Šah.hr - prvi hrvatski šahovski forum
06-07-2020, 06:34:10 *
Dobrodošli! Molimo, prijavite se! Još niste član? Registrirajte se u dva jednostavna koraka!

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti: Pratite nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Sah.hr.sahovski.portal
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 4 5 [6]
  Ispis  
Autor Tema: O "feminizmu"  (Posjeta: 26058 puta)
dyda
Dama
*
Offline Offline

Postova: 1.827


kokodak-kokodak

Chesspect: +2953

« Odgovor #75 na: 20-04-2011, 16:16:52 »
0

Jooj,sad sam ispao po tebi neki mrzovoljni čičica mizantrop, gotovo sam sebi izgledam poput Dickensovog Ebeneezera Scrooge-a iz "Božićne Priče"!

LOL Gulliver...živa istina, baš takav si mi se pojavio u glavi...isti čas  scare

Dyda,ako pažljivije isčitaš moj post (bez da tražiš između redova,mada ponešto ima i tamo) uvidjet ćeš da nigdje nisam napisao da je život prekratak za razne diskusije,to je,dozvoli mi dojam, samo istrgnuto iz konteksta, a još manje ikome išta "branim ili zamjeram". Nema tabu tema,naravno,niti onih o kojima se ne može diskutirati na ovaj ili onaj način, samo smatram da ova tematska rasprava,već prema prirodi uvodnog lajtmotiva,tj.u osnovi (nazvali mi to od milja/eufemistički ovako ili onako) sukobu spolova  vodi neminovno u slijepu ulicu, a kao što potvrđuje naša već šestostrana gusjenica: "upletene" stranke nisu se odmakle daleko od svojih ušančenih položaja koje srčano brane.

Nisam čitala između redova, i inače sam prilično jednostavna osoba i za početak slušam samo ono što čujem, a kad upoznam osobu, to je onda nešto drugo. Zato se i sama trudim izražavati jasno i precizno, jer ne očekujem od nekoga tko me na poznaje da čita između mojih redova.
A što se rasprave tiče...šta ima veze? Slijepa ulica, zaključci ili ne, meni je svejedno. Ima bezbroj rasprava koje ne odu dalje od ove, gotovo svaka je sukob mišljenja, a da nije, ne bi ni bila rasprava. Zabavno je smišljati i slušati argumente. A ako nije...ne čitaš  bye2. Onome tko raspravlja, očigledno je. Osim toga, kad si mlad, te su ti stvari puno smislenije  yes.


Teško da bih,vođen tim dojmom, a i jednostavnom a dubokom istinom da svakako postoji praiskonski razlog za postojanje i suživot oba spola (pod tim mislim naravno u globalnom smislu,ne samo iz one uobičajene uske antropocentrične vizure!) mogao naslovnu temu nazvati jednom od onih "konstruktivnih" i/ili onih koje ljude iskreno "ispunjavaju i vesele" ; i sama si ,osim toga, na ovim stranicama primijetila da smo se ovdje odavno "počeli vrtjeti u krug" - a dodao bih da se u tom ringišpilu baš ne čuje prevesela glazba! Tema dakle,jest u osnovi ozbiljna već stoga što u sebi nosi stoljetne naslage ukorijenjenih, što benevolentnih što nakaradnih stereotipa  i predrasuda, što ne znači da je se ne može "tretirati" zdravim smijehom,samo ako je taj smijeh dobroćudan, iskren i otvoren prema drugom spolu i ako se vodi istinskom potrebom da se rečeni međuspolni nesporazumi "kronično" poprave - koliko vidim, nama je to na ovom forumu uspjelo,barem "lokalno", i to svakako ne zahvaljujući  "m vs. ž" temi,već usprkos njoj!

To sve ostavljam onima koji raspravljaju. Nisam ja neki redar koji će ocijeniti koliko je i kome rasprava vesela. Ako raspravljaju, imaju razloge za to.
Nema te teme i foruma koji će mene posvađati s muškarcima. Samo muškarci to mogu, i to u RL  Cool

Eh,sad si i mene povukla za jezik...vidi koja je gusjenica ispala! Smiley good
Pozzz! hi good Smiley

 Grin Čuvaj jezičinu  Tongue
Evidentirano

Robovi smo svojih riječi i gospodari svoje tišine.
Gulliver
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 7.614


"Život je samo most. Ne gradi kuću na mostu."

