Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
24-02-2020, 23:15:41 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Diplomski rad "Šah kao izborni predmet u osnovnim školama"; Anketa  (Posjeta: 10238 puta)
hatz
Pješak
*
Offline Offline

Postova: 3


Chesspect: +13

« na: 20-03-2013, 22:28:52 »
+5

Pozdrav svima! Apsolvent sam na studiju Likovne kulture/Kiparstvo na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku. Za diplomski rad iz Metodike odgoja odabrao sam temu "Šah kao predmet u osnovnim školama" s ciljem istraživanja da li je šah poželjan u obrazovnom sustavu. Proslijeđujem link na on-line anketu čije ću rezultate uvrstiti u istraživački dio diplomskog rada.

https://docs.google.com/forms/d/1_js3YBTXgOgYUTDAAfx7bnWSuZ3krszLHFebhHdwdrU/viewform

Slijedi moja hipoteza.

U svijetu trenutno postoji preko 30 zemalja čiji nastavni programi sadrže šah kao izborni predmet, veći broj kao organiziranu vannastavnu aktivnost, a u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza šah je i dan danas obvezni predmet (kao i na Islandu te Venezueli).

Tokom zadnjih 30-40ak godina proveden je velik broj studija koje su jedna za drugom potvrdile tvrdnju da šah kao igra značajno pomaže u razvoju koncentracije, strpljenja te prostornih, numeričkih, administrativnih, verbalnih, organizatorskih sposobnosti, kritičkog, logičkog i kreativnog razmišljanja, potiče rast IQ-a i sinaptičkih veza, pomaže u samopouzdanju, memoriji, čitanju, potiče vizualizaciju, samostalnost, uči nas da pod pritiskom razmišljamo prije nego djelujemo, preuzimamo odgovornost za vlastite poteze, kako da učimo na greškama, kako da predvidimo situaciju i gledamo unaprijed itd. Posebne su studije provedene da se ispita može li svako dijete naučiti odlično igrati šah što je potvrđeno, te da li je talente razvijene kroz igru šaha moguće koristiti u drugim aspektima života, što je također potvrđeno. Link na pdf, kompilaciju značajnijih studija. http://www.psmcd.net/otherfiles/BenefitsOfChessInEdScreen2.pdf

Mnogo je to aspekata koje jedna igra razvija, i ono što je najbitnije u odnosu na to; šah je zabavan, i svaki prosječan sedmogodišnjak uz malo volje lako može naučiti sva pravila igre.

Dr. Sugata Mitra je u svom fantastičnom istraživanju dokazao da su djeca u stanju samostalno, čak bez ikakve organizirane pomoći nastavnika usvojiti zadano gradivo jednako dobro kao i djeca na organiziranoj nastavi, uz uvjet da se zabave te da uče kroz igru.
Kao organizirana školska aktivnost veoma je jeftina za organizaciju u odnosu na druge školske aktivnosti, što je velika prednost za mjesta poput Ria de Janiera gdje u mnogim dijelovima grada organizirane obrazovne ustanove zapravo i ne postoje.

Šahovski turniri za mlade danas se organiziraju diljem svijeta, što je fantastična prilika za djecu koja iz fizičkih razloga nikad nisu bila dobra ni poželjna u drugim sportovima, te tako nisu imala priliku osjetiti čar natjecateljske atmosfere.

Djeca s poteškoćama u mentalnom razvoju najčešće su u stanju naučiti igrati šah što je velika pomoć u radu s njima.


Što mislite o ideji uvođenja šaha kao izbornog predmeta u našim školama?
« Zadnja izmjena: 21-03-2013, 10:06:17 od hatz » Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.963


Chesspect: +19516

« Odgovor #1 na: 20-03-2013, 22:51:33 »
+6

Lijepo si to sročio, pa sam se odmah sjetio mladosti i slobodnih aktivnosti u osnovnoj školi. Jedan od nastavnika organizirao je 2 sata šaha u 14 dana. Tako sam zavolio šah.

