Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
08-08-2020, 17:54:58 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Najmlađi velemajstor na svijetu - naš susjed  (Posjeta: 3111 puta)
mbencic
Skakač
*
Offline Offline

Postova: 99


Chesspect: +214

« na: 05-03-2011, 09:23:26 »
+1

Intervju sa najmlađim mađarskim velemajstorom, Richardom Raportom

 Sa samo 13 godina 11 meseci i 5 dana Richard Rapport je ispunio normu na Gotth' Art Cup da postane najmlađi Mađarski Velemajstor. Sa samo 13 godina 11 mjeseci i 5 dana Richard Rapport je ispunio normu na Gotth 'Art Cup da postane najmlađi Mađarski Velemajstor. Sa ovim dostignućem, on je nadmašio rekord Petera Leka i trenutno je najmlađi velemajstor na svetu. Sa ovim dostignućem, on je nadmašio rekord Petera Leka i trenutno je najmlađi velemajstor na svijetu.

Anna: Kakav veličanstven uspeh, Richarde! Anna: Kakav veličanstven uspjeh, Richarde! Kakav je osećaj oboriti rekord Mađarskih top igrača? Kakav je osjećaj oboriti rekord Mađarskih top igrača?

Richard: Srećan sam zbog svog dostignuća, ali takođe znam da je ovo samo jedan korak u mojoj karijeri. Richard: Sretan sam zbog svog postignuća, ali također znam da je ovo samo jedan korak u mojoj karijeri. Radim da dostignem naredne ciljeve. Radim da dostignem naredne ciljeve.

Anna: Koji su to ciljevi? Anna: Koji su to ciljevi?

Richard: Voleo bih da dostignem rejting 2600, pa onda 2700. Richard: Volio bih da dostignem rejting 2600, pa onda 2700. Osnovni cilj mi je da postanem svetski šampion. Osnovni cilj mi je da postanem svjetski prvak.

Anna: To je prilično dobar cilj! Anna: To je prilično dobar cilj! Koliko vremena posvećuješ šahu da bi to postigao? Koliko vremena posvećuješ šahu da bi to postigao?

Richard: Radim svakodnevno 8-10 sati. Richard: Radim svakodnevno 8-10 sati. Probudim se, doručkujem i počnem sa šahovskim treningom. Probudim se, doručkujem i počnem sa šahovskim treningom. Mala pauza za ručak pa se opet vraćam poslu. Mala pauza za ručak pa se opet vraćam poslu. Konačno, večera i još malo šaha. Konačno, večera i još malo šaha.

Anna: Da li treniraš sam ili radiš sa trenerima? Anna: Da li treniraš sam ili radiš sa trenerima?

Richard: Uglavnom radim sam, ali s vremena na vreme treniram i sa GM Robert Ruck, GM Peter Lukacs i GM Jozsef Pinter. Richard: Uglavnom radim sam, ali s vremena na vrijeme treniram i sa GM Robert Ruck, GM Peter Lukacs i GM Jozsef Pinter. Takođe, mogu se mnogo zahvaliti mom menadžeru, IM Andras Flumbort i mom ocu, koji je oduvek podržavao moju šahovsku karijeru. Također, mogu se mnogo zahvaliti mom menadžeru, IM Andras Flumbort i mom ocu, koji je oduvijek podržavao moju šahovsku karijeru.

Anna: Neko bi mogao reći da je šah tvoj život. Anna: Netko bi mogao reći da je šah tvoj život. Imaš li uopšte vremena za aktivnosti drugačije od šaha? Imaš li uopće vremena za aktivnosti drugačije od šaha? Da li treniraš neki sport? Da li treniraš neki sport?

Richard: Da, naravno da imam. Richard: Da, naravno da imam. Volim da se igram sa svojom mlađom braćom i sestrom, vozim biciklu, igram stoni tenis. Volim da se igram sa svojom mlađom braćom i sestrom, vozim biciklu, igram stolni tenis. Učim Engleski sa privatnim nastavnikom 5 puta nedeljno, is vremena na vreme učim itakođe i Nemački. Učim Engleski sa privatnim nastavnikom 5 puta tjedno, is vremena na vrijeme učim itakođe i Njemački. Neophodno je za šahiste da znaju strane jezike. Neophodno je za šahiste da znaju strane jezike.

