Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
19-10-2018, 19:52:18 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvatska Glagoljica  (Posjeta: 2135 puta)
Fred1955
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 309


Chesspect: +738

« na: 05-12-2016, 11:29:55 »
+1

       Read   Hrvatska Glagoljica   Mail

Otvaram ovu temu jer je naše najstarije pismo Hrvatska glagoljica, kojim su se Hrvati služili po nekim izvorima čak i prije Čirila i Metoda kako se to danas tumači. Neki jezikoslovci smatraju da su po dolasku u naše krajeve naučili i preveli svoje knjige, te to znanje prenosili dalje.

                     pod_lupom     Da li Ste znali ?

- Da su se od 11 - 18 st. u Hrvatskoj upotrebljavala čak 3 pisma ? Glagoljica, Latinski i Hrvatska ćirilica ( Bosančica ).
- Da je Hrvatska jedina zemlja u Evropi koja je od pape Inocenta IV (1248) dobila posebnu dozvolu da koriste svoj jezik i pismo u liturgiji?
Riječ je o pismu pape Inocenta IV. senjskom biskupu Filipu, od 29. ožujka 1248. U tome pismu Papa dopušta senjskomu biskupu uporabu glagoljice i staroslavenskoga jezika u Slavoniji, tj. na području Hrvatske, Dalmacije i Bosne, gdje god postoji običaj glagoljanja. Rim je, naime, shvatio da je "govor podložan stvari, a ne stvar govoru", kao što je u pismu navedeno, te dopušta uporabu narodnog pisma i govora u liturgiji "s time da se različitošću pisma ne povrijedi smisao".
- Da je u Senju 1494. godine otvorena prva poznata glagoljska tiskara na našem tlu, samo 40 godina nakon Gutenbergovog izuma tiskarskog stroja
- Da je naziv " Azbuka" došao od naziva prvih slova Glagoljice A ( az ) i B ( buki ) ?
- Da je redosljed slova glagoljice bio : A, B, V, G, D, E, Ž ....  ?
- Da naziv brojeva 12 ( dvanaest )  dolazi iz izgovora i načina pisanja brojeva na glagoljici ? 2 + 10 ( dva na deset ), a tako su se i pisala.
- Da su se za pisanje brojki i slova koristili isti znakovi ? npr. A je bio ujedno i br. 1 .
- Da glagol "bubati" dolazi iz učenja glagoljice gdje su djeca učila dvoglasne slogove ( ba, be, bi, bo, bu, Va, ve, vi, vo, vu ... ) tkz. "Bube" ?
- Da je Vinodolski zakon najstariji pravni dokument pisan Hrvatskim jezikom (1288), sastavljenim u Novom Gradu ( danas Novi Vinodolski. samo je ruski "Pravda" (1282) nekoliko godina stariji od Vinodolskog ?
- Da je Vinodolski zakon uveo instituciju svjedoka ? Da je bio jedinstven u Evropi jer je uveo moralnu zaštitu i integritet žene?
Da je "Istarski razvod" najstariji međunarodni diplomatski spomenik (1275), napisan čak na tri jezika: glagoljicom, latinskim i njemačkim ?
- Da se u njemu spominje " jazik Hrvatski" ( Hrvatski jezik )?
- Da su se Francuski kraljevi prilikom krunidbe u Reimsu zaklinjali na tkz. "Reimski evangelistar" iz 1395 g., koji je bio napisan Hrvatskom glagoljicom ?