Što se tiče izbornog predmeta Šah? Nisam baš optimist. Previše je tu pervezne regulative...

Za mene je jako zanimljiva Ravna Gora koja ima komparativne prednosti jer je kod njih zima duga. Kod njih je pedagoški pristup primaran i sklanjanje djece s ulice... prof. Jurković je napravio čudo i Goranku uzdigao do najuspješnijeg hrvatskog kluba. Čovjek je priznat i u inozemstvu no kod nas vjerovatno ne bi mogao voditi izbornu nastavu...
Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.963


Chesspect: +19516

« Odgovor #2 na: 20-03-2013, 22:59:08 »
+5

Evo zanimljiv tekst.

RAVNOGORSKA DJECA - ŠAHISTI, PONOS SVOG MJESTA I GORSKOG KOTARA

Ravna Gora, privlačno i pitomo mjesto nedaleko Delnica, razlikuje se po mnogočemu od većine mjesta Gorskog kotara. U prvom redu zbog toga što je smješteno na ravnini, a ne na brežuljcima, a zatim po rasporedu kuća koje se nižu usporedno jedna do druge uz glavnu cestu što dijeli mjesto na dva dijela. Mjesto je to, gotovo gradić, poznato od davnina po preradi drva i izradi namještaja. Po tome je Ravna Gora na daleko poznata. Po tome je, naime, poznaju mnogi koji nikad nisu dolazili u Gorski kotar.
Onaj tko malo bolje poznaje Ravnu Goru, zna i to da ovdje već od 1964. godine djeluje pionirska šahovska sekcija koja je od osnutka pa do danas u stalnom usponu prema vrhu hrvatskog i jugoslavenskog šaha u pionirskoj konkurenciji. Da je to tako dokazuju nam osobito prošlogodišnji rezultati Pionirskog prvenstva Hrvatske na kojemu je Slaven Jurković među 122 natjecatelja u konkurenciji starijih pionira osvojio dvadeseto mjesto; u natjecanju mlađih pionira njegov brat Hrvoje bio je deveti, Sanja Komadina peta u natjecanju mlađih pionirki.
Jedan od čestih gostiju šahista Ravne Gore, omladinski šahovski prvak svijeta Ognjen Cvitan reče nam nedavno da je moguće očekivati očekivati da se netko iz ravnogorske šahovske mladeži domogne vrhunskih pionirskih i omladinskih naslova u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Nema razloga da mu ne povjerujemo i ponajdamo se da će se to dogoditi uskoro. Ako se to dogodi i, kad se dogodi, vjerujte, to neće biti nikakva senzacija. Naime, ako se u nekom sportu i može dogoditi kakav neočekivani rezultat, u šahu ne može ni slučajno. Ozbiljan rezultat u šahu traži strpljiv rad, puno odricanja, svakodnevno druženje s igračima, a ponajviše, sklad između mladih šahista i njihova pedagoga.
   Zato i ne treba govoriti o šahovskom čudu iz Ravne Gore, nego o šahovskom uspjehu što je plod upornog i požrtvovanog rada ravnogorske djece i njihova pedagoga profesora Zdenka Jurkovića. Šah u Ravnoj Gori, naime, postaje važna stvar dolaskom profesora Zdenka Jurkovića u Osnovnu školu 1964. godine. Tada mladi profesor okuplja djecu i odrasle, osniva šahovsku sekciju koja, eto, neprekidno punih 17 godina radi najmanje dva puta tjedno. Dogodi se tako, priča nam prof. Jurković, da se na suprotnim stranama ploče nađu otac i sin koji su obojica kao djeca bili njegovi puleni u šahovskoj pionirskoj sekciji.
   To čvrsto vezanje za šahovsku ravnogorsku sekciju i stalno ostajanje uz nju, dokazuje da se ondje ne samo dobro radi nego i to da se ondje već od rane mladosti u djece razvijaju najljepše osobine koje rese čovjeka; drugarstvo, međusobno poštiva i uporan rad.
   Nije stoga ni čudo da Šahovski klub, koji osim pionirske ima i omladinsku i seniorsku sekciju broji 230 članova. Ako se zna da cijelo mjesto broji tek 3 tisuće stanovnika, onda je lako zaključiti koliki interes vlada za ovaj sport.
Recimo i to da je ravnogorski primjer potako i druga mjesta oko Ravne Gore na osnivanje šahovskih družina. Tako družinu u Starom Lazu vodi nastavnik tamošnje škole Štimac, a djeca iz 5 kilometara Stare Sušice, nekoliko puta tjedno dolaze na šahovske vježbe u Ravnu Goru. Razumljivo je onda da se o ovomu vrijednom i složenom kolektivu brine velik broj organizacija Ravne Gore i općine Delnice. Rezultat su njihove brige i prekrasne uređene prostorije u kojima vježbaju mladi i odrasli Ravnogorci. A ta je prostorija plod samoprimjernog rada u koju je ugrađeno i mnogo truda, ali i umjetničkog nadahnuća slikara Matije Poljančića, rođenog Ravnogorca.
   Recimo na kraju da je šah igra koja nije atraktivna, rezultati ne dolaze preko noći. Zbog toga se svaki uspjeh u ovom sportu vrednuje drugačijim mjerilima od rezultata u drugim sportovima. Zato i ravnogorski šahovski uspjesi imaju sportsko, ali je više odgojno značenje. Ovdje, u ovom klubu, ne igra se samo šah nego djeca izrastaju u ljude.
   To je, zasigurno, najveći uspjeh ovog kluba.

