Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
05-06-2020, 17:41:42 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Obljetnica Hrvatskog šahovskog saveza  (Posjeta: 2081 puta)
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.963


Chesspect: +19522

« na: 12-05-2012, 16:01:12 »
+3

Na portalu Dnevno objavljen je zanimljiv tekst o kojem se može kritički razglabati.

zlatno desetljeće hrvatskog šaha u 100 godina saveza

Obilježena 100. obljetnica Hrvatskog šahovskog saveza


- Hrvati su na službenim međunarodnim natjecanjima ukupno osvojili 234 medalje, od toga 89 zlatnih, 85 srebrnih i 65 brončanih, naglasio je predsjednik HŠS Stjepan Šturlan, a naveo je i kako je u Hrvatskoj trenutno registrirano 220 klubova (5 liga) s više od 4000 igrača.

Autor: Tomislav Jazvić| Photo: HŠS | Subota, 12.05.2012 14:51

Program obilježavanja stogodišnjice osnutka Hrvatskog šahovskog saveza (12. svibnja 1912.) vodio je televizijski voditelj Branko Uvodić uz glazbenu pratnju Dalibora Prochazke koji je na početku ceremonije vokalno izveoHimnu, a kasnije uz pratnju elekričnog klavira Dobro mi došel prijatel, Konobo moja i Ne dirajte mi ravnicu. Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića proslava je održana u hotelu Four Points, mjestu održavanja posljednjeg Zagreb Opena.

Uvodić je istaknuo da su prije Hrvata od Slavena jedino Česi imali svoj šahovski savez (1905.), a povodom obljetnice Hrvatska pošta je tiskala markicu Savezu u čast, organizirat će se šahovska izložba Šahovska filatelija i ostale šahovske zanimljivosti, a krajem godine će se izdati monografija 100 godina šaha u Hrvatskoj. Prisutnima je ovom prigodom predana kratka povijest Saveza s prikazom vodstva i najvećih šahovskih uspjeha, Stoljetna spomenica Slavka Peleha, kao i DVD s izdanjima Šahovskog glasnika 1925.-2011. godine.

- Kroz tri rata i nekoliko društvenih uređenja šahovski život se u Hrvatskoj razvijao i usavršavao – rekao je na početku svog obraćanja predsjednik HŠS Stjepan Šturlan, pa je zatim nabrojao neke od najvažnijih šahovskih događaja organiziranih u Hrvatskoj – 9. Šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950. godine, Turnir kandidata u Zagrebu 1959. godine, 4. Olimpijada slijepih u Medulinu 1972. godine, Prvenstvo Europe 2007. godine, itd.

Istaknuo je da su u Hrvatskoj nastupali gotovo svi velikani svjetskog šaha, od Laskera i Aljehina s početka 20. stoljeća do Karpova i Kasparova, koji je kao prijatelj Hrvatske primio više državnih nagrada, a 2011. je čak postao članom kluba ETF Osijek.

- Ukupno su Hrvati na službenim međunarodnim natjecanjima osvojili 234 medalje, od toga 89 zlatnih, 85 srebrnih i 65 brončanih, naglasio je Šturlan, a naveo je i kako je u Hrvatskoj trenutno registrirano 220 klubova (5 liga) s više od 4000 igrača, s tendencijom porasta broja najmlađih članova.

Kao najzaslužnije igrače kojima su uručena priznanja istakao je Braslava Rabara (zlato na Šahovskoj olimpijadi 1950. godine), juniorske prvake svijeta Bojana Kurajicu (1965.), Ognjena Cvitana (1981.), Ivana Šarića (2008.) i Valentinu Golubenko (2008.), kadetske prvake svijeta Hrvoja Stevića (1995.) i Laru Stock (2002.), prvaka Europe (2006.) Zdenka Kožula, prvaka Europe u brzopoteznom šahu Roberta Zelčića (2006.) te veteranskog prvaka svijeta Mišu Cebala (2009.).

Prisutnima se obratio i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Europske šahovske unije, koji je naglasio koliko čovjek treba cijeniti toliku tradiciju koju ne može kupiti novcem, istaknuo je da se posljednje desetljeće i po organiziranim događajima i po medaljama koje su hrvatski šahisti i šahistice stekli može smatrati zlatnim desetljećem hrvatskog šaha, a savezu koji po njemu spada među najbolje u Europi uručio je plaketu Europske šahovske unije.

Nagrade su uručene brojnim šahistima i šahovskim djelatnicima, među ostalima i Milanu Bandiću i Antunu Vrdoljaku koji se u ime svih dobitnika obratio prisutnima, po vlastitoj interpretaciji, kao onaj koji sigurno nije najbolji šahist među nagrađenima.

- Nikad nisam bio neki šahist, ali sam poznavao mnoge od njih. Tako se dobro sjećam Braslava Rabara, sjajnog čovjeka i izvrsnog šahiste, te Andrije Fuderera, nakadašnje najveće nade našeg šaha koji se kasnije ipak posvetio kemiji. On me jednom prilikom naučio kako u nekoliko poteza matirati sa žrtvom dame, pa sam ja to prodavao u Klubu književnika gdje su mislili da sam izniman šahovski talent, našalio se na kraju Vrdoljak.

Evidentirano
bistra voda
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 52


Chesspect: +193

« Odgovor #1 na: 12-05-2012, 21:05:20 »
+3

Stota je obljetnica sigurno nešto što treba prigodno obilježiti, i drago mi je da se to danas dogodilo. Jučer sam u filmu Seljačka buna, čija se radnja odvija 1573. g. vidio da se igrao šah. Možda je to tako i bilo, možda i nije, ali govori o prisutstvu šahovske igre na ovim prostorima i puno prije od osnivanja HŠS-a. U vremenima koja dolaze trebati će uložiti puno truda u popularizaciji šahovske igre, jer društvena klima ne ide u tom smjeru. Smjernice EU o uvođenju i korisnosti Šaha u školama lijepo je pročitati, ali tek kad zažive u praksi kod nas, moći ću reći da se vremena mijenjaju. Pojedinci, entuzijasti rade na tom pitanju koliko mogu, ali bez institucionalne podrške Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta većeg uspjeha neće biti. Za tu podršku treba lobirati vodstvo HŠS-a, a paralelno raditi na jačanju trenerskih kapaciteta u klubovima, jer rad s mladima zahtijeva puno znanja, vremena i entuzijazma voditelja. Imamo primjer nama susjedne Slovenije, ne trebamo izmišljati toplu vodu. Broj klubova u Hrvatskoj je veliki, ali brojka od manje od 20 ljudi registriranih po klubu u prosjeku, sigurno nije nešto na temelju čega se može temeljiti razvoj i popularizacija šaha u narednom razdoblju. I za kraj, idemo svi zajedno napraviti koliko tko može po tim pitanjima, ne biti pasivni i siguran sam da rezultati neće izostati.
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!