Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
16-10-2018, 07:45:54 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
  Forum Pomoć Traži Prijava Registracija  
  Postovi
 Str: 1 [2] 3 4 ... 508
16  Diskusija / Općenito / Tarjanov "produženi odmor" od šaha na: 13-11-2017, 19:14:22
Pitanje: Što je radio VM James Tarjan u razdoblju od 1984. do 2014, kada je pobijedio ni manje ni više nego - bivšeg svjetskog Prvaka Vladimira Kramnika na turniru u Isle of Man (u partiji koju smo komentirali na forumu https://sah.hr/forum/index.php?topic=2626.msg41178#msg41178), dakle punih 30 godina?

Odgovor: Uzeo si je "produženi odmor" od šaha! Tarjan je naime u navedenom razdoblju napustio turnirski šah te radio u svojoj originalnoj profesiji, tj. kao knjižnjičar (bibliotekar).
17  Diskusija / Općenito / Profesije poznatih šahista na: 13-11-2017, 18:55:59
Kakva su bila izvorna zanimanja poznatih šahovskih (vele)majstora? Navedimo neke od njih:


Među računovođama u redovima šahovskih majstora nalazimo: Henry Birda (1830-1908), Samuela Reshevskog (1911-1992), i Fredericka Yatesa (1834-1932).
Bird je također napisao i knjigu naslova "Analiza željezničke mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu" ("An Analysis of Railways in the United Kingdom")
Reshevsky je diplomirao iz računovodstva na Čikaškom Sveučilištu te je bio računovođa za Manhattansku inženjersko-građevinsku tvrtku.

Lista majstora koji su znali upravljati zrakoplovom uključuje Eda Edmundsona (1920-1982), Max Euwea (1901-1981), Harryja Golombeka (1911-1995) i Carol Jarecki (1935- ).
Edmonson je bio potporučnik zračnih snaga i navigator vojnih tankerskih zrakoplova.

Samuel Boden (1826-1882) je bio likovni umjetnički kritičar i amaterski slikar pejzaža. Također je bio šahovski urednik časopisa "The Field" od 1858. do 1873. Započeo je kao činovnik na željeznici.

Marcel Duchamp (1887-1968) bio je poznati slikar i jedan od začetnika Dadaizma, nadrealizma i kubizma.

Dr. Nathan Divinksy
(1925- ) služio je kao asistent dekana znanosti na sveučilištu British Columbia. Njegova supruga Kim Campbell bila je 19. Premijerka Kanade. Divinsky je stekao doktorat iz matematike na Čikaškom sveučilištu i postao profesor matematike. Sada je vijećnik gradskog vijeća Vancouvera, BC (Kanada).

Gosta Stoltz (1904-1963) je bio švedski VM, po zanimanju auto-mehaničar.
18  Diskusija / Općenito / Procjena vrijednosti šahovskih figura na: 13-11-2017, 11:30:48
Kada smo činili svoje prve šahovske korake, vjerovatno smo učili (ili pročitali) da se vrijednost figura može procijeniti otprilike ovako: Pješak = 1 (bod), Skakač = 3 (boda), Lovac = malo više od 3 (boda), Top = 5 (bodova) i Dama = 9 (bodova). Ovo su grube generalne aproksimacije prosječnih vrijednosti figura, budući da, kao što svi dobro znamo iz iskustva, njihova stvarna vrijednost ovisi o poziciji (blokirani lovac, na primjer, više ne vrijedi 3 boda).

U 19. stoljeću, Howard Staunton je u svojoj šahovskoj početnici "The chess-player's handbook" procijenio vrijednost figura ovako: P=1, S=2.75, L=3.25, T=5, D=9.
Kasnije je Bilguier u svom šahovskom priručniku postavio generalne vrijednosti ovako: P=1, S=3.25, L=3.50, T=5, D=9.
Steinitz je procijenio ovako: P=1, S=3.05, L=3.50, T=5.48, D=9.94. (kako li je došao do ovako preciznih brojki - nije nam poznato!)
Lasker je d i e-pješacima udijelio vrijednost od 2, lovčevim (c i f) pješacima 1.5, skakačevim (b i g) pješacima 1.25, topovim (a i h) pješacima 0.5, Skakaču 4.5, daminom Lovcu 4.5, kraljevom Lovcu 5, daminom Topu 6, kraljevom Topu 7 te Dami 11.
Euwe je ponudio ovakvu procjenu: P=1, S=3.50, L=3.50, T=5.50, D=10.
Fischer je procijenio: P=1, S=3, L=3.25, T=5, D=9.
Dr. Hans Berliner je pak vrijednovao figure ovako: P=1, S=3.20, L=3.33, T=5.10, D=8.80.

