Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
06-06-2020, 07:59:07 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: "Kralj i Kraljica: Rat između muškog i ženskog mozga"  (Posjeta: 2885 puta)
Danijel Domazet
Dama
*
Offline Offline

Postova: 1.636


Chesspect: +3072

« na: 16-03-2011, 21:40:24 »
+2


Kralj & Kraljica: Rat između muškog i ženskog mozga

Početkom sedamdesetih budimpeštanski pedagog Laszlo Polgar odlučio je svoju djecu podvrgnuti znanstvenom eksperimentu, čiji je cilj bio dokazati da talent i genijalnost ne postoje, nego da se sve temelji na radu. Eksperiment je javno obznanio još prije njihova rođenja, s napomenom da će biti šahisti svjetske snage. Rodile su se tri kćeri: Zsuzsa, Sofia i Judith. Izazvao je brojne polemike oko metode odgoja vlastite djece, a poslije ga je posjetila posebna vladina komisije koja je ispitivala imaju li mu djeca normalne uvjete za razvoj.

Naknadno je, uz nijekanje talenta, želio dokazati i spolnu jednakost u šahu.

Dao je otkaz na poslu, posvetio se isključivo šahovskom radu s njima, a njihovu je opću naobrazbu prepustio privatnim učiteljima.

Najstarija Zsuzsa, danas Susan, već je kao petogodišnjakinja 1973. godine na kadetskom turniru osvojila 10 bodova iz 10 partija i tako najavila buduće senzacionalne rezultate obitelji Polgar. Smatraju je prvom šahisticom koja je srušila spolnu barijeru u šahu ravnopravno se noseći s muškarcima.

Sljedeća Sofia nije bila tako sjajna kao Susan, ali je Judith nadmašila sva očekivanja. Bljesnula je 1988. u Solunu kada je kao dvanaestogodišnjakinja postigla 12,5 bodova iz trinaest partija. Postala je velemajstor sa 14 godina i 4 mjeseca te tako oborila Fischerov rekord koji je također dostigao s dva mjeseca starosti više.

Naprezanje mozga

Kao jedna od najboljih šahistica, i u muškoj je konkurenciji pobjeđivala najbolje od najboljih: Kasparova i Karpova. Prije deset godina je, kao dvadesetogodišnjakinja, postala prva žena koja je ušla među 10 najboljih na svjetskoj rejting listi.

Upravo ovih dana u Bilbau igra meč od šest partija na slijepo protiv prvaka svijeta iz 2005., Bugarina Veselina Topalova. Osvajanjem titule postao je iznimno popularan u Bugarskoj i trenutačno uživa status koji je kod nas imao Goran Ivanišević. U meču ujedinjena titula protiv Kramnika, u listopadu ove godine, u trenutku spora i prekida meča, za njega se zauzela i sama bugarska vlada svojim pismom predsjedniku FIDE. Bugarska je javnost vrlo emotivno doživljavala taj meč i malo je koji šahist bio tako popularan u svojoj zemlji. Topalov je iznimno ambiciozan, u stanu ima tri velemajstora koja su mu neprestano pri ruci za pripreme. Igranje na slijepo znači da suparnici ne gledaju u šahovsku ploču, nego je vizualiziraju, a poteze izgovaraju. Šahisti su inače različitih zanimanja, ali se svi slažu da je šah najnaporniji. Opće je poznato da se mentalnim radom čovjek najviše napreže jer koristi svoj najsnažniji organ - mozak.

U bivšem se Sovjetskom Savezu sve mjerilo šahom, pa tako i napori. Izračunali su da je u osvajanje titule velemajstora potrebno uložiti kao u završavanje dvaju fakulteta te da se tijekom jedne turnirske partije potroši energije kao u dvije nogometne utakmice. Igranje šaha na slijepo mnogo je napornija disciplina od normalne šahovske partije.

Kada sam oborio jugoslavenski rekord, u tadašnjoj vojsci 1983. godine, igrajući na slijepo na deset ploča, nisam mogao normalno spavati noćima. Pokušao sam s pivom jer navodno sadrži prirodni "valijum", no ni nakon 6-7 boca uopće nisam osjetio djelovanje alkohola!

I tako smo došli do činjenice da ženski um može podnijeti i najveće napore. Time i borci za spolnu jednakost imaju još jedan snažan argument u rukama.

Gledanje u slikama

Igranje šaha na slijepo čini se kao nešto genijalno, nešto što mogu samo izuzetni. Laszlo Polgar je u pravu, sve je stvar rada.

Rad je poveznica svih ljudskih dostignuća, on je zajednički element koji povezuje sve genijalce. Dugotrajnim igranjem šaha dolazi se u fazu "gledanja u slikama", kada se ne računaju pojedinačni potezi, nego se gleda u blokovima mogućih zbivanja na ploči. Vrhunski šahisti ne razmišljaju, oni promatraju. Konceptualni pristup u smislu "ja igram ovo, a oni će to" nestaje na majstorskoj razini. Unutarnji dijalog i misli moraju nestati. Kakva je to pogreška reći za šah da je misaona igra! Misli su najveći neprijatelji vrhunskog šahista, oni su kao ometajući roj pčela koji ne dopušta vidjeti prave stvari u poziciji. Nužna je sposobnost "razvedriti nebo", doći u čisto stanje uma iz koga je moguće djelovati vrhunski. Postoje procesi koje ne možemo kontrolirati, a koji su nam nužni, kao, primjerice, kreativnost. Moramo stvoriti preduvjete da se ona pojavi, ali nije sigurno da će se i pojaviti i ne možemo voljno utjecati na to.


