Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
28-11-2020, 11:23:09 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 [2]
  Ispis  
Autor Tema: Zakon o sportu diskriminira šahiste?  (Posjeta: 11599 puta)
Hustler
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 121


Chesspect: +393

« Odgovor #15 na: 26-01-2017, 05:47:58 »
+2

Kolega radovan;
Ako netko i jednom u 50 godina odapne za sahovskom plocom zar je to problem i opasnost za dustvo veci negoli da ga otkaze zavnpr volanom, radnim strojem...svake godine odredeni broj ljudi umre na ulici setajuci, na plazi itd prema tome ne vidim to kao kljucanproblem osim malo neugodnosti.
A sto se tice same neurednosti natjecatelja to je krivica organizatora.
Evidentirano
vsadek
Dama
*
Offline Offline

Postova: 4.927


Пешеходов надо любить.

Chesspect: +11590

« Odgovor #16 na: 26-01-2017, 08:37:37 »
+1

Možda bi bilo zgodno obavijestiti medije.
( televiziju da se načini neka emisija na tu temu i da se javnost upozna sa problemima.

Fred

Članak, sadržajno vrlo sličan ovome s Radio Sljemena kojeg je Danijel podijelio s nama, objavljen je i u tiskanom izdanju Sportskih Novosti. Pomalo bizarno, taj članak je izostavljen iz zagrebačkog izdanja SN-a no tiskan je u tzv. regionalnim izdanjima.
Evidentirano
krulicka
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 90


Chesspect: +303

« Odgovor #17 na: 26-01-2017, 10:27:12 »
0

     

     Dakle, izričito tvrdim da šah u odnosu na druge sportove, ovim zakonom nije diskriminiran !

              Zato bi savjetovao šahovske radnike (oce), da što prije prihvate novitete, za boljitak sutrašnjice.    drinks


Ovo prvo bi se dalo progutati da su fakat svi kriteriji u ovom slučaju ispoštovani i u drugim sportovima. A nisu.

Znači po tebi, ni hrvatski velemajstori i ostali koji prate djecu na europska i svjetska prvenstva ne smiju pripremati djecu za partije. Kožul, Stević i ostali po tebi nemaju pravo raditi s klincima jer im eto nedostaje FT1P (fali ti jedan papir) koji nisu u mogućnosti ni dobiti jer ne postoji.

Ne znam zašto se da iz tvojih upisa isčitati toliko gorčine nad svim šahovskim djelatnicima, igračima i klincima koji se bave šahovom i veselja po tome što je eto jedan penzioner kažnjen, a već desetljećima radi i odgaja djecu u svom šahovskom klubu.

Baš me zanima dal si tak revan i kod drugih područja.

A to da nije priznata licencija od Fide je još veća glupost. Imaju li treneri stranci u drugimi sportovima iste takve probleme kakvi se sada naziru u šahu? Ima li trener Dinama pravo trenirati igrače ako nema položen ispit na kineziološkom fakultetu u Hrvatskoj? Zašto on s bugarskim papirima smije trenirati igrače a domaći šahist s Fide ili nekom drugom (njemačkom, francuskom, austrijskom, talijanskom, slovenskom, madžarskom,...) ne smije.
Slažeš se s kažnavanjem Margitića?

Slažeš se s činjenicom da zbog drugog sporta i mutnih radnji tog drugog  sporta zbog kojeg je prihvaćen taj zakon i formirana sportska inspekcija bivaju kažnjavani svi ostali sportovi ( u ovom slučaju šah ) a sport zbog kojeg je zakon donesen biva iznad zakona? Dok o drugom sportu više čitamo u crnoj kronici zbog formiranja offshore poduzeća, prebacivanju novca iz jednog računa na drugi, "velike zvijezde" iz inozemnih klubova služe kao bankomati pojedinim interesnim i političkim skupinama ostaju ispod radara, više manje su svi reprezentativci iz tog sporta više puta posjetili Gajevu 30,  razni Margitići moraju odgovarati za svo zlo ovog svijeta i bivaju predmet istražnih sudskih postupaka.