Mirko Todorić Galeb, Rijeka, 1982.
 
Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.963


Chesspect: +19516

« Odgovor #3 na: 20-03-2013, 23:02:37 »
+5

Ništa ne polazi od nas.

ŠAH U SVE OSNOVNE ŠKOLE

U Ravnoj Gori održano uspjelo savjetovanje o pionirskom šahu

RAVNA GORA, 15. siječnja - Doprinos šahovske igre u formiranju pozitivnih svojstava mlade ličnosti bila je tema savjetovanja održanog u Ravnoj Gori. Uz 20. obljetnicu organiziranog rada ravnogorske šahovske družine čiji su uspjesi i rezultati nadrasli pretpostavljene domete pionirskih slobodnih aktivnosti, na tom su se jedinstvenom skupu našli najistaknutiji pedagoški i šahovski stručnjaci regije. Izlaganja su pripremili mr BOŽIDAR PASARIĆ, direktor Zavoda za prosvjetno-pedagošku službu ZO Rijeka i Gospić, prosvjetni savjetnici NIKOLA CAREVIĆ, MIRKO TODORIĆ, ZDENKO JURKOVIĆ, VLADIMIR SAMAC predsjednik Komisije za provođenje akcije „Šah školskoj omladini“ iz Zagreba, JOSIP RUKAVINA, međunarodni šahovski majstor, EMILIO FUĆAK, voditelj šahovske škole u Domu pionira u Rijeci i pedsjednik Šahovskog kluba „Kvarner“, te ZDENKO MANCE društveno-politički radnik iz Rijeke.
   Govorilo se o šahu znalački i meritorno, o aspektima te igre što razvija sposobnost učenja, promatranja, kritičkog i stvaralačkog mišljenja, kulture i estetike rada. U raspravi su sudjelovali mnogobrojni poznavaoci rada s mladima, nastavnici iz cijelog Gorskog kotara, predstavnici pokrovitelja OK SSRN Delnice i suorganizatora Centra odgoja i osnovnog obrazovanja Delnice, svi odreda odajući priznanje organizatorima Šahovskog kluba „Goranka“ i Šahovskog saveza općine Delnice te njegovu predsjedniku prof. Zdenku Jurkoviću za entuzijazam i trud što ga već dva desetljeća ulaže u razvijanje izvanškolskih oblika druženja i rada mladih.
   Tradicija šaha kao društvene djelatnosti u Gorskom kotaru datira tek poslije oslobođenja. Šah se razvija u mnogim mjestima, a zadržao je kontinuitet tek u Delnicama, Ogulinu i Ravnoj Gori. Pionirski su šahovski prvaci ipak pronijeli glas o goranskom šahu i ravnogorskoj šahovskoj školi daleko izvan svoje sredine. S ciljem da se ostvari akcija „Šah u sve škole“, skup u Ravnoj Gori prihvatio je sve zaključke što bi morali biti zadaci cijele društveno-političke zajednice. Šah ima u Gorskom kotaru veliku mogućnost, a njihovo iskorištavanje ovisi o subjektivnim faktorima. U svim bi osnovnim školama valjalo aktivirati šahovske sekcije a odgojno-obrazovne ustanove i SIZ-ovi odgoja i osnovnog obrazovanja te fizičke kulture i SFK Delnice osigurali bi materijalnu pomoć. Šahovski savez Delnica i klubovi uspostavili bi suradnju sa školama dajući određenu pomoć.
   „Ako ovo savjetovanje pomakne postojeću šahovsku praksu makar za jedan milimetar, puno smo postigli“ - zaključio je prof. Jurković, zahvaljujući svima koji su pomogli da savjetovanje dobro uspije.

