Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
24-02-2020, 22:08:02 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: O normama reproduciranja autorskih radova  (Posjeta: 2222 puta)
Branimirac-PK4
Gost
« na: 12-12-2010, 23:49:11 »
+2

Na prijedlog admina:
Kao autora šahovskih kompozicija (tj. šahovskih problema i studija) i predsjednika Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo Zagreb svakako me zanima da se u što većoj mjeri poštuje autorstvo šahovskih problema i studija. Postoji jedan univerzalan princip reproduciranja koji propisuje Kodeks šahovske kompozicije ( http://www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/codex.htm#c5 ) a svodi se na to da što više podataka o problemu bude navedeno, no to može stvarati poteškoće uvjetovane prostorom i dizajnom.
Recimo, uz problem bi u zaglavlju, na prvom mjestu trebalo stajati ime i prezime autora (opet što je moguće preciznije i bez skraćivanja), ako su dva ili više autora ili je ime i prezime predugačko, urednici su skloni skraćivati ime na inicijal, premještati te podatke drugdje itd. Skraćivanje naravno nije zabranjeno, ali nije najsretnije rješenje.
Obavezan podatak uz reprodukciju problema jest i izvor problema (gdje je prvi puta objavljen kao originalan problem), što može biti magazin, naziv turnira, naziv manifestacije itd. Uz izvor je dobro navesti i koji je točno broj magazina, ili koje kolo natjecanja i slično, no taj podatak već nije obavezan. Obavezna je godina prve objave, iako valja težiti što preciznijem datumu. Za probleme koji su na turnirima odlikovani (nagrade, počasna priznanja i pohvale) ili su rangirani (osvajali određena mjesta) valja navesti i taj podatak (iako nema zakonske obaveze, tu se radi o uvažavanju tuđeg rada i postignuća, o kulturi i znanju onoga tko reproducira problem...).
U naslovu dijagrama treba se još naznačiti ako je problem verzija (nešto je izmijenjeno u odnosu na original). Ako problem ima djelomičnog prethodnika ili je nastao kao ispravak ili prepravak nečijeg ranijeg problema to također treba biti navedeno u zaglavlju tj. naslovu problema. Često kod ovakvih podataka urednici mogu napisati "vidi tekst" pa te podatke dati u tekstu ukoliko zauzimaju previše prostora...
Nadam se da nisam nešto zaboravio Smiley
Iznimno se ovi podaci propuštaju objaviti uz dijagrame problema na rješavačkim natjecanjima jer bi ti podaci mogli nekome od iskusnih rješavača pomoći pri rješavanju, jer ljudi poznaju stilove, stari su autori radili drugačije nego današnji, neki su imali vlastite stilove itd. U takvim se slučajevima podaci o autoru i izvoru problema moraju objaviti odmah u rješenjima problema i dati na uvid natjecateljima koji su rješavali iste zadatke na turniru.

Prilikom reproduciranja problema na forumu, bilo bi dobro obavijestiti autora da namjeravate reproducirati problem.
Ako se problem reproducira u nekom magazinu ili knjizi autor bi trebao dobiti autorski primjerak. Većina autora šahovskih problema i studija ne inzistira tj. ne cjepidlači oko toga smijete li ili ne koristiti njihov autorski rad, već im je drago da se rad reproducira, no uvjerite se da ćete rad reproducirati kako valja, te da ćete reproducirati kompletno autorsko rješenje uključujući varke, prividnu igru, tematske i druge finese u problemu, ili barem dajte autoru priliku da ukaže na njih prilikom reproduciranja! Hvala!
 hi
« Zadnja izmjena: 13-12-2010, 00:06:50 od Branimirac-PK4 » Evidentirano
borsz
Top
*
Offline Offline

Postova: 633


Chesspect: +998

« Odgovor #1 na: 08-01-2012, 14:08:37 »
+2

Stručno napisano tj. prepisano  Read
Nisam doduše znao za opisanu normu lijepog ponašanja slanjem kopije ili obavijesti autoru prilikom reproduciranja problema jer to izgleda kod nas svi uredno zaboravljaju  Grin
Čujem da neki to ne poštuju čak i kad objavljuju originalne probleme pa onda ni autori ne znaju da im je problem objavljen. Onda neki autori pošalju problem na drugo mjesto i dogodi se da ga više puta objave kao "original". Neki su autori čak napadani zbog toga i zgadi im se sastavljanje. Greška je zapravo do urednika u magazinu koji objavljuje a ne obavijesti autora.
 aggressive
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!