Koje novitete?
Ajmo reć da svi sad čoporativno zatražimo liječničko uvjerenje, svi imamo potpisane ugovore (što oni koji igraju za klub, kadetske i juniorske lige, kup, rade s djecom, ....) još uvijek ostaje činjenica da u Hrvatskoj ne postoji mogućnost pridobiti papire kojima bi šahovski trener mogao učiti druge ljude šah i automatski je u prekršaju jer inspekcija ne priznaje papire od FIDE.

Ako dođe do kažnjavanja Margitića i ekipe definitivno ću zatražiti njegov kontakt i uplatiti neki simbolički iznos i na taj način pokušati pomoći čovjeku.

Zemljo otvori se.

EDIT:

Što bi sad morali svi djelatnici iz npr. Rijeke, Splita, Dubrovnika, Zagreba, Osijeka, Zadra i ostalih šahovskih sredina upisati Kineziološki fakultet prvog stupnja da bi mogli raditi s djecom? Zamisli situaciju kod koje bi Margitić, Nikolac, Vlatko Kovačević, Vladimir Cvetnić, Dorić, Kožul, Palac i ekipa morali da bi položili ispit na tom faksu raditi stoj na glavi i trčati cooperov test.  Shocked Sad Sad

« Zadnja izmjena: 26-01-2017, 11:13:24 od krulicka » Evidentirano
krulicka
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 90


Chesspect: +303

« Odgovor #18 na: 26-01-2017, 10:55:00 »
+1

     Danijel, Vsadek, Krulicki, Boris, Guli, Hustler, svi vi ste u pravu (manje ili više)?

Protivnici" su mi povraćali po ploči (tabli), puhali (duvali) mi u lice bijeli (i sve ostale vrste ) luk.
Vrhunac svega, sijeda mi protivnik (zdravstveno polu mrtav) i povuče potez.


Ovo je u usporedbi sa ostalim sportovima zanemarivo. Pogotovo momčadskim. Vaterpolo - bolje ne znati što se događa ispod površine vode u vaterpolu. Prijatelj koji se bavio tim sportom mi je samo spomenuo famozno "ličko rukovanje", rukometašice i rukometaši su puni modrica poslije svake utakmice, nesportsko ponašanje je na žalost prisutno svugdje. Šah nije iznimka, no vjeruj mi, u šahu je puno manje ispada nego u drugim sportovima.

Meni je šah hobi, kao što Fred kaže, šah je više od sporta al je po meni više sport nego nešto drugo. Uostalom, šah se i financira iz "bazena" sportskog proračuna lokalnih zajednica i donacija al kad čovjek primjeti kakve sve anomalije u drugim sportovima prolaze ispod radara a inspekcija se okomila na jedan šahovski klub i na ljude koji tamo volontiraju ne mogu ne komentirati.

EDIT:
Dragi kolege ,

Ovaj post me je zapanjio i kao šahistu i kao aktivnog sportskog djelatnika. Smatram da je šah mnogo više nego igra i sport.
Bavio sam se aktivno šahom, igrao po turnirima, sa protivnicima koji su bili invalidi, zdravi, slijepi, pa čak i mentalno bolesni.

Vjerojatno Talj, Planinc, Rubinstein, Steinitz i ostali velikani ne bi dobili liječničko uvjerenje da se mogu baviti tim sportom. Nemam više namjeru komentirati ovu temu, Radovane,  nadam se da se nisi našao urvijeđenim.
« Zadnja izmjena: 26-01-2017, 11:25:18 od krulicka » Evidentirano
123456
Pješak
*
Offline Offline

Postova: 1


Chesspect: +3

« Odgovor #19 na: 26-01-2017, 11:34:16 »
+3

 
Citat:

Članak, sadržajno vrlo sličan ovome s Radio Sljemena kojeg je Danijel podijelio s nama, objavljen je i u tiskanom izdanju Sportskih Novosti. Pomalo bizarno, taj članak je izostavljen iz zagrebačkog izdanja SN-a no tiskan je u tzv. regionalnim izdanjima.

ZAKON O SPORTU I SPORTSKI INSPEKTORI  DISKRIMINIRAJU ŠAHISTE. PREKINUT ''LANAC OPASNOG VOLONTIRANJA ''.