Š: S.  NL 1984.
Evidentirano
hatz
Pješak
*
Offline Offline

Postova: 3


Chesspect: +13

« Odgovor #4 na: 21-03-2013, 00:16:35 »
+4

Što se tiče izbornog predmeta Šah? Nisam baš optimist. Previše je tu pervezne regulative...

Hvala na komentaru!

Slažem se da postoji mogućnost da birokracija obrazovnog sistema nesvjesno naškodi kvaliteti nastave; nedavno sam čuo kako se djeci u lokalnoj školi na izvannastavnom predmetu šaha zamjera kada odigravaju poteze koji nisu u skladu sa školskim otvarenjima. Takav pristup šahu, naravno, kontradiktoran je ideji šaha u školi kao pomagala za razvoj (između ostalog) kreativnosti.

No mislim da je to nešto čemu se lako može doskočiti ukoliko na mjestu predavača stoji osoba sa dobrim šahovskim samooobrazovanjem te koja je sposobna voditi zanimljivu, ali i metodički kvalitetnu nastavu. To bi isto tako trebala biti osoba sa puno volje. Smatram da je manjak takvih ljudi u struci najveći problem moje teze.

Citat:
Čovjek je priznat i u inozemstvu no kod nas vjerovatno ne bi mogao voditi izbornu nastavu...

Naravno, svatko tko bi želio voditi bilo kakvu izbornu nastavu morao bi položiti stručni/pedagoški ispit. Smatram da bi uz to bitan uvjet trebao biti i višegodišnje iskustvo igranja šaha. Ne bi bilo u redu da netko položi spomenuti ispit te završi ispitić za predavača šaha bez prethodnog bogatog iskustva s igri dobije mjesto nastavnika.

Netko tko nije osjetio ono nešto što šah pruža, ne bi smio druge učiti kako ga igrati.

Što se svega ostalog tiče, puno hvala na super literaturi, svakako ima materijala kojeg ću spomenuti u diplomskom. Smiley

edit: Dodatna literatura je dobrodošla, poželjna i bogom dana.
Evidentirano
Veli
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 21


Chesspect: +77

« Odgovor #5 na: 21-03-2013, 10:43:05 »
+5

I ja se bojim da bi se tu "ukrcali" nastavnici koji bi time popunili satnicu, a koji tobože znaju igrati šah.

Ima slučajeva da su nastavnici u školama ujedno i dobri šahisti, ali nije baš svugdje tako.