Chesspect: +17754

« Odgovor #76 na: 20-04-2011, 20:01:51 »
0

Prije svega,recimo...nisam baš veliki fan tog cjepkanja cjeline teksta,po meni nekako ima tendenciju da doprinosi da se ne vidi šuma od drveća i da se izgubi šira slika napisanog kroz razvodnjavanje - svjesno ili ne....zato tvoj tekst ja neću cjepkati. Uza sve što ni meni tvoj odgovor nije baš savršeno imponirao,nisam ni na tren došao ni blizu napasti da te zamislim poput nekog Scroogeovog pandana poput npr. zle vještice iz Ivice i Marice (trenutno mi ne pada na pamet maštovitija usporedba) - upravo zato, dyda,što si ne dozvoljavam da me nijanse olako odvrate od već spomenute ŠIRE SLIKE. A moja šira slika o tebi nije plod jednog jedinog teksta (koji se uz minimalnu dozu pristranosti ili krive interpretacije može doživjeti dvojako),već našeg višetjednog i ugodnog druženja na ovim stranicama na,i dalje vjerujem,obostrano zadovoljstvo.
Vidim lijep si dio svog odgovora posvetila mojoj "između redova" opasci, uz usputnu nedužnu konstantaciju o svojoj jednostavnosti (u koju, u pozitivnom smislu dakako, ni ne sumnjam,), a što bi valjda aludiralo na to da mene svakako u najmanju ruku ne krasi jednostavnost...no razmisli o slijedećem: oboje imamo sasvim dovoljno godina u gu...i da i predobro znamo da život nije crno-bijeli film i da ne samo u svakom napisanom tekstu i riječi već u doslovno  svemu čuči nešto "između redova",sve što trebamo učiniti za tu spoznaju je širom otvoriti čula! Reci mi kvari li besmrtnu jednostavnu ljepotu npr. Cesarićevog "Slapa" i za nijansu činjenica da u svakoj njegovoj riječi,svakom slogu,svakom slovu buja i pršti (baš poput samog tog slapa!) na tisuće skrivenih i veličanstvenih slika,značenja,metafora, hiperbola... Uvjeren sam da i ti baš kao i ja, i danas uživaš u "Slapu" baš kao onoga dana kad si ga prvi put čula, i da ti to što znaš kako Cesarić u njoj ne slavi samo taj mali skromni slap već ujedno i nešto mnogo dublje i "veće od života"  baš nimalo ne kvari uživanje u predivnoj jednostavnosti njegovih razigranih riječi. Dapače... Pa reci mi čini li me kompliciranim i teškim to što doživljavam i težim spoznati i to nešto mnogo veće što "čuči" iza slapa?
Trebam li još "lamentirati" o tome kako je moje "između redova" bilo benevolentno, prijatelj tj.onaj/ona koji/koja se takvim osjeća i koja i mene smatra prijateljem instinktivno će znati da je ono lišeno svake zlonamjernosti...ono nije nikakva tajna i zloslutna kabalistička formula, već  "Cesarićevski" jednostavna i razigrana poruka.
No naravno, možda sam kod cijelog tog malog slapa fulao "i šefa i stanicu", na kraju krajeva nismo i ne možemo svi biti isti i to je ok, netko naravno u tom slapu vidi samo eto to, mali slap, a netko niti to, štoviše nervozno se pita za koga će mu uopće vraga on u životu i što mu služi? Spadaš li u te posljednje opet dobro,mudro je u svemu težiti uvidu u sjajniju stranu (i to je dio iste naše "između redova" priče) pa ću u tome vidjeti odu ljudskoj različitosti!
Svatko dobronamjeran će priznati da je moja karikatura bila prilog spuštanju lopte u ovoj temi u kojoj nažalost očito i dalje nalaziš besmrtnu inspiraciju, s obzirom da  i dalje imaš potrebu forsirati stvari - vidim da svako malo, ničim izazvana,"povučeš" na temu muškaraca,("samo muškarci to mogu..."), kao da uvijek iznova tražiš  razlog da obnavljaš taj tematski m vs. ž perpetuum mobile,stroj koji je,dobro znaš,slijedom dosad poznatih prirodnih zakona neostvariv! Slijedom toga ne mogu oduprijeti se zaključku kako je prirodno da svim žarom braniš "pravo na vječni život" upravo ovoj temi između tisuća drugih što je logična posljedica činjenice da si sama i pokrenula ovu temu,između tisuća interesantnih,lijepih,duhovitih i motivirajućih izreka o šahu izabirući upravo i samo onu Polgaričinu (koja je,na kraju krajeva,samo parafraza one Tartakowerove), a što,oprosti,svakom nepristranom a dobronamjernom može sugerirati da tvoj izbor  nije baš puka slučajnost... Smatraš li da nas niti jedna od tih tisuća "preostalih" šahovskih izreka ne bi u dovoljnoj mjeri mentalno i duhovno angažirala,već moramo baš na silu,da citiram vsadeka, "bičevati mrtvog konja"?  Svoj sam stav o njoj izrekao u par rečenica, nikad nisam bio opterećen m-ž temom jer smatram da bi svakom razumnom biću trebala biti jasna promašenost te teme već u startu (iz razloga navedenih u mom prošlom postu), a ako netko smatra da je ta ista tema - kao uostalom i bilo koja druga - vrijedna daljnje rasprave i kilometara teksta to je njegovo/njezino pravo slobodnog izbora i nek izvoli,zaključke izvodim u svoje ime i na svoju odgovornost i NITKO tu nije ničiji REDAR!
Već je pomalo dosadno ponavljati se, no eto prinuđen sam, pa ću kratko i "kondenzirano" i nadasve konkretno to ovdje uobličiti: volim i poštujem žene i sve ono slično i sasvim različito od našeg što nose u sebi, a ima li ovdje onih koji u sebi još nose ženski "nakupljeni gnjev zbog tisućljetnog ugnjetavanja žena" s kojim ne mogu izaći na kraj poručujem: "Hvala lijepo, definitivno ne bih rado prihvatio ulogu generalnog tampona svog tog "povijesno nataloženog" gnjeva - uz preporuku da te i takve to rasprave s vinovnikom/cima njihovog gnjeva - a sasvim sigurno znam da to nisam ja!
Važna napomena! Isto vrijedi i vice versa,tj.za ev. s istog ili sličnog razloga gnjevne pripadnike muškog spola.
To je (gnjev),naposljetku, pitanje na koje se, kao i na mnoga druga što nas smrtnike tište, odgovori nalaze u tihoj meditativnoj internoj raspravi sa sobom... Naravno,postoji i drugi put,štoviše mnogo njih,..npr. ispisivanje gnjevnih postova...
I na kraju, pogledaj još jednom moj prošli odgovor - ovaj se put pokušaj osvrnuti bez gnjeva i uvidjet ćeš da se u osnovi slažemo u svemu što si navela i da u našim nazorima nema nekih "sudbonosnih razmimoilaženja", niti naša dosadašnja komunikacija pati od nepremostivih "crnih rupa", trebam li još uvijek naglašavati da si ovdje prije svega moj dragi prijatelj i suradnik u stvari što nas svih ovdje podjednako veseli i povezuje?

