Heh...a kako početi? prva tri poteza koja daju predujam?

i koja knjiga je dobra za početnika? vidio sam takvu temu, ali neznam koju je najbolje odabrati....pa moze neka preporuka?
ima li je na netu za download?
kako igrate u sredini? cekate, malo ovako malo onako ili agresivno?

Chessmasteru, pitanja su ti malo preopćenita - možeš početi i s najboljim, kako ti to kažeš, "predujmom" pa se vrlo brzo naći u nebranom grožđu (o tome se možeš uvjeriti malim pregledom brojnih povijesnih minijatura prikazanih na forumu - minijatura koje su katkad i velikane koštale partije!), ako nisi na čistu s time što dalje!
Wannabe ti je predložio odličnu knjigu, mislim da bi ti Vuković bio izvrsna startna točka i putokaz ka daljnjem usavršavanju. Osnovni principi, strateški i taktički ciljevi i motivi, planiranje, osnove kombiniranja, poziciona igra, osnovne završnice, izmjena, kada i gdje primijeniti "izuzetke", važnost tempa itd itd itd... tema je mali milion, ali neka te to ne uplaši, dok god te motivira želja za usavršavanjem i ljubav prema igri neminovno ćeš napredovati!
Ako baš inzistiraš na potezima "predujma", drži se "provjerenih" otvaranja, npr. kao bijeli 1.e4 (ako te više privlači otvorena igra), 1.d4 (ako naginješ zatvorenoj, pozicionoj, manevarskoj igri)...kad u njima stekneš rutinu, s vremenom se možeš "pozabaviti" npr. sa 1.c4, 1.Sf3 itd..
Podrazumijeva se da pritom imaš, da tako kažem, "obavezu prema sebi" prethodno (ili "u hodu", ako igraš sa strojem) dobro proučiti bar elementarnu teoriju otvaranja koje kaniš prakticirati.
Nadam se da sam ti ovime bio od neke koristi.

Sretno!
I, naravno, igraj, igraj, igraj!