je također bio svećenik anglikanske crkve.

U svojim mlađim danima Arthur Bisguier je bio IBM-ov računalni programer, što je kasnije napustio u korist profesionalne šahovske karijere.
Klaus Darga radi kao računalni programer.
Diane Savereide je odustala od profesionalnog šaha da bi postala NASA-ina računalna programerka. Sada radi kao stručnjak za razvoj sofware-a u  Los Angelesu.

Kriptografičari su bili: C.H.O'D Alexander, Reuben Fine, Harry Golombek i Stuart Milner-Barry.

Vincenzo Castaldi je bio zubar.

George Koltanowski je bio rezač dijamanata.

Diplomati su bili: Jose Raul Capablanca (na Kubi), Max Judd (glavni konzul u Beču), James Mortimer i Tassilo von Lasa (Prusija). Jaroslav Sajtor radio je za diplomatski servis Čehoslovačke. Uvažavajući Perin komentar o Thomasovoj diplomatskoj aktivnosti https://sah.hr/forum/index.php?topic=2644.msg41325#msg41325, među diplomate ćemo ubrojiti i Sir George Thomasa.
14  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 17-11-2017, 11:26:33
Arthur Dake (1910-2000) bio je direktor američkog proizvođača motora Oregon Department of Motor Vehicles (DMV).  Započeo je kao mornar na brodovima trgovačke mornarice. Kasnije je prodavao osiguranja i knjige telefonskih brojeva.

Amos Burn
(1848-1925) bio je Liverpulški broker za pamuk i šećer. Bio je i šahovski žurnalist od 1913. do svoje smrti. Uređivao je šahovsku rubriku časopisa "The Field".

Vjačeslav Ragozin (1908-1962) bio je civilni inženjer s karijerom u građevinskoj industriji.

Arnold Denker
bio je businessman u industriji pakiranja mesa te je zahvaljujući istoj postao milijunaš.

Theo Van Scheltinga (1914-1994) radio je na Amsterdamskoj burzi kao tesar.

Jonathan Tisdall (1958- ) je šef kuhinje; djeluje i kao slobodni novinar.

Edmar Mednis (1937-2002) bio je kemijski inženjer, a potom i burzovni broker.

Članovi britanske civilne službe među šahovskim majstorima bili su: Oldrich Duras (1882-1957), Wilhelm Hanstein (1811-1850), Stuart Milner-Barry (1906-1995) i Edward Sergeant (1881-1961).
15  Diskusija / Općenito / Odg: Profesije poznatih šahista na: 15-11-2017, 12:53:16
WIM (ženski međunarodni majstor) Esther Epstein je manager sustava za Bio-Molecular Engineering Research Center (BMERC) Bostonskog Sveučilišta.  Udana je za VM Aleksa Ivanova.

Larry Evans (1932- ) smatra se najboljim blackjack ("anjc") igračem među velemajstorima. Također je i novinar i šahovski pisac s preko 50 napisanih šahovskih knjiga.

Lothar Schmid (1928- ) je knjižni izdavač; također je vlasnik najveće poznate privatne šahovske biblioteke, te šahovski kolekcionar.

Boksači među šahistima: Arnold Denker (1914-2005) i Max Euwe (1901-1981).
Denker je bio četvrtfinalist takmičenja "Zlatna Rukavica") ("Golden Glove") u New Yorku i pobjednik u tri borbe knockoutom u welter kategoriji. Bio je također perspektivni baseball igrač, da bi kasnije dobio posao u tvrtki za pakiranje mesa.
Euwe je bio amaterski boksač koji je osvojio amatersko prvenstvo Europe u boksu u teškoj kategoriji.

Irina Levitina (1954- ) odustala je od ozbiljnog takmičarskog šaha i postala profesionalna bridge igračica. U šahu, kao WGM (ženski velemajstor) je bila Kandidat za Prvaka Svijeta. U contract bridgeu bila je četverostruka Prvakinja Svijeta te je trenutno rangirana kao 2. u svijetu po broju master bodova.
Aljehin je igrao bridge, ali ne baš naročito dobro.
Emanuel Lasker bio je igrač bridgea; napisao je i jednu knjigu o bridgeu.

 Str: [1] 2 3 ... 508


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!