Sa stanovišta jednostavne mobilnosti tj. pokretljivosti figura, mogli bismo procijeniti otprilike ovako: P=1, S=2, L=3.25, T=5, D=8.25. Kod ograničene mobilnosti vrijednost se mijenja u: P=1, S=2.50, L=2,75, T=5 i D=7.75.

Suvremena kompjuterska strojna analiza pokazuje procjenjene vrijednosti figura ovako: P=1, S=3.25, L=3.50, T=5, D=9.75.

U prosjeku, vrijednost topovih (rubnih) pješaka iznosi oko 15% manje od vrijednosti ostalih pješaka. Rubne pješake u konačnici je lakše zaustaviti u promociji, a osim toga oni mogu uzimati samo u jednom smjeru a ne u oba kao ostali pješaci.

Vrijednost udvojenih pješaka je oko 1/2 pješaka manja od dva individualna povezana pješaka. Međutim, kad su pješaci udvojeni, također je prisutna i poluotvorena linija koja može pripomoći povećanju vrijednosti na njoj postavljene teške figure, poput npr. udvojenih topva na otvorenoj liniji. S oba topa na ploči, vrijednost udvojenih pješaka je 1/16 manja od dva povezana pješaka.

Izolirani udvojeni pješaci na poluotvorenoj liniji ne vrijede mnogo više od samo jednog zdravog pješaka. Kada se nalaze na zatvorenoj liniji, izolirani udvojeni pješaci vrijede, pojedinačno, samo oko 1/2 pješaka.

Prosječna vrijednost lovca veća je od skakačeve. U prosjeku, sam lovac i sam skakač imaju istu vrijednost od 3.25. Lovac je malo jači od skakača u borbi protiv topa ili pješaka u konačnici. strana sa samim skakačem ima blagu prednost nad stranom sa samim lovcem u pozicijama s obostranih 6 ili više pješaka. Kod 5 pješaka na svakoj strani snaga samog S protiv samog L je podjednaka, dok lovac ima blagu prednost u konačnicama s obostranih 4 ili manje pješaka.

Prosječna prednost topa nad skakačem ili lovcem je cca 1.37 pješaka. Ako jedna strana ima topa protiv skakača i 2 pješaka, strana s topom slabija je za oko 1/4 vrijednosti pješaka. U otvorenim pozicijama top + par lovaca jači su od 2 topa + skakača.

Prosječna vrijednost dame je top, laka figura (lovac ili skakač) i 1.5 pješaka. Capablanca je također primijetio da dama i skakač u večini pozicija surađuju bolje nego dama i lovac. Skakač je malo jači od lovca kao podrška topu protiv dame.

Vrijednost dame i pješaka, ako svaka strana nema još i laku figuru (ili figure) podjednaka je s dva topa.

19  Diskusija / Natjecanja, turniri... / Odg: Ekipno Europsko Prvenstvo 2017. na: 08-11-2017, 12:12:51
Cestitke hrvatskom timu. Izuzetan rezultat i nevjerovatna igra na drugoj tabli Bosiocica. good
Guli, kao znalac rjeckog saha,mozes li me malo informirati o njem,posto je ,vjerujem za mnoge ,otkrice ovog sampionata
 hi

dip08 zahvaljujem na tvojoj laskavoj procjeni  hi, ali bojim se da moja melenkost nije ni upola toliki šahovski connoisseur u pogledu Riječkog šaha koliko ispada iz tvog komentara.  Embarrassed  Ponešto ipak tu i tamo "registriram", kao npr. "Bossov" gotovo "meteorski" uzlet "u Morphy-stilu" prema vrhovima šahovskog neba, o kojem bih sa zadovoljstvom mogao dodati riječ-dvije iz svog osobnog iskustva.