Zakon je za sve ! Tako glasi pravna dogma. I još se kaže:  Zakon ne mari za sitnice. Ali malo se spominje da bi najvažnija stavka  u zakonima trebala biti pravednost i dobronamjerno tumačenje  nijansi.  Pojavio se slučaj koji pokazuje kako zakon o sportu diskriminira šahiste i šahovske trenere .Gospodin Zdravko Margitić (75)  je diplomirani inženjer elektrotehnike , majstorski kandidat u šahu i tajnik ŠK Ericsson- Nikola Tesla iz Zagreba. On već 10 godina radi  kao trener volonter. Za  obitelji sa velikim brojem djece to je dragocjena mogućnost.Npr. u tom klubu djeluje vrijedna  šahovska obitelj Smetiško u kojoj petoro  djece igra šah i osvojili su brojne medalje i titule.Međutim , ovu idilu pokvario je Viši sportski inspektor Slobodan Janić  koji je  razotkrio  ''opasne  kriminalne radnje '' u ŠK Ericsson Tesla iz Zagreba i prekinuo lanac opasnog po državu volontiranja po klubovima. Forenzičkim  pod_lupom istraživačkim radom na terenu i precizno usmjeren od  povjerljivih izvora, viši sportski inspektor je otkrio  da je inž.  Margitić radio s djecom kao trener volonter, ali  bez pismenog ugovora.Mora se znati da zakon o usmenom volonterskom dogovoru to omogućava. Ali pravnim  Read smicalicama naoružan inspektor otkrio je neki zakonski podakt kojim nije moguć usmeni dogovor s klubom  inž. Margitiću. Trener volonter Margitić nije završio  Kineziološki fakultet i nema potrebnu trenersku diplomu za rad s mladima. Budući da KIF  fakulteti u Hrvatskoj nemaju katedru za šah nije jasno kako se  može imati diploma za onaj sport za koji se ne može dobiti diploma u Hrvatskoj. Znači ako ste završili KIF i nemate pojma o šahu vi možete biti šahovski trener ,ali ako ste međunarodni majstor ne možete jer nemate diplomu KIFa. To je ''Kvaka 22'' zakona o sportu . A zakon ujedno onemogućava nostrifikaciju ''stranih'' trenerskih diploma koje su brojni hrvatski šahisti dobili na mukotrpan  način od svjetske šahovske federacije FIDE. Osim toga, upornim forenzičkim  istraživanjem viši sportski inspektor je otkrio i drugi ''teški prijestup'' tajnika Margitića. Tajnik je  odgovoran da je  ekipa ŠK Ericson Tesla nastupila bez potrebnih lječničkih uvjerenja o svom zdravlju, a što propisuje zakon o sportu. Tako su djeca od 12 godina i proslavljeni hrvatski velemajstor Jure Nikolac koji ima 84 g. nastupili za klub, a sve bez  lječničkih uvjerenja da su zdravi .Optuženi tajnik je upućen sucu za prekršaje i protiv njega će država pokrenuti svoj spori ali neumoljivi  aparat tj ''neka institucije rade svoj posao'' kako nas je poučio jedan bivši hrvatski predsjednik.  Stari Rimljani  su govorili da orao ne lovi mušice ! Prevedeno na naš slučaj to znači da  viši sportski inspektor kao jedan ''orao'' ne bi trebao svoje dragocjeno vrijeme tratiti na jurnjavu za bezazlenim ''šahovskim mušicama volonterima'' i postavljati im zakonske podakte kao zamke..On bi se  kao pravi orao trebao obrušiti i istjerati  opasnije  zvijeri u sportu koje dovlače milijune u svoje jazbine. Osim toga Zakon o sportu i sportski inspektori ne razlikuju specifičnosti sportova koje nemaju tjelesno naprezanje i zdravlje kao primarne uvjete.
Ako neki stariji hrvatski  velemajstori imaju ,na primjer ,probleme sa prostatom ili ugrađeni stent  , to onda znači da po zakonu o sportu ne mogu nastupati jer nisu zdravi . Time  su šahisti diskriminirani po zakonu o sportu  i nisu u mogućnosti poboljšati svoj kućni budžet.  Osim toga u šahu nastupaju invalidi u kolicima ,kao i slijepe i slabovidne osobe, kao i osobe oštećena sluha. Očito je da oni nisu potpuni zdravi i po zakonu o sportu  njima je zabranjen  nastup za svoj klub ,a  klubovima i osobama se prijeti sankcijama od 5 do 100 tisuća kuna.
Ako je jedan bivši hrvatski ministar kažnjen radom  za opće dobro guljenjem krumprira ,nadajmo se da će jedan mudar sudac za prekršaje kazniti ''opasnog šahovskog prijestupnika volontera'' inž.  Margitića kaznom koja će biti  volontiranje u šahovskom klubu i radu sa djecom, na primjer  u ŠK Ericsson-Tesla u Zagrebu.

