Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
13-08-2020, 00:02:58 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
  Forum Pomoć Traži Prijava Registracija  
  Postovi
 Str: [1]
1  Diskusija / Općenito / Odg: Kada i kako predati šahovsku partiju? na: 27-09-2018, 17:52:05
Bez puno priče, praktičan primjer za ilustraciju:

Ako sam recimo ostao s kraljem protiv kralja i topa, te sa 5 min. na satu kod svakog igrača, čin predaje je stvar poštovanja protivnika. Da pojasnim, nisam pobornik bezuslovnog poštovanja, u mom svemiru poštovanje je nešto što se zaslužuje. Dakle, ako je protivnik s tobom ostvario takvu poziciju, BEZ OBZIRA na koji način, zaslužuje tvoje poštovanje i tvoju predaju. Nastavak igre u takvoj poziciji više govori o tebi nego o tvome protivniku.
2  Diskusija / Općenito / Odg: Kreativni načini za trening na: 26-09-2018, 22:35:24
Da, to mi u osnovi i jest ideja. Igrati istu poziciju više puta dok je ne shvatim, probati više različitih planova, u određenim trenucima kad mi ništa nije jasno konzultirati engine...i onda se vratiti na početnu poziciju, opet . Obično mi nakon nekoliko odigravanja i iskustva sa odgovorom enginea početna pozicija postaje daleko jasnija nego što je bila prvi put. 
3  Diskusija / Općenito / Odg: Kako se nosite s porazom... na: 26-09-2018, 21:32:56
"All I want to do, ever, is just play Chess. -- B.Fischer"

Super je kad čovjek može igrati šah samo radi šaha. Ne radi pobjede, radi dokazivanja nekome nečaga, radi titula, rivalizma ili sličnog. Onda njegova koncentracija može biti tamo gdje treba, kada treba. Samo što je ovo mnogo lakše reći nego učiniti.
4  Diskusija / Općenito / Kreativni načini za trening na: 26-09-2018, 19:54:44
Kako trenirate? Meni je, uza sve drugo, nedavno na um pao zanimljiv (barem meni) način: Umjesto da stalno igram na netu odlučio sam to vrijeme prepoloviti tako da uzmem neku vlastitu odigranu partiju, prelistam je i nađem trenutak u središnjici ili završnici gdje sam imao pozicijsku prednost od recimo 2 ++ do 3.5-4 ++, pa zatim tu poziciju igram protiv Stockfisha i pokušam pobijediti ili barem remizirati, u zavisnosti kolika je bila pozicijska prednost konkretno. Ima neko da radi nešto slično?
 Str: [1]


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!