Današnji junak hrvatske 2.ploče, Marin Bosiočić, bio je redovit posjetitelj Riječkog šahovskog doma i sudionik (sada već tradicionalnih) "cugera" četvrtkom još od njegovih početaka (na kojima je povremeno znao zaigrati i njegov brat Marko), gdje je još tada, dakle kao "klinjo", uglavnom uredno "lupao" nas nadobudne pacere te bio redovit kandidat za 1.mjesto. Samo par "godinica" potom titula VM već se sjajila uz njegovo ime - što i nije suviše iznenadilo sve nas koji su se na šahovskoj ploči njemu preko puta prethodnih godina dobro upoznali s njegovim šahovskim kapacitetima.

Marin je uvijek ostavljao izuzetno pozitivan dojam, podjednako fair i ugodan i kao protivnik i kao čovjek općenito, jednostavan, srdačan, izravan i nepretenciozan. O njegovoj pak šahovskoj kvaliteti dovoljno rječito govore sami za sebe svi njegovi sjajni rezultati posljednjih godina, koji su kako vidimo upravo kulminirali ovih dana na Europskom ekipnom prvenstvu.  congratulate

Na kraju još samo valja dodati - budimo sigurni, daleko  od toga da ovo predstavlja sam zenit njegovih mogućnosti. Marina sasvim sigurno čeka još puno velikih uspjeha, i za sve one koji ga poznaju ne bi bilo iznenađenje osvane li jednoga dana i rame uz rame i s najjačima od najjačih!  yes  good2
20  Šah.hr! / Pomoć / Odg: Da li je raspored dame i kralja u svim zemljama isti? na: 30-10-2017, 19:18:23

          Prvi put čuo ?    Shocked Shocked Shocked
I moja reakcija je bila ista ali zaista je bilo tako.

Moja je pak automatska reakcija na ovo bila a la: Koliko vjerodostojna može biti informacija da osoba x, tj. njegova rodica BiH šahistica krivo slaže figure na službenim turnirima? Meni se npr. odmah nametnulo pitanje: Pa na kakvim je ta turnirima do sada igrala (i stekla lijep rating od 2000 ELO)? Nekako mi sve to skupa baš "ne zvoni"- ona je kao godinama veselo slagala figure "po svome" na svim turnirima na kojima se do sada zatekla i igrala (i osvajala ELO-bodove), a to će reći, ugrubo procijenjeno, bar nekih cca stotinjak partija (ili uz malo liberalniju procjenu, najmanje kakvih 50-60 partija u slučaju da je zaista "meteorski" napredovala do 2000 ELO), a da se cijelo to vrijeme nitko, uključujući suce i na desetke njenih protivnika, nije počešao po glavi i zapitao se "What the f***?" ??  Undecided Shocked
Sorry, al nekako mi to sve skupa "ne drži vodu"... "Stisni" ti malo tog svog frenda nek ti malo bolje objasni kako je ta njegova rodica godinama "redala figure" na svojim turnirima krivo, a da baš nitko od prisutnih na njenim turnirima nije nikad skužio da tu nešto "ne štima"?

Temi krivo postavljenih figura i/ili ploče i ostalih šahovskih "felera" u filmovima Bill Wall je na svojoj šahovskoj stranici pak posvetio čitav tekst prebogat primjerima ("Chess Errors in Film and TV") koji datiraju još od davne filmske 1921 (!) pa na dalje, na svojoj šahovskoj stranici. (možda upravo tome uskoro posvetim i zasebnu temu!)

Evo samo jednog od brojnih filmskih primjera, i to u čuvenoj sceni još čuvenijeg Bergmanovog filma "Sedmi pečat" iz 1957, u kojoj A. Block (Max von Sydow) izaziva Smrt (B.Ekerot) na partiju šaha (za svoj život!)Zaustavi sad priloženi filmski isječak na 1:16 i reci što vidiš? Block bi kao bijeli trebao imati bijelo polje na h1, zar ne? Mi, međutim, svjedočimo da je njegovo h1 polje crno... a to je samo jedan od oveće hrpe filmskih "felera" koji se tiču šahovskih scena od nastanka modernog filma do danas...(stavimo za sada na stranu povijesnu upitnost pravila po kojima je igrano u "sedmom pečatu", npr. kretanje figura u 14.stoljeću u kome se odvija radnja filma, prije šahovske reforme, u kojem se odigrava radnja filma bilo je u to vrijeme puno ograničenije no danas)