Bilo bi puno bolje da se na taj način, bar honorarno, uposle dugogodišnji voditelji šahovskih škola u klubovima. U tom smislu bi dobro došla akcija HŠS-a kojom bi oni mogli steći nekakvu kvalifikaciju (slično kao sa šahovskim sucima).
Evidentirano
bobiri
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 273


Chesspect: +979

« Odgovor #6 na: 21-03-2013, 14:00:08 »
+4

Pošto EU uvodi šah u škole, a mi ulazimo u EU, logično je da će se šah uskoro uvesti i u naše škole.
Pitanje je samo tko će provoditi taj program? Učitelji koji neznaju ili slabo znaju šah ili šahisti koji neznaju raditi s djecom i svoje znanje prenijeti drugome

Prvo treba poraditi na edukaciji budučih učitelja. HŠS bi trebao napraviti seminare za njih i dati nekakve diplome jer do FIDE trenerske licence nije lako doći a nije ni jeftina.

U prilogu je dokument koji sam pronašao na stranici http://www.sah-zveza.si/
Mislim da ti može biti koristan u radu (ako razumiješ nešto slovenski) i pazi na autorska prava

Evidentirano
perovk
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 8.963


Chesspect: +19516

« Odgovor #7 na: 21-03-2013, 21:26:36 »
+4

Otprilike se svi slažemo za ovu lijepu stvar. Tu ima jedan problem. Djece je sve manje, a bit će ih još manje. Veliki ili atraktivni sportovi imaju prednost (nogomet, tenis...) jer imaju više novaca.
Evidentirano
Mario
Dama
*
Offline Offline

Postova: 1.255


Chesspect: +3079

« Odgovor #8 na: 22-03-2013, 15:44:21 »
+4

U potpunosti podržavam ovaj program u školama i trebao bi zaživjeti. Što se tiče "trenera", ja sam iz Zagreba i svaki kvart u Zagrebu ima nekoliko šahovskih klubova čiji predsjednici klubova mogu školama ponuditi ljude koji bi htjeli podučavati šah u školama. U ovako teškoj financijskoj situaciji u kojoj se većina nas nalazi, mislim da bi svaki roditelj koji želi da mu dijete u školi ide na šah mogao izdvojiti 20, 30 ili 50 kn. Ali svakako da se onda očekuje da ta izvannastavna aktivnost bude barem dva puta tjedno. 
Evidentirano
hatz
Pješak
*
Offline Offline

Postova: 3


Chesspect: +13

« Odgovor #9 na: 23-03-2013, 14:21:19 »
+4

Također vidim da se svi slažu oko problema stvaranja kvalitetnog nastavničkog kadra. Sama ideja uvođenja šaha kao izbornog predmeta a ne samo kao vannastavne aktivnosti je upravo poboljšanje kvalitete šahovske nastave (te ukidanje potrebe za privatnim plaćanjem poduka). Bila bi potrebna stroga regulativa da bi se to ostvarilo, i smatram da bi trebala koja godina pripreme prije samog uvođenja šaha u škole; bez srljanja kao u slučajima uvođenja bolonjskog procesa i državne mature.

Što se nezainteresiranosti djece tiče to je istina. Ali prilično sam siguran da bi se u svakoj, i najmanjoj školi mogao fino napuniti barem jedan razred djece željne znanja i igre šaha. Tu se opet vraćamo na moć predavača da program ostvari na zanimljiv i privlačan način. Jer i najzabavnije gradivo kriva osoba može pretvoriti u napor i dosadu.

Pošto EU uvodi šah u škole, a mi ulazimo u EU, logično je da će se šah uskoro uvesti i u naše škole.

Za ovo zapravo i nisam znao, hvala lijepa na info.

http://www.chessvibes.com/reports/chess-in-schools-program-endorsed-by-eu-parliament

I hvala na prilogu! Kontaktirao sam autore dokumenta u vezi autorskih prava.
« Zadnja izmjena: 23-03-2013, 16:45:25 od hatz » Evidentirano
bobiri
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 273


Chesspect: +979

« Odgovor #10 na: 25-03-2013, 13:03:09 »
+2


[/quote]
Pošto EU uvodi šah u škole, a mi ulazimo u EU, logično je da će se šah uskoro uvesti i u naše škole.

Za ovo zapravo i nisam znao, hvala lijepa na info.
[/quote]

vijest o uvođenju šaha u škole u EU objavljena je i na stranici HŠS:
http://crochess.com/?p=74
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!