http://www.thechesswebsite.com/index.php uz nalo truda nešto se može naučit.....
šah je pojedinačni sport i vjerojatno samo grupno učenje i nije baš najbolje.... nešto slićno kao i tenis, neke stvari u tenisu mogu se trenirat jedan trener 2-3učenika, ali večinu toga treba redit jedan na jedan..... Ako je istina da trener sjedi i igra šah na kompu ..... onda to i nije trener, nego lopov koji ne radi ono za što je plačen... :-)
oh...pa ne misliš valjda da u šahovskom klubu trener radi pojedinačno sa svakim klincem

...zovi ga onda doma i plati mu po satu...mislim on će ti to reći ako tražiš trenera za jedno dijete. Mislim...sori, ali koliko ja vidim na teniskim terenima(a moja djeca su i to trenirala, pa slučajno znam i to da bi u 2 sata lupile lopticu desetak puta), svaka grupa ima najmanje 5-6 klinaca. Kod onih većih, od 11,12 godina, ima ih 3-4 u grupi.
Moj ima 10 godina i išao je u školu šaha gdje usput rečeno ništa nije naučio, i još uvijek ne može pobijediti sestre čije je šahovsko znanje prilično jadno.
Možda on nema sklonost šahu, nisu svi rođeni s tim. Činilo mi se da moje dijete ima neku sklonost tenisu, a onda, na sveopće iznenađenje i moj šok, otkrila je u sebi poriv za sviranjem klavira!
Na kraju je završila još i srednju muzičku školu, sudjelovala i osvajala nagrade na državnim natjecanjima. U jednom trenutku se bavila mišlju da krene na muzičku akademiju … predomislila se.

Ne znam ima li sklonosti, samo znam da me je danima i mjesecima davio da igram s njim i da ga upišem u klub. To što se tvoja odlučila napustiti glazbu, također ne znači da nema sklonosti za nju, isto kao što ne znači ni da ima sklonosti ako je odlučila svirati klavir. Svirala sam ga i ja(haha, sad ispada da sam ja sve), ali sam bila jednostavno lijena vježbati, iako sam na solfeđu imala najbolji sluh. Što je uopće sklonost

?
Nedavno sam gledao film ''vitezovi južnog bronxa'' - film je snimljen po istinitom događaju, o čovjeku koji je dobio otkaz u firmi di je radio i kao privremeno je prihvatio posao učitelja u državnoj (sirotinjskoj) školi u bronxu... Pošto je bio veliki ljubitelj šaha počeo jedijecu podučavat šahu i kasnije s njima osvojio školsko prvenstvo SAD-a... Najbolju šahista u timu bio mu je 5godišnji dječak - znaci ipak i dijeca mogu dobro igrati šah.....
alo...to je američki film...a svi znamo kako se snimaju te stvari. Debelo prenapuhani scenariji...toje ono što ja vjerujem kad su filmovi u pitanju.
Naravno da i djeca mogu igrati dobro šah, ali u odnosu na djecu svoje dobi, ja zaista ne znam da li si ti ikada gledao partiju petogodišnjaka, ali mislim da bi se razočarao. Ako hoćeš, poslati ću ti ja partije mojih kćeri koje su bile treće i druga na prvenstvu hr u kategoriji do 9 godina za djevojčice. Pa da vidiš.
Uglavnom, neka kaže tko što hoće, ja ostajem pri svome, da je najbolje dok je dijete tako malo, raditi s njim doma.To su samo moja iskustva i moje mišljenje.