Ako i u najčuvenijim filmovima nalazimo takve banalne greške i aljkavosti, što možemo očekivati od manje poznatih uradaka?  Huh? Povijest filmografije krcata je sličnim primjerima - u tolikoj mjeri da se čovjek ozbiljno zapita je li ta aljkavost i ignorancija prema šahovskoj igri i njenim pravilima namjerna?  Huh?


P.S. Vidim da video-linkovi i dalje (kao ni mjesecima unazad) ne funkcioniraju ispravno tj. ne prikazuju direktno video-isječke, pa još jednom dodatno apeliram na admina da izvidi i riješi dotični problem. Unaprijed hvala.
21  Diskusija / Općenito / Šahovski rariteti, kurioziteti i specijaliteti na: 30-10-2017, 15:05:14
Još ponešto šahovskih rariteta, kurioziteta i specijaliteta, iz pera D.Andrića:  (Izvor: "Šahovski Zabavnik", 1985.)
22  Diskusija / Općenito / Odg: Zanimljivosti iz svijeta šaha na: 30-10-2017, 15:01:22
Boleslavski - Botvinnik, Voronovo 1952. Pravi turnir iako je naziv bio Trening turnir.

Čini se da je Boleslavski ipak oštećen za svoje punopravno članstvo u "Čigorinovom Klubu"  Ireful:

[Event "Voronovo"]
[Site "Voronovo"]
[Date "1952.??.??"]
[EventDate "?"]
[Round "?"]
[Result "1-0"]
[White "Isaac Boleslavsky"]
[Black "Mikhail Botvinnik"]
[ECO "D48"]
[WhiteElo "?"]
[BlackElo "?"]
[PlyCount "121"]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 e6 4.Nc3 Nf6 5.e3 Nbd7 6.Bd3 dxc4 7.Bxc4
b5 8.Bd3 a6 9.e4 c5 10.d5 e5 11.b3 Bd6 12.O-O O-O 13.a4 b4
14.Ne2 c4 15.bxc4 Nc5 16.Ng3 a5 17.h3 Qc7 18.Nh4 g6 19.Re1 Ne8
20.Bh6 Ng7 21.Re3 f6 22.Nf1 Rf7 23.Nd2 Bd7 24.Bc2 Qd8 25.Nhf3
Ne8 26.Ne1 Nc7 27.Rg3 Kh8 28.Nd3 N7a6 29.h4 Nxd3 30.Bxd3 Nc5
31.Bc2 Qe7 32.Be3 Rc8 33.h5 Rg7 34.hxg6 hxg6 35.Nb3 Nxb3
36.Bxb3 g5 37.Rc1 Bc5 38.Bxc5 Rxc5 39.Rd3 Rh7 40.f3 Qf8 41.Qe1
Kg7 42.Qe3 Qd6 43.Rdd1 Be8 44.Kf2 Bg6 45.Rh1 Rxh1 46.Rxh1 Rc7
47.Ke2 Rc5 48.Kd2 Qb6 49.g3 Qd6 50.Kc1 Qe7 51.Kb2 Qd6 52.Rh2
Qc7 53.Rd2 Qd6 54.Rf2 Qe7 55.Rf1 Bh7 56.Qd2 Qd6 57.f4 Bxe4
58.fxg5 f5 59.Qe3 Qc7 60.Rf2 Rxc4 61.d6 1-0
23  Informacije / Eseji, knjige, za pročitati... / Odg: Lord Dunsany: "Gambit tri mornara" (2/2) na: 29-10-2017, 09:05:26
(nastavak i kraj novele iz prošlog posta)
24  Informacije / Eseji, knjige, za pročitati... / Lord Dunsany: "Gambit tri mornara" na: 29-10-2017, 09:03:07
Čuvena Dunsanyjeva šahovska novela o Gambitu tri mornara, u prijevodu D.Andrića (izvor: Dragoslav Andrić: "Šahovski Zabavnik", Šahovski Informator, Bg 1985.)
25  Šah.hr! / Nevezano za šah / Odg: Vicevi na: 29-10-2017, 08:21:52
 lol good Grin
26  Diskusija / ismgak01 / Odg: Kada neko koristi vase "oruzje" na: 28-10-2017, 17:07:54
Gull velika Hvala. Iamam jos jedno pitaje, zasto se u nekim varijantama uporno pojavljuje c3, potez koji meni nema smisla, npr u 6. partiji.