Evidentirano
Fred1955
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 383


Chesspect: +749

« Odgovor #20 na: 26-01-2017, 16:51:50 »
+3

Odgovor Krulicka !

Nadam se da nisi krivo shvatio moj navedeni citat.
To što sam igrao sa šahistima svih uzrasta i invalidima naveo sam kao pozitivan primjer. U drugom sportu sam vezan uz invalide i znam koliko invalidima pomaže druženje sa zdravim osobama.
Podržavam zato volontiranje u klubu, dozvoljen pristup i invalidima u šahu i osuđujem takvu odluku inspektora.
Što se tiče profesionalizma , potrebno je rješiti status trenera, a odobravam da trenirati pogotovo mlađe uzraste može svatko sa znanjem šaha.
Ako netko želi platiti trenera, može postaviti uvjete.

Mi koji smo svoju djecu ( i tuđu )  učili igrati šah, plačali putne troškove po prvenstvima , sponzorirali za hranu i slično i mi smo na neki način volonteri.
Zar nas za to treba kazniti jer nismo sa klubom imali "Ugovor" ?! Ili nismo imali trenersku ili šahovsku školu ?

Za izbor u Vladu i Sabor se ne traže nikakvi uvjeti o stručnoj spremi i znanju. Potrebno je da Vas samo predloži Stranka !
( ne znam da li saborski zastupnici idu svakih 6 mj. na preglede ? )
Zaključak : Biti u Saboru je lakše nego biti volonter u šahu i još dobijete "imunitet " ??
Ovakav primjer umjesto da privuće mlade i volontere u klubove služi da ih se otjera ?
 
Evo i malo anegdota iz svijeta pravosuđa o šahu po Američkom Zakonu:
- 1973 u Clevelandu, USA , Policija je upala na šahovski turnir, uhitila direktora turnira i konfiscirala sve šahovske komplete pod optužbom nedozvoljenog kockanja (novčane nagrade za pobjednika turnira), i posjedovanja kockarskih naprava (šahovskih kompleta) !
- 1991 u New Yorku na Manhattanu američka tajna policija uhitila je 64- god. Jer je sa jednim mladićem igrao šah  u parku. Mladić mu je dao 2$. Igrali su 20 minuta. Kada je Flom stavio novčanice u džep, NYPD agenti su mu prišli, stavili lisice i pročitali prava. Optužen je zbog nedozvoljenog kockanja, drugog stupnja. Bio je u zatvoru 3 dana. Oduzeti su mu ljekovi i imao je srčani udar. 5 godina kasnije dobio je 1 mil. $ odštete u parnici protiv N. York Citya jer je sud presudio da igranje šaha nije kockanje, a šahovski komplet nije „kockarska oprema „!

Pozdrav, Fred    smetljar
« Zadnja izmjena: 26-01-2017, 18:10:01 od Fred1955 » Evidentirano

-   O šahu je rečeno, da jedan život nije dovoljan za njega. Ali to je greška života, a ne šaha !  - William Ewart Napier
radovan304
Lovac
*
Offline Offline

Postova: 187


Chesspect: +516

« Odgovor #21 na: 27-01-2017, 00:05:08 »
+3

           scare3 flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce
           scare3
           scare3           flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce
           scare3
           scare3 flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce      flag_of_truce
           scare3
           scare3
           scare3                                    P r e d a j a !
           scare3
Evidentirano
 Str: 1 [2]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!