Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
03-12-2020, 20:42:57 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 2 3 [4]
  Ispis  
Autor Tema: Priznanja HŠS za 100-tu godišnjicu iliti lakrdija u duhu hrvatske politike  (Posjeta: 26161 puta)
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.965


Chesspect: +19523

« Odgovor #45 na: 06-06-2012, 15:43:45 »
+5

Tko je Josip Prokop? Teško da bi Vuković i Petrović mogli djelovati bez tako velikog meštra financija. Vjerovatno tajna uspjeha AŠK-a prije 2. svjetskog rata pripada njemu. Vezao je klub uz moćnu firmu Astra. Uz Magdića dominira zagrebačkim šahom (obojica su iz iste firme željeznice). Ostaje nerazjašnjena situacija za vrijeme Drugog svjetskog rata i nešto poslije. Vjerovatno je za vrijeme rata Magdić povukao najviše u spašavanju šahista, a poslije rata vjerovatno je Prokop povukao glavne konce.
Poslije rata vrhunski je vodio financije. Nenad Petrović nije imao osjećaj za financije al je Prokop uvijek to uspijevao sanirat. Vuković nije imao osjećaj za vrijeme jer je trošio babovinu. Kad je krajem 60-tih trebao ići u mirovinu nije ima ukajčen staž. Prokop je  i to riješio...

Mnogi danas smatraju prof. Jurkovića najvećim živućim šahovskim radnikom Hrvatske, a on je učenik Prokopa...


* 1995_11_12-14.jpg (293.33 kB, 768x784 - (učitavanja: 766 ).)
« Zadnja izmjena: 06-06-2012, 17:27:01 od perovk » Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.965


Chesspect: +19523

« Odgovor #46 na: 08-06-2012, 10:44:19 »
+4

Tko je Teodor Švabe? Vjerovatno bez ovakvih ljudi ne bi bilo hrvatskog šaha. U šahu nije bio neko vrijeme nego cijeli život. Cijeli život je posvetio šahu i samo šahu. Toliko je bio omiljen u svojoj sredini da ga ni komunisti nisu izbacili iz komleksa Pejačević. Radio je besplatno i za opće društveno dobro.
Od Našica je napravio drugi šahovski centar u Hrvatskoj. Rijeka, Split i Osijek mogli su mu gledati samo u leđa.
Danas za takve ljude ima naziv hrvatski Jurković ili slovenski Kobe...

Teodor Švabe izuzetna je amaterska ličnost našičkog, slavonskog i hrvatskog športa, a napose šaha. Rodio se u Našicama kao sin vrtlara grofa Pejačević. Godine 1922. u Osijeku kao maturant i već priznati športaš zaljubio se u šah, komu je ostao vjeran do kraja života. Sportom se počeo baviti 1920. kao prvotimac NK Krndije, u kojoj je postao i kapetan momčadi, a obnašao je 24 godine funkciju tajnika kluba. S našičkom avangardom osnovao je i vodio šahovsku sekciju 1921. godine, koja se nalazila u sastavu NK Krndije. Sekcija se bavila odigravanjem međugradskih utakmica sa šahistima, Donjeg Miholjca, Đakova, Đurđenovca, Osijeka i Slavonske Požega; organiziranjem šahovskih simultanki s istaknutim osječkim šahistima, te odigravanjem šahovskih prvenstava Našica. Švabe je pobijedio na tim turnirima 1928. i 1930., ispred dr. prof. Gabrijela Divjanovića, koji je, kasnije, obnašao dužnost dugogodišnjeg ravnatelja Zvjezdarnice u Zagrebu.

