Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
13-05-2021, 01:53:13 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
Pridružite se na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/Sah.hr.grupa
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kadetska liga 2013.  (Posjeta: 6825 puta)
mbencic
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 99


Chesspect: +214

« na: 30-01-2013, 11:03:59 »
+3

Kadetska liga 2013 vraćena u proljetni period. Kad smo mislili da gore ne može, novo rukovodstvo nam pokazalo da ipak može. Ne konsultirajući povjerenstvo za kadetski šah donesena je odluka o vraćanju kadetskih liga za cijelu Hrvatsku u proljetni dio prvenstva.

Očito da onaj ko je ovo odlučivao nema informacija o stanju na terenu: krizme, pričesti, generalne probe istih, ispovjedi, bolji kadeti igraju i junirsku ligu, znači 18 kola na proljeće, preklapanje sa već tradicionalnim turnirima ... a jesen ostaje bez značajnijih natjecanja.
Evidentirano

Chess is fun
Obad
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 27


Chesspect: +85

« Odgovor #1 na: 30-01-2013, 12:06:54 »
+3

Već sam puno razmišljao o ovome. I probat ću iznjet argumente za i protiv

ZA
1. Financije
 Kad klub na kraju lige sazna da se plasirao na finale sazna i da treba osigurati sredstva. Većina klubova tih sredstava nema i sazna da ima mjesec dana da ih osigura. Dosad je mjesec završetka liga bio studeni i klubovi su imali mjesec dana da osiguraju sredstva. Sad će prvi dio lige završiti u lipnju i klubovi će imati šest mjeseci da osiguraju sredstva.

Osobno mislim da se ovime nije dobilo mnogo- jer ako u financijskom godišnjem planu u siječnju/veljači niste predvidjeli sredstva za to finale nećete ih nikad ni naći. Naime klubovi se najćešće financiraju od lokalne samouprave- ona donese plan raspodjele sredstava početkom godine i nema više promjene. Moguć je jedino rebalans da dobijete manje, nikako ne više sredstava. Tako da tu nijedan tajnik kluba neće pronaći sredstva niti u 6 mjeseci kao ni u mjesec dana. Prostora za druge naćine financiranja ima, no budimo realni tko ulaže u šah, pogotovo dječji!!!

PROTIV

1. U proljeće se igraju pojedinačna prvenstva županija kako bi se stekao uvid kojih kadetima sufinancirati pojedinačno prvenstvo države u lipnju
2. Šah je jedan od sportova u kojim prvenstvo organizira Hrvatski školski športski savez, dakle postoji prvenstvo Osnovnih i Srednjih škola u šahu. Županijska i međužupanijska te državno natjecanje taj savez u svim sportovima organizira u proljeće(1.-6. mjesec). Koliko mi poznato postoji jak lobi da školski savez uvrsti neke druge sportove, te je spreman izbaciti sportove za koje postoji mali interes
3. proljeće je vrijeme pričesti, krizmi i drugih vjerskih obaveza. Kasni četvrti i peti mjesec su idealni i za svadbe. To nije dobro iz dva razloga. Znam cijele ekipe koje nisu mogle igrati jer su subotama imali pripreme za krizmu. U malim sredinama u kojima ima dosta kadetskih klubova riječ svećenika i sakrament je najvažnija stvar(a svećenik si dozvoli obavezne pripreme subotama po 3-4 mjeseca prije krizme, kad- u proljeće). Roditelji zato ne puste djecu na šah- klubovi ne mogu igrati. Da ne govorim da u zemlji koja 87 posto kršćanska gotovo sva djeca barem jednu subotu izostanu radi krizme/pričesti. Isto tako gdje se organizira liga- gdje ćete primiti 200 djece? U dvorani za svadbu najčešće. Može li klub organizator parirati ponudom za rezervaciju mladencima? Mislim da je ovo retoričko pitanje na koji odgovor svi znamo. Znamo da i organizatori opena zbog toga ne mogu dobiti salu na 9 dana jer je subota problem. 
4. Od travnja počne stiskanje u školi, učenici moraju ispravljati ocjene i roditelji ih tjeraju da uče- ne puštaju ih na šah.
5. Teže je motivirati djecu na šahovski trening ljeti i najesen ako su sve odigrali u proljeće. Pitaju se za što treniraju, jer im se druga godina čini jako daleko.
Nadam se da će mi netko iznjeti još neki argument ZA ovaj sustav. Vodim šahovski klub i već sam jučer imao prosvjede roditelja koji su mi iznjeli neke od ovih argumenta kojih sam ja sam svjestan.
Evidentirano
Veli
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 21