Anna: Šta je sa školom? Anna: Što je sa školom? Imaš li problema s polaganjem ispita bez pohađanja nastave? Imaš li problema s polaganjem ispita bez pohađanja nastave?

Richard: Ne, učim prilično brzo i lako. Richard: Ne, učim prilično brzo i lako. Polaganje ispita nikad nije bilo problem. Polaganje ispita nikad nije bilo problem.

Anna: Vratimo se šahu. Anna: Vratimo se šahu. Tvoji omiljeni igrači? Tvoji omiljeni igrači?

Richard: Mnogi mi se sviđaju. Richard: Mnogi mi se sviđaju. Kramnik, Leko, Polgar… Kramnik, Leko, Polgar ...

Anna: Omiljen “zvezde u usponu”? Anna: Omiljen "zvijezde u usponu"?

Richard: Anish Giri. Richard: Anish Giri.

Anna: Kada bi imao priliku da treniraš sa bilo kim koga želiš, ko bi to bio? Anna: Kada bi imao priliku da treniraš s bilo kim koga želiš, tko bi to bio?

Richard: Voleo bih da razmenim mišljenja sa Anish Giri. Richard: Volio bih da razmenim mišljenja sa Anish Giri. Privlači me njegov stil. Privlači me njegov stil.

Anna: Na kom takmičenju/takmičenjima bi voleo da učestvuješ? Anna: Na kom natjecanju / natjecanjima bi volio da učestvuješ?

Richard: Wijk aan Zee, definitivno. Richard: Wijk aan Zee, definitivno.

Anna:
Tvoje omiljene partije? Anna: Tvoje omiljene partije?

Richard: Možda partija protiv GM Peter Prohaszka sa 2009 Hungarian Youth Team Championship i susret sa IM Laszlo Gonda iz 2008, Harkany Open. Richard: Možda partija protiv GM Peter Prohaszka sa 2009 Hungarian Youth Team Championship i susret sa IM Laszlo Gonda iz 2008, Harkany Open.

Anna: Da li igraš na Internetu? Anna: Da li igraš na Internetu?

Richard: Ranije sam igrao na Playchess-u ali mislim da se gubi suviše vremena na takvim serverima. Richard: Ranije sam igrao na Playchess-u ali mislim da se gubi previše vremena na takvim serverima. Mogao bih da igram zbog zabave, ali ništa više. Mogao bih igrati zbog zabave, ali ništa više.

Anna: Neke kompjuterske igrice? Anna: Neke kompjutorske igrice?

Richard:
Volim strategije. Richard: Volim strategije. War Craft, Age of Empires… War Craft, Age of Empires ...

Anna: Omiljeni TV programi? Anna: Omiljeni TV programi?

Richard:
Nemam ih. Richard: Nemam ih. Gledam filmove, fudbalske utakmice… Gledam filmove, nogometne utakmice ...

Anna: Omiljeni fudbalski tim? Anna: Omiljeni fudbalski tim?

Richard: Bayern München! Richard: Bayern München!

Anna: Kada bi imao drugačiji posao, šta bi to bilo? Anna: Kada bi imao drugačiji posao, što bi to bilo?

Richard: Hmm, ne znam. Ja sam šahista i radim ono što volim. Ja sam šahista i radim ono što volim. Ne bih izabrao drugu profesiju. Ne bih izabrao drugu profesiju.

Anna: Richarde, veliko hvala! Anna: Richarde, veliko hvala! U ime Chessdom tima i njihovih čitaoca ti čestitam još jednom na osvajanju velemajstorske titule u tako mladim godinama. U ime Chessdom tima i njihovih čitatelja ti čestitam još jednom na osvajanju velemajstorski titule u tako mladim godinama. Neka ti budućnost donese još mnogo uspeha! Neka ti budućnost donese još mnogo uspjeha!


Izvor: Chessdom.com
Prijevod: www.sahisti.com

Evidentirano

Chess is fun
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!