Pored nogometa i šaha Švabe se aktivno bavio i mnogim drugim športskim aktivnostima. Tenis je igrao uspješno na mnogim turnirima i prvenstvima Slavonije (bio je dugogodišnji prvak Našica), a i partner groficama Pejačević. Jedna je princeza rekla - Hoću da igram s pravim  poznavateljem tenisa, a taj je bio Teodor Švabe. U mladosti izuzetno je volio planinarsto i skijanje. Bio je i na Triglavu, čak, tri puta! Ljubav za putovanjem, kao turista odvela ga je u Bugarsku, Tursku, Mađarsku, Njemačku, Austriju, Italiju, Grčku, a 1936. na Olimpijadu u Berlin. Sa sobom je nosio uvijek fotografski aparat, te su ti svi događaji zabilježeni, a fotografije sačuvane. Od ostalih aktivnosti treba zabilježiti da je bio pilot i filatelista.

Švabe je bio i šahovski sudac, te je sudio mnoga prvenstva Hrvatske u mlađim kategorijama: Omladinsko prvenstvo Hrvatske u Voćinu 1973., Polufinale prvenstva Hrvatske 1956. u Našicama, Žensko prvenstvo Hrvatske 1972. u Gracu, te mnoge međunarodne utakmice. Bio je prvi šahovski instruktor u Hrvatskoj. Izvrsno je govorio njemački i mađarski.

Nositelj je mnogih priznanja i odlikovanja, od kojih treba istaknuti: Orden rada sa zlatnim vijencem 1973., Nagrade grada Našica «17. travanj», te Zlatne plakete SOFK-e Hrvatske.

Jednom rečenicom, Švabe je bio čovjek, koji je svojim radom i djelovanjem oplemenjivao i obogaćivao sredinu u kojoj je djelovao, a bez njegovog doprinosa, šah u Hrvatskoj bio bi znatno siromašniji!

Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.965


Chesspect: +19523

« Odgovor #47 na: 11-06-2012, 15:13:22 »
+4

Tko je dr. Jovan Georgević? Čovjek koji je komunicirao s Aljehinom i Euweom. Uzdigao vinkovački šah do drugog šahovskog grada u Hrvatskoj. Bio je iz ugledne cincarske obitelji koja je dala mnoge znamenite hrvatske ličnosti...

DR. JOVAN GEORGEVIĆ I ŠAH

   Jovan Georgević - popularni doktor «Joco» jedan je od značajnijih ličnosti Vinkovaca u dvadesetom stoljeću.
   Uz zaokupljenost medicinskim radom, stizao je godinama baviti se znanstvenim i stručnim radom iz medicine i povjesti ovog kraja, meteorologijom, glazbom, fotografijom, športom (nogomet, tenis i šah)...
   Najslikovitije je njegov život i rad opisao Dionizije Švagelj u slijedećoj rečenici: «Bio je jedan od onih intelektualaca koji životom i djelovanjem obogaćuju život regije i bez kojih bi sigurno, i stručni, i znanstveni, i kulturni i športski život Vinkovaca bio neusporedivo siromašniji!»
   U životopisu pokušat ću kronološki opisati njegovu šahovsku djelatnost, koja do danas nije objavljena, izuzev kratkog natpisa Dionizija Švagelja U spomen doktoru Jovanu Georgeviću i šahisti objavljenog 1977. godine u Vinkovcima.
   1931. godine sudjelovao je u obnavljanju rada ŠK Vinkovci zajedno s Josipom Freimanom, Andrijom Rieslom, Slavkom Jankovićem, Petrom Seilerom, Franjom Žagarom i dr.
   1932. godine sudjelovao je u organizaciji simultanke u Vinkovcima, za veliku, mladu, svjetsku zvijezdu, slovenskog velemajstora, Vasju Pirca s kojim je i remizirao nakon velike borbe.
   1933. godine osvojio je drugo mjesto na Prvenstvu Vinkovaca propustivši ispred sebe samo Frana Vybirvaleka od kojeg je kasnije i izgubio meč minimalnim rezultatom 3,5 : 2,5. Tim se rezultatima učvrstio među najjače igrače Vinkovaca.
   1934. godine u meču između ŠK Vinkovci i ŠK Sombor iz Sombora, pobjedio je Petra Careva koji je poslije postao poznati šahovski majstor.
   1936. godine u njegovom je domu gostovao Aleksandar Aljehin bivši, a poslije i budući svjetski prvak. Ovaj izuzetan događaj za Vinkovce objavio je prvi Dionizije Švagelj: «U šahu temeljit kao u svemu, godinama je živo pratio Eweov-bilten-arhiv, a u njegovom domu bijahu ne samo Bora Kostić, Gligorić, Puc, i toliki naši šahisti već i Aljehin.»3 Iako o ovom izuzetnom događaju ne postoje više nikakvi tragovi, možemo sa sigurnošću ustvrditi da je susret između Aljehina i dr. Georgevića organizirao velemajstor Bora Kostić, osobni prijatelj obojice.
   1937. godine održao je šahovsko predavanje u Hrvatskom domu gdje je nakon jednosatnog izlaganja o šahovskoj teoriji i meču Euwe - Aljehin dobio buran pljesak nazočnih šahista.
   1945.-1947. godine obnovio je rad ŠK Vinkovci dovodeći u Vinkovce na simultane produkcije i hendikep mečeve velemajstora Boru Kostića, majstore Braslava Rabara (kojeg i pobjeđuje u hendikep meču), Savu Vukovića, Ozrena Nedeljkovića i dr.
   U ovom periodu započeo je s organiziranjem svojih poznatih «tema turnira», koje će u narednom periodu igrati i svi poznati vinkovački šahisti: Bilušić, Grigić, S. Keller, P. Matijević, E. Nikolić, Šuša,  Z. Tomić, Ledić i mnogi drugi.
   1948. godine organizirao je prvi Promidžbeni šahovski turnir u Vinkovcima, a ujedno i prvi u Hrvatskoj nakon rata. Na njemu su sudjelovali velemajstor Kostić, majstor S. Vuković, A. Matanović budući velemajstor, te vinkovački i vukovarski šahisti.