Ako pogledaš pažljivije, vidjet ćeš da je smisao c3 spriječiti (bolje nego liječiti!) potencijalno neugodne i neželjene upade crnog skakača - na važno centralno polje d4.
27  Šah.hr! / Nevezano za šah / Odg: Glazba na: 28-10-2017, 14:53:14
Enya i njena duboka nostalgična "out of this world" mol-kadenca definitivno spada u one "ili-ili" glazbene umjetnike čiji se specifični glazbeni izraz ili prihvaća svim srcem i dušom, ili jednostavno sasvim "ne leži" - sredine nema!
 Ja spadam u ove prvospomenute - a nadam se i vi?  Smiley music28  Diskusija / ismgak01 / Odg: Kada neko koristi vase "oruzje" na: 28-10-2017, 12:03:30
Evo nekoliko poznatijih partija "Lisicin Gambita", pa ih prouči...  pod_lupom

[Event "URS-ch07"]
[Site "Moscow"]
[Date "1931.10.??"]
[Round "?"]
[White "Lisitsin, Georgy"]
[Black "Riumin, Nikolay Nikolaevich"]
[Result "0-1"]
[ECO "A04"]
[PlyCount "92"]
[EventDate "1931.10.10"]
[EventType "tourn"]
[EventRounds "17"]
[EventCountry "URS"]
[SourceTitle "URS-ch"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "1999.07.01"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 Nf6 4. d3 e3 5. Bxe3 Nc6 6. d4 d5 7. Bd3 Bg4 8. f3
Bc8 9. O-O g6 10. f4 Bg4 11. Qe1 Qd7 12. c3 e6 13. Nd2 Bf5 14. Bb5 a6 15. Be2
h6 16. Ngf3 Ng4 17. Bf2 g5 18. Ne5 Ncxe5 19. fxe5 h5 20. Bxg4 Bxg4 21. Be3 Qg7
22. Nf3 Be7 23. Qd2 Rg8 24. b4 Bf5 25. Rfd1 Qg6 26. a4 h4 27. Ne1 h3 28. g3 Rf8
29. Nd3 Bxd3 30. Qxd3 Qxd3 31. Rxd3 Kd7 32. Rf1 Rxf1+ 33. Kxf1 a5 34. b5 c6 35.
bxc6+ Kxc6 36. Rd2 b5 37. Ke2 bxa4 38. Kd3 a3 39. c4 dxc4+ 40. Kxc4 Rb8 41. d5+
exd5+ 42. Kd3 Rb3+ 43. Ke2 Rb2 44. Bd4 Rxd2+ 45. Kxd2 Bc5 46. Ba1 d4 0-1