Za one radoznalije evo nekoliko interesantnih stranica:

      Read      O glagoljici možete više saznati na:

 stanicama "Male enciklopedije hrvatske glagoljice": http://www.croatianhistory.net/etf/lex.html

 help  Društva prijatelja glagoljice, gdje možete besplatno downloadati i Font glagoljice u ttf formatu !
http://www.croatianhistory.net/glagoljica/dpg.html


  Mail  Pisanje brojeva na glagoljici :
<a href="http://www.croatianhistory.net/glagoljica/edu/gl_brojevi.pdf" target="_blank">http://www.croatianhistory.net/glagoljica/edu/gl_brojevi.pdf</a>

 za_kompjutorom   Pogledajte list "Bašćina" ćasopis o glagoljici:http://www.croatianhistory.net/glagoljica/bascina.html

<a href="http://www.croatianhistory.net/glagoljica/edu/bascina/bascina01.pdf" target="_blank">http://www.croatianhistory.net/glagoljica/edu/bascina/bascina01.pdf</a>

  za_kompjutorom  Pošaljite nekom ćestitku e-mailom :http://glagoljica.salamander-studios.com/

Literatura :
- Internet
- Anica Nazor : Ja slovo znajući govorim
- Darko Žubrinič : Hrvatska glagoljica

                                                                       bye2* zvonimir2.jpg (10.36 kB, 183x275 - (učitavanja: 335 ).)

* glagoljica-slova-400.gif (98.73 kB, 400x495 - (učitavanja: 624 ).)
« Zadnja izmjena: 05-12-2016, 18:17:38 od Fred1955 » Evidentirano

-   O šahu je rečeno, da jedan život nije dovoljan za njega. Ali to je greška života, a ne šaha !  - William Ewart Napier
vsadek
Dama
*
Offline Offline

Postova: 4.927


Пешеходов надо любить.

Chesspect: +11581

« Odgovor #1 na: 05-12-2016, 14:58:44 »
+3

U vrijeme mog školovanja, dakle, krajem 70-tih i u prvoj polovici 80-tih godina XX stoljeća ovaj "Vinodolski kod" se zvao: Vinodolski zakonik. Otkud sada Vinodolski kod?

Did I miss the memo?  morning1
Evidentirano
Fred1955
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 309


Chesspect: +738

« Odgovor #2 na: 05-12-2016, 17:46:22 »
+3

   pod_lupom  Negdje sam  našao ( Vinodol Kod ). Predpostavljam da se radi o Vinodolskom zakonu.
Nisam stručnjak za to područje, moje znanje je samo enciklopedijsko. Malo sam pregledao literaturu, ćešće se spominje " vinodolski zakon " pa sam tako i gore ispravio. Inače vrijedno je malo proći ovim gore web stranicama, ima dosta interesantnih stvari, a to je i svrha ovog napisa da se ljudi malo više informiraju o ovom starom i jedinstvenom hrvatskom pismu.
 ciscenje_naocala     bye
Evidentirano

-   O šahu je rečeno, da jedan život nije dovoljan za njega. Ali to je greška života, a ne šaha !  - William Ewart Napier
vsadek
Dama
*
Offline Offline

Postova: 4.927


Пешеходов надо любить.

Chesspect: +11581

« Odgovor #3 na: 05-12-2016, 20:33:41 »
+3

Vinodolski zakonik je Vinodolski zakonik. Niti ja nisam stručnjak ali jesam pismen i kulturan čovjek i znam dosta o hrvatskoj književnosti. I rado svakodnevno učim nova saznanja na tom polju.

Širenje spoznaja o ranoj hrvatskoj pismenosti je plemenit i hvalevrijedan cilj, obavljajmo ga kako treba – širenjem pravog a ne pseudo-znanja. Kako ćemo onda očekivati od ostalog svijeta da prepozna i cijeni naše vrijednosti ako sami ne znamo koje su to?

A evo primjera kako glagoljica može biti uspješno prezentirana svijetu: na ovim stranicama možete naručiti poster s glagoljičnim alfabetom pri čemu će jedno slovo (po vašem izboru) biti otisnuto zlatom. Koristi se tradicionalna, ručna, metoda nanošenja pozlate tako da je svaki otisnuti primjerak svojevrsni unikat te shodno tome i numeriran brojem. Postoji i opcija s odabirom dva zlatna slova.

Kako je sada vrijeme darivanja, ovo je idealan poklon za nekoga koga poznajete i vjerujete kako će znati cijeniti unikatnost i estetsku vrijednost otisnutog. Ili kao suvenir iz Hrvatske.

Gold and Letters
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!