P.S.Kakve veze s vezom ima RI ??
Evidentirano

\"Šah,poput ljubavi, poput glazbe, ima moć učiniti ljude sretnim\" .... S.Tarrasch

\"Istina je zemlja koja nema staze\" .... Jisshu Krishnamurti

\"Ego je ledeni brijeg. Otopite ga u dubokoj ljubavi, tada će on nestati, a vi ćete postati dio oceana.\"
Osho
dyda
Dama
*
Offline Offline

Postova: 1.827


kokodak-kokodak

Chesspect: +2953

« Odgovor #77 na: 20-04-2011, 20:14:18 »
+1

Oprosti Gulliver, nisam mislila ništa loše. Nemam ti što reći na ovaj ogromni i komplicirani text. Ako ti mene vidiš takvom, meni je žao, ja se takvom ne vidim. A tebe ne vidim nikako jer te ni ne poznajem. pozz
Ne znam zašto si napisao RI, ja sam napisala RL- real life.
« Zadnja izmjena: 20-04-2011, 20:16:50 od dyda » Evidentirano

Robovi smo svojih riječi i gospodari svoje tišine.
Gulliver
Kralj
*
Offline Offline

Postova: 7.614


"Život je samo most. Ne gradi kuću na mostu."

Chesspect: +17754

« Odgovor #78 na: 20-04-2011, 21:00:45 »
0

Oprosti Gulliver, nisam mislila ništa loše. Nemam ti što reći na ovaj ogromni i komplicirani text. Ako ti mene vidiš takvom, meni je žao, ja se takvom ne vidim. A tebe ne vidim nikako jer te ni ne poznajem. pozz
Ne znam zašto si napisao RI, ja sam napisala RL- real life.

pa...hmm...evo dyda, kao u simetričnoj varijanti "engleske obrane", (...kad sam već ionako,čini se,pisao samom sebi) odgovaram ti otprilike ovako:

Oprosti dyda, nisam mislio ništa loše. Nemam ti što reći na tvoj text. Ako ti mene vidiš takvim, meni je žao, ja se takvim ne vidim. A tebe ne vidim nikako jer te ni ne poznajem. pozz

Isprike za onaj RI/RL nesporazum. Nisam ni sam bio siguran,priznajem. hi
Evidentirano

\"Šah,poput ljubavi, poput glazbe, ima moć učiniti ljude sretnim\" .... S.Tarrasch

\"Istina je zemlja koja nema staze\" .... Jisshu Krishnamurti

\"Ego je ledeni brijeg. Otopite ga u dubokoj ljubavi, tada će on nestati, a vi ćete postati dio oceana.\"
Osho
 Str: 1 ... 4 5 [6]
  Ispis  
 
Skoči na:  


Copyright © 2010-2017 Šah.hr. Sva prava pridržana.

eMail
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!