***
Žene igraju s manje rizika

Da li postoji razlike između ženskog i muškog šaha? Da, žene u pravilu izbjegavaju rizik ili bolje reći, ono za što misle da je rizik. One tradicionalno teže sigurnosti, to je valjda prirodni urođeni instinkt koji vuče korijene iz majčinstva, jer "ako je sigurna majka, bit će i dijete". U šahu su najuspješnije šahistice upravo one koje su spremne kao Judith Polgar ući u najsloženije pozicije. Znači da nije stvar mogućnosti žena, već njihova izbora, mnogo teže se odlučuju za osobnu karijeru što se može pripisati i dominantnom muškom principu u sferi društvene moći odakle je potrebno prihvaćanje i potpora. Judith je uz pomoć oca izabrala, i sada igra šah slobodno, sigurnost joj nije primarna već intuitivni izbor rješenja. Šah igra bez napora, lagano, tečno, s jasnim planom. Puna je samopouzdanja, s unutrašnjim osmjehom u očima i nema uobičajenu uočjivu tremu pred važnije partije kao velika većina.
***

Faza "čekanja inspiracije" može i potrajati. Pojedini je umjetnici požuruju laganim pijuckanjem alkoholnih aktivatora, ali to je kratkotrajna "pomoć" koja nema kontinuitet.

Zato se izdaje jedan album godišnje ili se napiše jedna knjiga u godinu dana.

Znanje i iskustvo

Šah je prije svega igra vizualizacije koja se odvija na mentalnoj razini i može se dobro uvježbati. Puno igrajući, dobivate velik fond poznatih pozicija u kojima se većina motiva ponavlja. I upravo je tu razlika među jednakima: što ste proradili i tako automatizirali veći broj pozicija, više vam vremena i snage ostaje za nova rješenja. To je znanje zbir prethodnih iskustava. Laszo Polgar ga stavlja na najviše mjesto u ljestvici vrednovanja. Ono je najvažnije i do njega se dolazi isključivo učenjem i radom. Revolucionari negiraju sva prethodno stečena znanja. Budući da nema temelja, njihova se kuća brzo urušava i stanje postaje gore nego prije.

Obitelj Polgar donijela je Mađarskoj četiri titule svjetskih prvakinja i pet zlatnih olimpijskih medalja, a civilizaciji još jednu spoznaju da se žene mogu ravnopravno nadmetati s muškarcima i u najzahtjevnijim umnim disciplinama.

Prije tri godine ljetovala je kod nas sa suprugom Gustavom pa sam imao priliku odigrati nekoliko slobodnih partija. Kada je u mojim očima primijetila zaprepaštenost njezinom šahovskom snagom i vlastitom nemoći, rekla je: "Ma ja samo vučem poteze", i rukom zamahnula u smjeru kretanja figura prema protivniku. A ja sam mislio da su te stvari ženama jako komplicirane.

Zlatko Klarić
Evidentirano
LaraCroft
Top
*
Offline Offline

Postova: 900


Ei voi voitta.

Chesspect: +843

« Odgovor #1 na: 16-03-2011, 22:02:39 »
0


Kralj & Kraljica: Rat između muškog i ženskog mozga

Početkom sedamdesetih budimpeštanski pedagog Laszlo Polgar odlučio je svoju djecu podvrgnuti znanstvenom eksperimentu, čiji je cilj bio dokazati da talent i genijalnost ne postoje, nego da se sve temelji na radu. Eksperiment je javno obznanio još prije njihova rođenja, s napomenom da će biti šahisti svjetske snage. Rodile su se tri kćeri: Zsuzsa, Sofia i Judith. Izazvao je brojne polemike oko metode odgoja vlastite djece, a poslije ga je posjetila posebna vladina komisije koja je ispitivala imaju li mu djeca normalne uvjete za razvoj.


...kaj nije uspio. Što dokazuje činjenica da su sve tri jednako podučavane kćeri doživjele različite uspjehe.Naknadno je, uz nijekanje talenta, želio dokazati i spolnu jednakost u šahu.


good2 U ovom slučaju- pametan tip! Ja bih rekla da različitost u kvaliteti igre između spolova isključivo proizlazi iz kulturalnih razloga- činjenice da se žene brže prestanu baviti šahom (ili se stalno manje njime bave) zbog obaveza oko kuće i djece. Nažalost, ti faktori još uvijek u velikoj mjeri postoje u našoj kulturi.
Žene drage koje čitate ovaj forum, ako vas ima (dydu preskačem, ona je tu domaća i sve zna odmah  Smiley)- djeca i kuhinja ne moraju biti vaš prioritet u životu. To ne znači da ih morate zanemarivati. Ali dogovorite se sa supruzima oko podjele "posla"! Jer nema ništa jadnije, ništa tužnije od neostvarenog sna.Naprezanje mozga


U bivšem se Sovjetskom Savezu sve mjerilo šahom, pa tako i napori. Izračunali su da je u osvajanje titule velemajstora potrebno uložiti kao u završavanje dvaju fakulteta te da se tijekom jedne turnirske partije potroši energije kao u dvije nogometne utakmice. Igranje šaha na slijepo mnogo je napornija disciplina od normalne šahovske partije.


S tim se slažem u potpunosti- i sama sam iskusila.  fool  Smiley
I imam dobar recept za to: uz šah, bavljenje barem jednom fizičkom aktivnošću (makar samo u vrijeme igranja onih "maratonskih" turnira). I tehnike "pražnjenja uma" nakon odigrane partije.
Meni pomaže  hi!Žene igraju s manje rizika


Točno. Žene, još jedna dobra pouka: napad je najbolja obrana!  aggressive

[/quote]

 drinks
« Zadnja izmjena: 16-03-2011, 22:04:34 od LaraCroft » EvidentiranoNightwish- "Elvenpath"
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!