Chesspect: +77

« Odgovor #2 na: 30-01-2013, 12:45:22 »
+3

Nova odluka je potpuna besmislica. Na proljeće se igraju županijska kadetska i juniorska prvenstva, kompletni ciklus školskih natjecanja (županijsko, međužupanijsko, državno), prva i druga juniorska liga. Na jesen nema baš ničega, a tada su djeca obično slobodnija u smislu školskih obaveza.
Mislim da je odluka donesena nabrzinu zbog toga što su lani dva kluba propustila završnicu, iako su sigurno puno ranije znali da će vjerojatno steći pravo nastupa u završnici.
Evidentirano
bistra voda
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 52


Chesspect: +193

« Odgovor #3 na: 01-02-2013, 15:04:03 »
+2

Ni meni se osobno ne sviđa vraćanje cijelog ciklusa kadetskih liga  u proljetni dio, koji je znatno popunjeniji natjecanjima od jesenskog.
Evidentirano
MilanB
Pješak
*
Offline Offline

Postova: 1


Chesspect: +3

« Odgovor #4 na: 03-02-2013, 22:51:47 »
+3

Na žalost, od silnih obećanja o velikom koraku naprijed u organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza, prvi korak je u nazad. Iako nam je iskustvo pokazalo da je jesen najbolje vrijeme za kadetske lige, zbog parcijalnih interesa donesena je vrlo loša odluka, jer su klubovi odustajali zbog općeg nedostatka sredstava u sportu pa i u šahu ne zbog termina odigravanja. Pretpostavljam da u tom slučaju juniorska liga ide na jesen, jer za obje jednostavno nema termina - osim ako se ne želi ugušiti šah mladih, pa treba sve zgurati u proljeće, kako bi što više klubova odustalo od jednog ili drugog natjecanja. Drugi važan korak, naravno, ponovo u nazad je mijenjanje povjerenika prije samog početka liga. Jedna dobra povjerenica koja je sasvim solidno obavljala svoju dužnost, smijenjena je zbog nepoćudnosti (možda zbog glasovanja na izbornoj Skupštini). Uz to je u pitanju jedina hrvatska velemajstorica. Time se pokazalo da nismo baš jedan rod, a podjele se produbljuju. Odluke se donose paušalno, bez promišljanja. Kvalitetni ljudi koji mogu pridonijeti razvoju šahovske organizacije se ocrnjuju ili ih se udaljava da ne smetaju. No, možda sam ja u krivu, ili imam pogrešan dojam. Zato Kiseli točno zna što treba i on nikada ne griješi. Sigurno će nas uvesti u novu organizacijsku eru Hrvatskog šahovskog saveza. Po mogućnosti sa što manje šahista.
Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.965


Chesspect: +19523

« Odgovor #5 na: 03-02-2013, 23:02:14 »
+2

Na žalost Milane izgleda da si u pravu. Pošto će novaca u narednom razdoblju biti znatno manje sigurno naš šah ide prema dolje.
Evidentirano
Aquaman88
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 51


Chesspect: +141

« Odgovor #6 na: 03-02-2013, 23:40:56 »
+3

Trebalo bi pod obavezno staviti da svaki klub treba imati kadetsku ekipu koja igra ligu jer je to jedini način da klubovi dugoročno opstanu.Naravno da su financije veliki problem u tome ali možda bi bilo bolje da svaka županija zasebno ima kadetsku ligu pa onda da pobjednici igraju nekakav završni turnir.Ovako se putuje po 100km u jednom smjeru što predstavlja veliki problem pogotovo na proljeće kad su seniorske lige u tijeku.Ova sad zadnja završnica kadetske lige koliko se sjećam je prošla bez 2 ekipe koje su otkazale. Apsurd je da imaš ekipu koja je najbolja i koja je izlazno godište a nemaš novca da dođeš i okruniš par godina kojih si s njima radio.
Evidentirano

One doesn’t have to play well, it’s enough to play better than your opponent Smiley
rubikon
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 15


Chesspect: +38

« Odgovor #7 na: 13-02-2013, 18:24:57 »
+2

Najviše volim tajnike koji barataju sa 10 kn a misle da okreču miliune. Koliko ja znam predsjednici donose pare a tajnik je samo fikus...
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!