   Izdao je u vlastitoj nakladi šahovsku knjigu Pregled šahovske dogmatike, planska i ekonomična studija šahovske sistematike. Knjiga ima čudan naziv, ali i iz današnjeg je kuta gledanja vrlo dobro i stručno napisana. Danas je sačuvano samo nekoliko primjeraka. Knjiga se sastoji iz dva dijela, u prvom je dijelu preuzet materijal iz Nimcovićevog djela Moj sustav (iako je ovo jedno od najznačajnijih djela u dvadesetom stoljeću, još nije prevedeno na hrvatski jezik), tzv. kritika Taraševe dogme. Drugi se dio odnosi na predlaganje repertoara otvaranja, tj. njegovo sužavanje i specijalizacija u svrhu postizanja što bržih i djelotvornijih rezultata.
   1949. godine organizirao je i drugi Promidžbeni turnir na kojem je uspješno i igrao. Na turniru su sudjelovali Mijo Udovčić - budući prvi hrvatski velemajstor, Smederevac, Đaja, Petronić, Bohnert, Miholić i domaći šahisti.
   Objavio je i veoma zapažen stručni rad pod nazivom Higijena umnog rada.
   1953. godina bila je vrhunac njegovog trenerskog i pedagoškog rada u klubu. Pod njegovom dirigentskom palicom ŠD Vinkovci i grad Vinkovci postali su najjači šahovski klub i šahovsko središte (izuzev Zagreba) u Hrvatskoj, jer su osvojili Momčadsko prvenstvo Hrvatske.
   1954. godine prestao je s aktivnim igranjem na prvenstvima kluba i momčadskim natjecanjima smatrajući da je svoju dužnost izvršio, te je prepustio vođenje kluba mlađim kadrovima. Šahisti ŠD Vinkovci dostojno su mu se odužili za sve što je učinio za vinkovački šah, imenujući ga doživotnim počasnim predsjednikom kluba.
   1955. godine igrao je dopisni šah na prvenstvu tadašnje države i momčadskim turnirima u Europi, te je na svim turnirima postigao dobre rezultate.
   1956. godine izdao je u vlastitoj nakladi malu brošuru u obliku biltena Šahovske tablice s namjerom stalnog izdavanja. Na žalost ovaj izdavački poduhvat naišao je na lošu kritiku šahovskog stručnjaka Vladimira Vukovića, te je zbog toga, a i zbog bolesti zaustavio izdavanje ostale serije.
   U narednim godinama pokušao je napisati cjelovitu enciklopediju šahovskih otvaranja na primjerima cjelovitih partija. Nažalost zbog preobuhvatnosti posla ova zanimljiva knjiga ostala je nedovršena. Na sreću rukopis je sačuvan, te bi bilo dobro da ga stručna osoba dovrši, obradi i izda.
   Napominjem da je dr. Georgević posjedovao jednu od najvećih i najkvalitetnijih šahovskih biblioteka u Hrvatskoj. U njoj su se nalazila najznačajnija svjetska djela napisana na hrvatskom, njemačkom, ruskom, nizozemskom, engleskom, francuskom, češkom i slovenskom jeziku. Nažalost iz biblioteke su do danas sačuvani samo malobrojni ostaci,
   Na kraju ističem da će njegov pionirski rad u izdavačkoj djelatnosti ostati zapisan zlatnim slovima  u hrvatskom, slavonskom i vinkovačkom šahu.

Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.965


Chesspect: +19523

« Odgovor #48 na: 28-11-2012, 18:13:51 »
+4

Ova tema nije završena nego ne radi mi skener no nastavit će se sigurno. Kad je bila otvorena preplašila je mnoge, pa i vlasnike portala, kako vidimo neosnovano.

Nekidan sam se sastao s visokom delegacijom Hrvatskog šahovskog saveza (prva garnitura) na njihovo inzistiranje. Razgovor vrlo ugodan no bez neke obaveze. Više su me htjeli posjetiti i pohvaliti naš portal koji oni ipak prate. Vjerovatno ni njima nije jasno da se u Hrvatskoj može slobodno pisati, a nikog ne vrijeđati...

Kratko sam im došapnuo o nagradama HŠS no oni peru ruke kao Pilat (netko ih je gadno nasanjkao). Priznaju pogrešku no nemaju snage za ispričavanjem...
Evidentirano
profesor
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 56


Chesspect: +207

« Odgovor #49 na: 28-11-2012, 23:50:07 »
+4

Poštovani gosp. Pero, vi ste toliko dobar i korektan čovijek da ne možete niti zamisliti da drugi mogu biti nemoralni i nekorektni. Bez obzira na lijepe riječi koje su Vam uputili ljudi iz 'prve garniture' HŠS, sigurno je da ih nitko nije mogao nasanjkati da sami sebi dodjele priznanja za 100 godina šaha u Hrvatskoj.

Naravno da se ne mogu ispričati zato što su zaobišli brojne zaslužne šahovske djelatnike a priznanja dodjelili onima koji ta priznanja nikako nisu smjeli dobiti (srećom, među nagrađenima našlo se i onih koji su nagradu zaslužili, ali i oni su uvrijeđeni jer su se našli u 'lošem' društvu).
Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.965


Chesspect: +19523

« Odgovor #50 na: 29-11-2012, 00:04:01 »
+3

U savezu ima vrlo korektnih osoba no očito ima i bolesnih kojima je mjesto vjerovatno u Stenjevcu. Nažalost ova garnitura bit će upamćena po općem stanju u društvu i stanju duha u Hrvatskoj.
Sigurno da su mnogi nagrađeni to zaslužili no ipak me začuđuje da su ta priznanja htjeli prihvatiti. Još je veći problem onih drugih koji ih napadaju po drugim portalima i koji su još gori od ovih.

Ovi sigurno ne će mirne savjesti nositi svoja priznanja, uvijek će im odzvanjati prezimena: Vuković, Fuderer, Petrović... i mnogih drugih.
Evidentirano
 Str: 1 2 3 [4]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!