[Event "YUG-ch"]
[Site "Zagreb"]
[Date "1949.??.??"]
[Round "11"]
[White "Pirc, Vasja"]
[Black "Fuderer, Andrija"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "A04"]
[PlyCount "138"]
[EventDate "1949.??.??"]
[EventType "tourn"]
[EventRounds "19"]
[EventCountry "YUG"]
[SourceTitle "EXT 2000"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "1999.11.16"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 Nf6 4. d3 e5 5. dxe4 h6 6. Nf3 Bc5 7. Bc4 d6 8. c3
Nc6 9. Nbd2 Bg4 10. h3 Bxf3 11. Nxf3 Qe7 12. Qe2 g5 13. b4 Bb6 14. a4 a5 15. b5
Nb8 16. Nd2 Nbd7 17. Nf1 Nc5 18. Ng3 Qh7 19. f3 O-O-O 20. Be3 Rhe8 21. O-O h5
22. Kh1 Qg6 23. h4 gxh4 24. Nf5 d5 25. Nxh4 Ncxe4 26. Nxg6 Ng3+ 27. Kh2 Nxe2
28. Bxb6 dxc4 29. Bxa5 e4 30. Rae1 exf3 31. gxf3 Nd5 32. Rf2 Ndxc3 33. Bb4 Nd5
34. Ne7+ Nxe7 35. Rfxe2 c3 36. Bxc3 Rd3 37. Bf6 Rxf3 38. Bxe7 Rf4 39. a5 Ra4
40. b6 Rxa5 41. bxc7 Rd5 42. Bd8 Rxe2+ 43. Rxe2 b5 44. Ra2 Rc5 45. Ra8+ Kd7 46.
Rb8 Rc2+ 47. Kh3 Rc3+ 48. Kh4 Rc4+ 49. Kg3 Rc3+ 50. Kf4 Rc5 51. Ke4 h4 52. Kf4
Rc4+ 53. Kg5 b4 54. Rb5 h3 55. Rd5+ Kc8 56. Bf6 h2 57. Rd8+ Kxc7 58. Rh8 Rc2
59. Be5+ Kc6 60. Bxh2 Kd5 61. Kf5 Rxh2 62. Rxh2 b3 63. Kf4 Kd4 64. Rh3 Kc4 65.
Ke3 b2 66. Rh1 Kc3 67. Re1 Kc2 68. Kd4 b1=Q 69. Rxb1 Kxb1 1/2-1/2[Event "YUG-ch 6th"]
[Site "Ljubljana"]
[Date "1951.??.??"]
[Round "4"]
[White "Gligoric, Svetozar"]
[Black "Kostic, Boris"]
[Result "1-0"]
[ECO "A04"]
[PlyCount "39"]
[EventDate "1951.??.??"]
[EventType "tourn"]
[EventRounds "17"]
[EventCountry "YUG"]
[SourceTitle "EXT 2002"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "2001.11.25"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 Nf6 4. d3 e3 5. Bxe3 e5 6. d4 e4 7. f3 exf3 8. Qxf3
d5 9. Bd3 Bg4 10. Qf2 Bd6 11. h3 Bh5 12. O-O Qe7 13. Nc3 c6 14. Rae1 O-O 15.
Bf4 Qd7 16. Bxd6 Qxd6 17. Nxh7 Rf7 18. Nxf6+ Rxf6 19. Qh4 Rh6 20. Qxh5 1-0[Event "URS-ch23"]
[Site "Leningrad"]
[Date "1956.??.??"]
[Round "4"]
[White "Lisitsin, Georgy"]
[Black "Kortschnoj, Viktor"]
[Result "1/2-1/2"]
[ECO "A04"]
[PlyCount "59"]
[EventDate "1956.01.10"]
[EventType "tourn"]
[EventRounds "17"]
[EventCountry "URS"]
[SourceTitle "URS-ch"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "1999.07.01"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 Nf6 4. d3 d5 5. dxe4 h6 6. Nf3 dxe4 7. Qxd8+ Kxd8
8. Ne5 Be6 9. Ng6 Rg8 10. Nc3 Nbd7 11. Be3 c6 12. O-O-O Ke8 13. Be2 Bf7 14.
Nxf8 Rxf8 15. Rd4 Bd5 16. g4 Ne5 17. g5 hxg5 18. Bxg5 e6 19. Rg1 Nf3 20. Bxf3
exf3 21. Bxf6 gxf6 22. Nxd5 cxd5 23. Rh4 Ke7 24. Rg7+ Rf7 25. Rg3 e5 26. Rxf3
Rg8 27. Rg3 Rgg7 28. Ra4 a6 29. Rb4 Kf8 30. Kd2 1/2-1/2[Event "Moscow ol (Men) qual-B"]
[Site "Moscow"]
[Date "1956.??.??"]
[Round "4"]
[White "Robatsch, Karl"]
[Black "Larsen, Bent"]
[Result "0-1"]
[ECO "A04"]
[WhiteElo "2460"]
[PlyCount "38"]
[EventDate "1956.08.31"]
[EventType "team-tourn"]
[EventRounds "7"]
[EventCountry "URS"]
[SourceTitle "MCD"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "1999.07.01"]
[WhiteTeam "Austria"]
[BlackTeam "Denmark"]
[WhiteTeamCountry "AUT"]
[BlackTeamCountry "DEN"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 e5 4. d3 e3 5. Bxe3 Nc6 6. Qh5+ g6 7. Qf3 Qf6 8.
Qg3 Nge7 9. Nc3 h6 10. Nge4 Qf7 11. Nb5 Nf5 12. Qf3 d5 13. Nf6+ Qxf6 14. Nxc7+
Kd8 15. Nxa8 e4 16. dxe4 Qxb2 17. Qd1 Nxe3 18. fxe3 Qc3+ 19. Kf2 Bc5 0-1[Event "Asztalos Memorial 1st"]
[Site "Balatonfured"]
[Date "1958.??.??"]
[Round "3"]
[White "Forintos, Gyozo V"]
[Black "Tolush, Alexander V"]
[Result "0-1"]
[ECO "A04"]
[PlyCount "80"]
[EventDate "1958.??.??"]
[EventType "tourn"]
[EventRounds "11"]
[EventCountry "HUN"]
[SourceTitle "EXT 2000"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "1999.11.16"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 Nf6 4. d3 e5 5. dxe4 Bc5 6. Bc4 Qe7 7. Qe2 Nc6 8.
c3 d6 9. Bf7+ Kd8 10. Bb3 Rf8 11. h3 h6 12. Nf3 Nh5 13. Be3 Bxe3 14. Qxe3 Nf4
15. Rg1 Qf6 16. Nbd2 g5 17. O-O-O a5 18. a4 Bd7 19. Ne1 Ke7 20. f3 Rfb8 21. Nd3
b5 22. g3 bxa4 23. Bc4 Nxh3 24. Rh1 h5 25. Rde1 a3 26. b3 Na7 27. Kc2 Nb5 28.
Qe2 a2 29. Bxb5 Rxb5 30. Qg2 Qe6 31. g4 hxg4 32. fxg4 Qxg4 33. Qxg4 Bxg4 34.
Kb2 Be6 35. c4 Rbb8 36. Kxa2 g4 37. Rh2 Rf8 38. Rc1 g3 39. Rg2 Rg8 40. Rf1 Raf8
0-1[Event "Kecskemet Caissa IM 11"]
[Site "Kecskemet"]
[Date "2013.11.22"]
[Round "7"]
[White "Meszaros, Andras"]
[Black "Lyell, Mark"]
[Result "1-0"]
[ECO "A04"]
[WhiteElo "2286"]
[BlackElo "2274"]
[PlyCount "90"]
[EventDate "2013.11.16"]
[EventType "tourn"]
[EventRounds "10"]
[EventCountry "HUN"]
[EventCategory "2"]
[SourceTitle "CBM 157 Extra"]
[Source "ChessBase"]
[SourceDate "2013.12.19"]

