Dobrodošao na forum!
Od novijih izdanja šahovskih početnica na hrvatskom jeziku svakako je odlična: "Šah i kako ga lako naučiti igrati" (Alfa, Zagreb, 2005.) autora Vladimira Cvetnića (nekoliko puta spominjana na forumu).
Knjiga je namijenjena prvenstveno potpunim početnicima i mlađem uzrastu pa je u skladu s tim autor povremeno prilagodio i svoj stil pisanja (
Dragi prijatelji, do sada smo upoznali šahovsku ploču i figure ... itd.). Neka te to ne smeta jer su u knjizi odlično obrađene teme koje tebe zanimaju i koje, vidim, želiš svladati.
Jedina zamjerka koju imam na ovo izdanje (a koje ide više na dušu izdavača, jer se očito nije previše potrudio, nego autora) je dosta loše napravljen
proofreading i provjera dijagrama (kojih ne nedostaje + zadaci za vježbu). Zbog toga u knjizi ima štamparskih pogreška (više nego što ja osobno mogu tolerirati ozbiljnom izdavaču), povremenih grešaka u notaciji i dijagramima.
Šahovska notacija i dijagrami su specifičan (i važan) sadržaj šahovskih knjiga i zahtijevaju temeljitu (i mukotrpnu) provjeru prije nego li se konačna verzija šalje u tisak želi li se raditi profesionalno.

P.S.
Knjigu ti doista od srca preporučam bez obzira na moje lamentacije oko
proofreadinga. Ja sam, jednostavno, osjetljiv na te stvari i smeta me takav diletantizam a nažalost upravo je to velika boljka hrvatskih izdavača (općenito, bez obzira na žanr – beletristika, stručna literatura itd.) unatrag 15-20 godina.