Traubisoda
Pješak
Chesspect: +14
|
 |
« Odgovor #6 na: 05-12-2014, 14:00:59 » |
+3
|
Pozdrav svima, novi sam na forumu ali u šahu sam već dugi niz godina ... Jahač, svakako bi trebao igrati što više kako bi imao gdje primjenjivati znanja koja stječeš izučavanjem knjiga. Moja preporuka za početnika je taktika, osnove ( maska, odvlačenje, dvojni udar ... ), mnogo je knjiga na tu temu, meni jedna od prvih koja mi pada napamet je Lisicin "Strategija i taktika" 1. dio ili Vladimir Cvetnić "Šah u 100 lekcija" ... Također u početku ne smiješ zanemariti kombinacije, mat u 2,3,4 poteza ne zbog toga da bi naučio matirati koliko je bitno da ti određeni motivi i matne slike uđu u oko, da bi ih u igri mogao "osjetiti". Nakon taktike, sljede konačnice, po meni dio šahovske igre koji nosi najviše bodova, pokušaj obuhvatiti što više toga ( topovske konačnice, pješačke, lake figure ), ali nemoj se zaljetati i konačnice raditi preduboko, drži se osnova, dobro odrađene osnove su temelj za daljnji napredak. Tek nakon što prođe ovaj dio, možeš se posvetiti nekim strateškim principima i temama ( centralizacija figura, poboljšanje položaja figura, pješački lanac, ocjena pozicije... ) te početi raditi na svom repertuaru otvaranja, za koja bih ti preporučio da u početku dok si još na taktici u igri "miksaš" kako bi dobio sliku igre i pozicija koje ti pašu, a nakon što dođeš do tog odgovora, bolje ti je naučiti svega par otvaranja ali duboko i vrlo dobro nego krnje naučiti njih 20. Ispričavam se na malo dužem postu ali nadam se da će ti bar malo pomoći.
|