1. Nf3 f5 2. e4 fxe4 3. Ng5 Nf6 4. d3 Nc6 5. dxe4 e6 6. Bd3 Ne5 7. O-O Bc5 8.
Bf4 d6 9. Bxe5 dxe5 10. Nd2 O-O 11. Nc4 h6 12. Nh3 Qe8 13. Qe2 Nh5 14. g3 a6
15. Rad1 b5 16. Nxe5 Bd6 17. f4 Bb7 18. Qe3 Nf6 19. Nf2 Bxe5 20. fxe5 Nh7 21.
Be2 Qc6 22. h4 Rad8 23. c3 Kh8 24. b4 g5 25. Qc5 Qxc5 26. bxc5 gxh4 27. gxh4
Rg8+ 28. Kh2 Rdf8 29. Bg4 Rf4 30. Kg3 Rfxg4+ 31. Nxg4 h5 32. Rf4 hxg4 33. Rd7
Rg7 34. Rff7 Rxf7 35. Rxf7 Bxe4 36. Rxc7 Nf8 37. h5 Kg8 38. Kxg4 Bd5 39. a3 Be4
40. Kf4 Bd5 41. c6 a5 42. Ke3 a4 43. Kd4 Nh7 44. h6 Nf8 45. Kc5 Be4 1-0

29  Škola / Otvaranja / Odg: Kraljev Gambit na: 26-10-2017, 22:14:27
Molim partiju Planinc-Gligorić, Ljubljana, 1969.

Jesi Pero možda mislio na ovu, iz 1968 (Pula)?

[Event "Pula op"]
[Site "Pula op"]
[Date "1968.??.??"]
[EventDate "1968.??.??"]
[Round "?"]
[Result "1-0"]
[White "Albin Planinc"]
[Black "Svetozar Gligoric"]
[ECO "C32"]
[WhiteElo "?"]
[BlackElo "?"]
[PlyCount "81"]

1. e4 e5 2. f4 d5 3. exd5 exf4 4. Qf3 Nf6 5. Nc3 Bg4 6. Qxf4
Bd6 7. Qe3+ Be7 8. Bc4 O-O 9. Nf3 Bxf3 10. Qxf3 Bc5 11. Ne2
Nbd7 12. d4 Bxd4 13. Nxd4 Ne5 14. Qe2 Nxc4 15. Qxc4 Re8+
16. Kf1 Re4 17. Qd3 Qxd5 18. Nf3 Qc5 19. b4 Qxb4 20. Bg5 Ng4
21. Rd1 Rae8 22. h3 Ne5 23. a3 Nxd3 24. axb4 Nxb4 25. Rb1 b6
26. c3 Nd3 27. Kg1 h6 28. Bd2 Re2 29. Kh2 c5 30. Rhd1 c4
31. Nd4 Rf2 32. Kg1 Rf6 33. Ra1 a5 34. Rf1 Rxf1+ 35. Kxf1 Nc5
36. Rb1 Rb8 37. Bf4 Rb7 38. Ke2 a4 39. Bd6 Nb3 40. Nb5 Rd7
41. Rb2 1-0

Planinc i Gligorić, prema službenim bazama, igrali su KG još samo jednom i to na Vidmarovom Memorijalu, ali tek 1977:

[Event "Vidmar Memorial 4th"]
[Site "Portoroz/Ljubljana"]
[Date "1977.06.??"]
[EventDate "1977.??.??"]
[Round "?"]
[Result "0-1"]
[White "Albin Planinc"]
[Black "Svetozar Gligoric"]
[ECO "C34"]
[WhiteElo "?"]
[BlackElo "?"]
[PlyCount "54"]

1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 d6 4. d4 g5 5. h4 g4 6. Ng1 Bh6
7. Nc3 Nc6 8. Nge2 f3 9. Nf4 f2+ 10. Kxf2 g3+ 11. Kxg3 Nf6
12. Be2 Rg8+ 13. Kf2 Ng4+ 14. Bxg4 Bxg4 15. Qd3 Bg7 16. Be3
Qd7 17. Nce2 O-O-O 18. Ng3 f5 19. Nxf5 Rdf8 20. Nxg7 Qxg7
21. Ke1 Nb4 22. Qc3 Qe7 23. Qxb4 Rxf4 24. Kd2 Qxe4 25. Rag1
Bf5 26. Qb3 Rg3 27. Rh2 Rf2+ 0-1
30  Diskusija / ismgak01 / Odg: Kada neko koristi vase "oruzje" na: 26-10-2017, 21:24:23
Nastavak 2.e4 ?! u "holandskoj varijanti" (A04) kraljevoindijskog napada 1.Sf3 f5 uvodni je potez u tzv. Lisicinov Gambit upitne korektnosti, a kad smo već kod gambita, spomenimo još da ovdje na 1.Sf3 d5 (A06) također postoji (još upitniji, ali za internet-cuger sasvim ok, osobito kao  iznenađenje) i jedan "pravi pjesnički gambit", tj. tzv. Tennison Gambit (ponegdje nazivan i Lenberg kao i Zukertort Gambit) nazvan po velikom pjesniku i šahovskom zaljubljeniku Alfredu Tennisonu, a koji ga je navodno povremeno primjenjivao.


[Result "*"]

1. Nf3 f5 (1... d5 2. e4 $6 {A06 - Tennisonov Gambit} 2... dxe4 3. Ng5 Nf6 4.
Bc4 e6 5. Qe2) 2. e4 fxe4 3. Ng5 {A04 - Lisicinov Gambit} *
 Str: 1 [2] 3 4 ... 508


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!